Bollywood’un en güzel kızı İstanbul Modern’de

Güncelleme Tarihi:

Bollywood’un en güzel kızı İstanbul Modern’de
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2007 16:13

İstanbul Modern Sinema bu ay Bollywood etkisinde. Petrol Ofisi ve İstanbul Hindistan Başkonsolosluğu’nun desteğiyle “Bollywood Günleri: Aşk ve Müzik” başlıklı film günleri düzenleniyor.

Haberin Devamı

Bollywood’dan seçilen 10 film 1950’lerden günümüze uzanıyor ve film yapımındaki inanılmaz değişimleri gösteriyor. Önce kısaca Bollywood nedir, ona bakalım: Filmlerin Hinduca çekildiği ve merkezi Mumbai’de bulunan bu sinema endüstrisi, 20. yüzyıl başında kuruldu. En önemli iki öğesi danslar ve şarkılar. Büyüleyici aşk öykülerini âşıkların ve ailelerin hikâyeleri çevresinde anlatır. Hint kültürünün köklü bir geçmişe dayanan zengin mitolojik değerlerine dayanır.

EN PAHALI YAPIM RAI’NİN DEVDAS’I

İstanbul Modern’de hangi filmleri izleyebileceğiz derseniz, birkaç tanesinin adını söylediğimde yüzünüz gülecek. Çok nostaljik çünkü. Avare’deki küçük adam Raj Kapoor’un üç filmi var: Gandhi’ye göndermeler yapan Ganj Nehrinin Aktığı Bu Ülkede, zengin bir işadamının oğlu Raj ile yoksul bir Hıristiyan balıkçının kızı olan Bobby’nin imkansız aşkını anlatan Bobby ve olağanüstü bir aşkı anlatan 172 dakikalık Ulu Aşk. 9-21 Şubat arasında yapılacak etkinlikte yeni filmler de var tabii. Yakın zamanda evlenen, Bollywood’un en güzel kadını Aishwarya Rai’nin 2002 yapımı filmi Devdas mesela. Sharat Chandra Chattopadhyay’ın bir öyküsünden esinlenen film bugüne kadar Bollywood’da çekilmiş en pahalı film.

Haberin Devamı

John Mathew Matthan’ın 1999 yapımı sınır ötesi terörizmi konu edinen aksiyon filmi Sarforosh, 2002 yapımı Ram Gopay Varma’nın Mumbai yeraltı dünyasını yansıtan Mafya’nın yanı sıra çeşitli melodramlarla, Hindistan’ın en duygulu filmlerini yaratan ünlü oyuncu Guru Dutt’un iki filmi, yine Bollywood’un en sevilen, karizmatik sanatçılarından Amitabh Bachchan’ın kariyerinin ilk zamanlarındaki filmler Hintçe, Türkçe altyazılı olarak gösterime sunulacak. Film programı için www.istanbulmodern.org adresine girebilir ya da 0212 243 43 18’i arayabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!