Bla bla...

Güncelleme Tarihi:

Bla bla...
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2005 18:00

Anlatmak istediklerin varsa, 23 Nisan Hürriyet’i var! diyor çağrı. ‘7-14 yaşlarındaysan sen de yazı, fotoğraf veya çizimlerini bize gönder. Seçilen çalışmaların yayımlansın, sürpriz hediyeler senin olsun. Daha ne duruyorsun?’ Hürriyet’in gencecik okurlarına yaptığı - bence çok akıllı ve güzel - çağrının duyurularında da bir çizim kullanılıyor: Küçük bir kız ( ve bir kedi) ve her yandan yükselen konuşma balonları: BLA BLA BLA... Fransa’da yaşayan Neslihan Hanım okurum işte bu ‘bla bla’lara itiraz ediyor...

Diyor ki, ‘Bu kampanyanın amacı 7-14 arası çocuklara söz vermek, anlatacakları varsa, dinlemek. Oysa bla bla, Fransızca’da tam tersi bir anlam içerir...’

*

Neslihan Hanım dostum,

Biz Türkler, manasını tam bilmediğimiz ama kulağımıza hoş gelen lafları kullanmaya bayılırız, hani söylediklerimiz ‘daha zengin görünsün’ hesabı...

Babam anlatır, insanların at arabasıyla, sandalla ev taşıdığı günlerde, Ortaköy’e gelen bir ailenin üç beş eşyası iskeleye indirilirken, mahallenin külhanîlerinden biri göz kulak oluyor, denkleri, iskemleleri filan kast ederek, kayıkçılara talimat veriyormuş:

- O keyfiyeti şu kenara koy, öbür iki keyfiyeti indir önce...

*

Bir şarkıcı vardı, kimdi unuttum, alkışlara, ‘Benden de size kucak dolusu serzenişler, serzenişler...’ diye karşılık veriyordu. (Serzeniş= Başa kakma, sitem, takaza)

*

Bazen, konuşma aralarında duyuyorum, bu ‘bla bla’nın kullanıldığını. Genellikle de ‘blaaa blaaa’ diye ‘a’yı uzatarak üstelik.

Halbuki ‘bla bla’nın ‘a’sı kısadır Fransızca’da, çünkü bu Fransızlar’ın kullandığı bir yansımadır, (Yansıma= Dilbilgisinde ses taklidi, taklit ses. Türkçe’de boldur, mesela şakır şakır, lıkır lıkır, çatır çatır gibi...)

Ve bu yansıma, Fransızca’da ‘boşa konuşma, laf salatası’ anlamına gelir.

Onun için Neslihan Hanım bu ilanı eleştiriyor:

“Hürriyet gençlere çağrı yapıyor, anlatacağınız şeyler varsa, söylemek istedikleriniz varsa, 23 Nisan Hürriyet’ine yazın’ diyor. O zaman o ‘bla bla’lar ne oluyor? Hem çocuklara çağrı yapıp, hem de ‘konuş konuş, bunların hepsi boş laflar’ mı demek istiyorsunuz?”

Değil! Ben bu ilandan şunu anlıyorum: Etrafta herkesin bol bol konuştuğu, çok laf edildiği bir dünyada, çocuklar hep susuyor. Senin bir günü hiç olmazsa, 23 Nisan Hürriyet’i gençlere söz hakkı veriyor.

Yanılıyor muyum?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!