Bitirmesi en zor 10 kitap

Güncelleme Tarihi:

Bitirmesi en zor 10 kitap
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2012 00:00

Kimi kitap vardır birkaç gün içinde bitiriverirsiniz. Kimisi de elinize yapışır, bitmez, Bakın Türk yazarlar ve eleştirmenler hangi kitapları bitirmekte zorlanmış.

Haberin Devamı

ZAMAN ÇARKI

14. cildi çıkacak

Bitiremediği kitabın az olduğunu belirten Doğan Hızlan, “Fantastik ve yeni bilimkurgu eserlerini, aynı konuyu işleyen artık tekrarın tekrarı kitapları bitiremiyorum. En önemli örnek Robert Jordan’ın ‘Zaman Çarkı’ kitabı. 14’üncü cildin 2013’te çıkması bekleniyor.

ULYSSES

Joyce’un bir ayını aldı

Ahmet Ümit’e göre bir kitabın değerli olmasının kolay okunurluğu üzerinde bir etkisi yok. James Joyes’un Ulysses örneğindeki gibi: “Epey zorlamıştı. Ama okumam da gerekiyordu. Normalde bir kitabı en fazla bir haftada bitirirken Ulysess bir ayımı aldı.”

/images/100/0x0/55ea4520f018fbb8f8751e33

MALINA

20’lerde daha zor

Ayfer Tunç’a göre kötü kitapları bitirmek zor. Ama bu konuda kitabın okunduğu yaşın da çok önemli olduğunu söylüyor: “Örneğin, 20’li yaşlarımda Ingeborg Bachman’ın ‘Malina’ adlı kitabını okurken çok zorlanmıştım. 40’larıma geldiğimdeyse su gibi akıp gitti.”

Haberin Devamı

TUTUNAMAYANLAR

Okunsa da bitmiyor

Semih Gümüş ‘Tutunamayanlar’ deneyimini şöyle anlatıyor: “Lisede okumaya başladım, yarıda bıraktım. Üniversitede yine elime aldım, bitiremedim. Üçüncüde bitti.” Doğu Yücel de Gümüş gibi tutunamayanlardan: “Okuyup da bitirenler’ ve ‘okusa da bitiremeyenler’ var.

NİTELİKSİZ ADAM

Arada düşünmek lazım

Hakan Günday’ın bitirmekte zorlandığı kitap Robert Musil’in ‘Niteliksiz Adam’ı: “İki ciltlik kitabı aslında belki de aralarda durup düşünmek gerektiği için bitirmesi zor. Ve bazen durmak çok uzun sürdüğünde geri dönmeyi unutabiliyorsunuz.”

KAYIP ZAMANIN İZİNDE

‘Bu kadarı bana yeter’

Ömer Türkeş, “Marcel Proust’un üç bin sayfalık dev romanı ‘Kayıp Zamanın İzinde’nin hikâyesizliği beni zorlamıştı” diyor: “Çok güzel bir anlatımı olsa da, bir türlü ilerleyemiyor insan. İkinci ciltten sonra, bu kadarı bana yeter, demiştim.”

LİZBON’A GECE TRENİ

Sürekli felsefe yapıyor

Atilla Dorsay çok satan ve ilgi gören kitapları kimi zaman elinden bıraktığını anlatıyor: “Son dönemde çok övülen Pascal Mercier’in ‘Lizbon’a Gece Treni’ mesela. Lizbon’u ve gece trenlerini severim. Ama kitap sürekli felsefe yapıyor.”

GİZLİ AJAN

Haberin Devamı

20 sayfadan fazla ı ıhh!

Yekta Kopan, bazen okurla kitap arasındaki o uyumun yakalanamadığını belirtiyor. Tıpkı ‘Gizli Ajan’ı okurken tıkanıp kaldığı gibi: “Joseph Conrad’ın ‘Gizli Ajan’ı böyle kitaplardandır benim için. Kaç kere başladım ama 20 sayfadan fazla ilerleyemiyorum.”

USTA İLE MARGARİTA

Tüm çabama rağmen...

Mine Söğüt, heveslenmesine rağmen polisiye kitapları bitiremiyor. Onu zorlayansa fantastik edebiyat: “Okumakta geciktiğim için hayıflandığım Mihail Afansyeviç Bulgakov’un ‘Usta ile Margarita’sını okurken, tüm çabama rağmen ilk bir kaç sayfadan öteye gidemedim.”

KAPİTAL

Belki, bir gün, hayatta

Semih Gümüş’ün ‘Tutunamayanlar’ dışında sıkıntı yaşadığı bir kitap daha var;  Marx’ın ünlü eseri ‘Kapital’. Bakın Gümüş kitapla ilgili neler diyor; “Bütününü okuyan azdır. Ben de yarısını geçtim, bitiremedim, kaldı. Bir gün bitiririm, zamanım var daha...”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!