Biraz cesaret yeter

Güncelleme Tarihi:

Biraz cesaret yeter
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2010 01:00

Emekli büyükelçiler Burak Gürsel ve Murat Sungar, Hürriyet Gazetesi yazarı Sedat Ergin ile ünlü müzisyen Durul Gence tarafından kurulan ‘Durul Gence 4’, farklı mesleklerde başarılı olmuş insanları, müzik çatısı altında bir araya getirmeyi amaçlıyor. Temeli 1950’li yıllarda kurulan Sweaters’e dayanan grup, müzikle uğraşmak isteyen ancak cesaret edemeyen insanları teşvik etmek için 15 Mayıs’ta İstanbul Cemal Reşit Bey Konser Salonu’nda Devlet Bakanı Egemen Bağış himayesinde ‘Yüreklendirme Konseri’ne çıkacak.

Haberin Devamı

Durul Gence, kurduğu iki orkestra ile en sevilen müzik topluluğu ünvanını kazandı. Müzikal birikimini şimdi öğrencileriyle paylaşıyor. Murat Sungar ve Burak Gürsel, Türkiye’nin dış siyasetinde önemli görevlerde bulunan iki emekli büyükelçi. Sedat Ergin ise ‘usta gazeteci’ deyimini fazlasıyla hak eden bir köşe yazarı. Mesleklerinde önemli başarılara imza atan bu dört ismin ortak noktası ise müzik.
‘Durul Gence 4’ ismiyle 15 yılı aşkın bir süredir bir araya gelip müzik yapan dörtlü, kendi mesleklerini icra ederken aynı zamanda müzikle uğraşmayı da ihmal etmediler. Şimdiye kadar pek çok konsere imza atan ‘Durul Gence 4’, 15 Mayıs’ta Cemal Reşit Bey Konser Salonu’nda şef Gürer Aykal yönetiminde konser verecek. Gecede Kemal İnan ve Aida Boydağ da solist olarak yer alacak. 50 kişilik bir orkestra ile aynı sahneyi paylaşacak olan dörtlü, amaçlarının konserin adından da anlaşılacağı gibi müzik yapmak isteyen ancak cesaret edemeyenleri, cesaretlendirmek ve teşvik etmek olduğunu söyledi.  

Haberin Devamı

AB’ye giriş kadar önemli         

Brüksel, İslamabad, Washington, Yeni Delhi ve Cenevre’de büyükelçilik yapan, Avrupa Birliği Genel Sekreteri iken emekli olan Murat Sungar, 15 Mayıs’taki konserin şimdiye kadar düzenlenenlerden farklı olduğunu söyledi. Sungar, Gürer Aykal yönetimindeki 50 kişilik bir orkestra ile aynı sahneyi paylaşacaklarını ve böyle bir kombinasyonun ilk kez yapıldığını ifade eden, “50 kişilik orkestra ile başka mesleklerle uğraşan insanlar bir araya geliyor. Arkada 50 kişilik bir orkestra, onların önünde de piyano, kontrbas, gitar ve davuldan oluşan dört kişilik quartet. Öyle insanlar var ki meslekleri başka olmasına rağmen yetiştirilmelerinde Batı kültürü dikkate alınmış. Dolayısıyla ben bu konseri Türkiye’nin neden AB’ye alınması gerektiğinin bir örneği olarak görüyorum” diyor.

Herkesin içindeki özlem  

Kurduğu ‘Durul Gence 5’ ve ‘Durul Gence 10’ orkestraları, uzun yıllar ‘En sevilen müzik topluluğu’ olan ünlü müzisyen Durul Gence, konserin adının neden ‘Yüreklendirme Konseri’ olduğunu açıkladı: “Bunun adı yüreklendirme. Müzisyen olmayan ama müziğe meraklı olan insanları yüreklendirmek amacıyla yapılıyor. İnsanların içinde kalmış olan bir özlem var. Çoğu insan keşke bende davul, gitar y ada piyano çalabilseydim diye hayıflanıyor. İnsanların sergileyebilecekleri yetenekleri var. Bu konser insanların yeteneklerini ortaya çıkarabilmeleri için bir fırsat. Bir sürü Murat Sungar, Sedat Ergin, Durul Gence ve Burak Gürsel var. Bu konser onlara cesaret vermelidir. Arkadaşlar pencereleri açın, kafanızı çıkarın, oksijen alın. Yüzünüzü gösterin, gönlünüzü açın. Biz bu konserde bunu söylemek istiyoruz...”

Haberin Devamı

Türkiye’nin geçirdiği aşamalar

Kanberra, Yeni Delhi, NATO ve Washington büyükelçiliklerinde çalışan, Tiflis büyükelçisi olan ve Tayvan’da Türkiye temsilcisi görevini yürüten emekli büyükelçi Burak Gürsel ise müziğin bir takım evrensel kriterler taşıdığını dile getirdi. Batılılaşmadan algıladığının bu evrensel kriterlerin yerine getirilmesi olduğunu söyleyen Gürsel, “Bu konser, Türkiye’nin geçirdiği aşamalarda ne kadar evrenselleştiğini gösterecek” diyor. Türkiye’de çok fazla müzik üretilmediğini söyleyen emekli büyükelçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir sürü pop şarkısı çıkıyor. Fakat bunlar bir süre sonra unutuluyor. Türkiye’de müzikten ziyade güfte satıyor, sözler satıyor. Yeni müzikler, yeni kompozisyonlar yapılması gerekiyor.”

Haberin Devamı

Prova için pazarları Ankara’ya

Geçmişte Hürriyet Gazetesi’nin Washington ve Ankara temsilciliğin üstlenen, daha sonra Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği yapan, şimdi de Hürriyet gazetesindeki köşesinde siyasi gelişmeleri değerlendiren Sedat Ergin, gruba en son kendisinin katıldığını söyledi. Müziğe çok meraklı olduğunu dile getiren Ergin, Durul Gence’nin basgitar çalma konusunda kendisini teşvik ettiğini ve kısa bir süre sonra basgitar çalmayı kavradığını ifade etti. Ergin, konser için hemen her pazar, Ankara’ya geldiğini ve prova yaptıklarını söyledi. Haşim KILIÇ

KÜRKÇÜ DÜKKANINA DÖNDÜK

Farklı görevler için farklı ülke ve şehirlerde bulunan Durul Gence, Sedat Ergin, Burak Gürsel ve Murat Sungar, birbirlerinden hiçbir zaman kopmamışlar. “Kürkçü dükkanına döndük” diyen Durul Gence, Ankara’da buluşamadıkları zaman arkadaşlarının görev yaptığı ülkelerde bir araya geldiklerini ifade etti. Müziği hobi olarak yapan ve profesyonel olarak ortaya çıkmayı hiçbir zaman düşünmeyen dörtlü, talep gelirse başka iller ve ülkelerde konserler vermeye sıcak bakıyor.           

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!