Bir yemek masalı

Güncelleme Tarihi:

Bir yemek masalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2004 00:00

Neden özellikle erkekler, barbekü, mangal yapmaya meraklıdır sizce? Çünkü ilk çağlardan itibaren avcı olan erkeklerdir. Sonra da avladıkları hayvanların etlerini açık havada ateş üzerinde ilk pişirenler de yine erkeklerdir. Ateş yakarak bir taraftan eşlerini dışarıdan gelecek tehlikelere karşı korumuşlar bir taraftan da ateş üzerinde et pişirerek onlara yiyecek temin etmişler. Aynı zamanda eşleri bir yerini yakar, yaralanır endişe ve korkusuyla da onları ateşten uzak tutmayı amaçlamışlar.Ayrıca bazı kadınların ‘duman kokan’ erkekleri çok daha ‘maskülen’ ve çekici buldukları söylenir. Püf NoktasıRenkli Türk Mutfağı’nın bol yağlı, bazen çok acılı, fazlaca hamurişli, kırmızı et ağırlıklı mutfağımızın iyice irdelenip, günümüzdeki sağlıklı beslenme ilkelerine uygun hale getirilmesi gerektiğine inanıyorum.Kuru domatesli makarna6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi1 paket penne makarna (veya herhangi bir cins olabilir)10 adet kurutulmuş domates2 adet yeşil taze soğan1 çay kaşığı kuru fesleğen veya 1 yemek kaşığı ince kıyılmış taze fesleğen4 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri3 diş sarımsak (dövülmüş)5 yemek kaşığı zeytinyağ1 yemek kaşığı domates salçasıYapılışı:Kurutulmuş domatesleri 1 saat sıcak suda bekletin. Tencerede 4 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın. Dövülmüş sarmısak ve kurutulmuş domatesi kızdırdığınız bu yağda 2 dakika kadar soteleyin. Yeşil soğanı, domates salçasını, fesleğen, karabiber ve tuzu ekleyin. Tekrar 2-3 dakika kadar kavurun. Üzerine 1 su bardağı makarnanın haşlama suyundan ilave edip, orta ısılı ateşte 10 dakika kadar sosu pişirin. Öte yandan büyük bir tencereye 8-10 bardak su doldurun. İçine tuz koyup kaynatın. Kaynayan suya makarnaları atıp 8-12 dakika haşladıktan sonra süzün. Hazırladığınız sosu makarna tenceresine dökün. Kısık ateşte, sos makarnaya iyice karışana kadar (1 dakika kadar) karıştırıp, üzerine rende peyniri serpiştirip sıcak servis yapın. Patatesli sini köftesi8 kişilikHazırlama süresi 35 dakikaPişirme süresi 30 dakikaÜzeri için1 çay kaşığı karabiber1 çay kaşığı tuz1 kahve fincanı zeytinyağMalzeme listesi3 adet iri boy patates250 gr. orta yağlı kıyma2 yemek kaşığı margarin4 adet kuru soğan3 adet patates5 su bardağı ince bulgur1 adet yumurta3 yemek kaşığı un1 yemek kaşığı biber salçasıPatatesleri soyup haşladıktan sonra rendeleyip, bir kenarda bekletin. Bir taraftan derin bir kabın içine bulguru aktarın, üzerine 2 bardak sıcak su döküp 10 dakika bekletin. İçine çok ince kıyılmış soğanı ve rendelenmiş patatesi koyup yoğurun. Biber salçası, un, yumuşamış margarin, yumurta, pul biber, karabiber ve tuzu ilave edip yumuşak bir bulgur hamuru tutun. Öte yandan bir tavada kıymayı, yemeklik doğradığınız soğanla kavurup içine karabiber ve tuz atın. Kıymayı soğuması için bekletin. Bulgur hamurunu iki eşit parçaya bölün. Orta boy ve kenarları yüksekçe bir fırın tepsisini zeytinyağıyla yağlayıp, bulgur hamurunun bir parçasını tepsiye incecik yayın. Kıymalı harcı bulgurlu hamurun üstüne döşeyip, kalan diğer bulgurlu hamuru üstüne yayın. Üstüne zeytinyağını gezdirin ve baklava şeklinde kesin. 175 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Turp salatasıyla servis yaparsanız lezzetli olur.Yemekçinin notu: Elinizi soğuk suya batırırsanız, bulgurlu hamurla elinize yapışmadan rahatça işlem yapabilirsiniz.Elmalı krema kubbesi6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMelzeme Listesi3 adet orta boy golden elma6 bardak süt 9 yemek kaşığı tozşeker1 adet vanilya2 yemek kaşığı buğday nişastası1 yemek kaşığı un1 bardak kremaTencerenin içinde 6 yemek kaşığı şekerle birlikte un ve buğday nişastasını karıştırın. Üzerine sütü ilave edin, muhallebi kıvamına gelip, kaynayıncaya kadar pişirin. Vanilya da ekledikten sonra ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın. Hazırladığınız karışımın içine kremayı aktarıp mikserde 10 dakika çırpın. Küçük kapların içini soğuk suyla ıslatın. Bu kaplara çırpılan kremayı paylaştırın. 1 gece kadar buzdolabında bekletin.Öte yandan küçük bir tencereye kalan 3 yemek kaşığı tozşekeri koyun, orta ısıllı ateşin üzerine oturtun. Şeker iyice eriyince, rendelenmiş elmaları içine ekleyin ve karıştırarak 5-6 dakika pişirip, ateşten alın.Şimdi de servis tabağına önce elmalı sostan koyun. Tabağın ortasına gelecek şekilde pudingi ters çevirin. İstediğiniz şekilde süsleyerek servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!