Bir daha asla!

Güncelleme Tarihi:

Bir daha asla
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2013 14:13

25 Ekim’de başlayacak ‘Bir daha asla!’ sergisi sekiz ülkenin geçmişiyle hesaplaşma sürecini konu ediniyor.

Haberin Devamı

Arjantin’in ilk kadın savunma bakanı Nilda Garre üç yıl önce kameralar karşısına geçip önce “Nunca Mas!” (Bir daha asla!) demiş ve darbenin devlet terörü olduğunu söyleyip devlet adına özür dilemişti. Bir savunma bakanının halktan özür dilemesinin yarattığı şaşkınlık kadar, Garre’nin darbe döneminde kayıp yakınlarının sloganı olan “Bir daha asla!” sözünü kullanması da dikkat çekiciydi.
Yakın tarih, devletlerin çıkardığı savaşlar, yaptığı hatalar, işlediği suçlar kadar geçmişiyle hesaplaşmasının örnekleriyle dolu. 25 Ekim’de açılacak ‘Bir Daha Asla’ isimli sergi, sekiz ülkenin yaşadığı geçmişle yüzleşme tecrübelerini bir araya getiriyor. Almanya’dan, Srebrenitsa’ya, Şili’den Cezayir’e farklı örnekleri bir araya getiren sergi Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür’ün ortak projesi. Tarihi Tütün Deposu’nda 15 Aralık’a kadar izlenebilecek serginin küratörü Önder Özengi. Sekiz ülkenin ‘özür’ süreçleri, aynı zamanda İletişim Yayınları’ndan kitap olarak da yayınlanacak.
Açık Toplum Vakfı Başkanı İshak Alaton kendi deyimiyle ‘86 senesini dolu dolu yaşamış bir adam olarak’ serginin amacını hazırlanan kitapçıkta şöyle anlatmış: “Kendimizi toplumun, fikir önderlerinin, karar vericilerin yerine koyma imkânımız yok. Ama hepimizi yeniden düşünmeye davet etmek istiyoruz. Açık sözlü olalım... 1915 tartışması, 6-7 Eylül olayları, 12 Eylül’ün insanlık dışı uygulamaları, şu günlerde çok yoğun tartıştığımız ‘Barış Süreci’ne giden yolda yaşanan hatalar titizlikle irdelenmesi ve devlet tarafından uzlaştırıcı adımlar atılması gereken konular”.


İşte ‘Bir daha asla!’ sergisinde gösterilecek sekiz vakadan seçmeler:

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!