Binlerce çalışan gönüllü olacak

Güncelleme Tarihi:

Binlerce çalışan gönüllü olacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2004 23:43

İş dünyasının profesyonellerine yönelik gönüllü bir oluşum olan Özel Sektör Gönüllüler Derneği, çalışanların ‘sürdürülebilir gönüllülük’ yapmalarını amaçlıyor. Geçtiğimiz yıl eğitim konusunda faaliyetler yürüten, bu yıl ise yelpazesini genişleterek çevre, kültür-sanat, sağlık ve toplum konularında da çalışma kararı alan derneğin hedefi, ‘binlerce profesyonelin gönüllü olması’.

Özel sektörde gönüllülük projeleri, başta ABD olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde gelişmiş bir kavram. ABD’deki Özel Sektör Gönüllüler Konseyi’nin (Corporate Volunteer Council) çatısı altında, en eskisi 40 yıl önce kurulmuş 100’den fazla konsey bulunuyor.

2002 yılında, altı şirketin bir araya gelmesiyle kurulan Özel Sektör Gönüllüler Derneği, özel sektörde gönüllülük kavramının Türkiye’de yerleşmesi için çalışıyor. Özel sektörün insan kaynağı ve uzmanlığını değerlendirerek, sivil topluma gönüllülük yoluyla katkıda bulunmayı hedefliyor. Toplumsal ihtiyaçların saptanması ve çözümünde, sivil toplum kuruluşlarıyla (STK) işbirliği yapılıyor.

ÜÇ BİN ÇOCUĞA ULAŞTILAR

Derneğe üye her şirketin içinde, şirketin büyüklüğüne göre bir ya da iki gönüllü elçi bulunuyor. Elçiler, dernek faaliyetlerine şirket içinde önderlik yapıyor, projelerin duyurulmasını sağlıyor. Bugün üye 50 şirket içinde üç kişilik olan da, 40 bin kişilik olan da var.

Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ‘Okul Dostu Programı’na katılan 50 şirketin 300 çalışanı, haftada bir-iki saatlerini öğrencilerle birlikte kitap okumaya ayırdı. İşyerlerinin yakınındaki, belirlenen ilköğretim okuluna giden gönüllüler, burada sorumluluk, liderlik, ifade, sunum ve yaratıcılık becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalar da gerçekleştirdiler. Üç bin saate yakın gönüllü çalışmayla üç bin çocuğun hayatına girdiler.

Dernek, bu yıl konu yelpazesini genişleterek daha fazla gönüllü kazanma kararı aldı. Bu amaçla kurulan ‘Çevre’, ‘Kültür ve Sanat’, ‘Toplum’ , ‘Eğitim’ ve ‘Sağlık’ başlıklı komitelere ise, yönetim kurulu üyeleri liderlik yapıyor. Derneğin bu yıl birlikte proje gerçekleştireceği sivil toplum kuruluşları TURMEPA, Çevre Eğitim Vakfı, TEGV, JAYCEES, AÇEV, ÇYDD, Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı, KASEV, Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı, AKUT, TOG ve Özel Olimpiyatlar Türkiye (Özel Sporcular Spor Egitim ve Rehabilitasyon Derneği) olarak sıralanıyor.

Derneğin amacı, gönüllülüğü özel şirketlerin kurum kültürü haline getirmelerini sağlamak olduğu için, kişisel başvurular kabul edilmiyor. Kişisel üyelik talebinde bulunanlardan, şirketi üyeliğe teşvik etmeleri isteniyor. Üye olan şirketlerin çalışanları, projelerde gönüllü olabiliyor. Üye şirketler, gönüllü çalışanlarını derneğe üye de yapabiliyor.

ALIŞIK DEĞİLİZ

Dernek Koordinatörü Zeynep Uluer, gönüllülüğün şirketler içinde bir kurumsal kültür haline gelmesi için çalıştıklarını belirterek, ‘Vizyonumuz, binlerce şirket çalışanının gönüllü olmasını sağlamak. Bunu sevdirerek, ilham vererek ve başarı örneklerini yayarak yapmaya çalışıyoruz’ diyor: ‘Birinin gönüllü olmasını sağlamak, onu motive etmek zor olanı. İnsanlar eşikten girmeye korkuyorlar çünkü sorumluluk almaları gerekiyor. Sosyal sorumluluk, çok yönlü bir çalışma. İnsan kaynağına ve topluma çok önemli bir yatırım. Burada, çalışanların mutluluğu ve topluma yapacakları katkı düşünülerek bir iş yapılıyor. Farklı şirketlerden farklı kişiler çeşitli gönüllü faaliyetlerinde buluşuyor. Gönüllülük, aileyi de bir araya getiriyor. Aileler, gönüllülük faaliyetinde birlikte zaman geçirebiliyor. Dikkatlice yapıldığı ve herkes sözünde durduğu sürece, burada kaybeden kimse olmaz.’

Bilgi için: 0216 464 24 57, www.osgd.org

Projeler projeleri getirdi

‘Okul Dostu’ programına katılan gönüllüler, gittikleri okullardaki ihtiyaçlar doğrultusunda yeni ürettiler.

Meşe palamutları yeşerdi

Gönüllülerin 12 Ekim 2003’te Belgrat Ormanı’nda düzenlenen gönüllü gününde TEMA ile birlikte topladıkları binlerce meşe palamudu, fidan yetiştirilmek üzere ilköğretim okullarına dağıtıldı. İki bini aşkın fidan Gebze’ye, 100 fidan ise Esenyurt’a dikildi.

Dost okula bilgisayar

Yaysat çalışanları, ‘Okul Dostu’ programında gönüllü oldukları Alpaslan İlköğretim Okulu’nda, Mayıs 2004’te bir bilgisayar laboratuvarı açtı. Akemeklilik çalışanları, Namık Kemal İlköğretim Okulu’nda bir bilgisayar laboratuvarı açtı.

Kadınlara destek

Otokoç’un hizmet verdiği illerde gerçekleştirilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerinde, firmanın sunduğu servis hizmetlerinden elde edilen gelirin bir kısmı, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın Mahalle Yuvaları Projesi’ne kaynak olarak aktarıldı.

Kitap topladılar

Boyner Gönüllüleri, Hatemoğlu İlköğretim Okulu için defter ve kırtasiye malzemeleri topladılar. Artan kitaplar ise, Genç Yatılı İlköğretim Okulu ile Balaç İlköğretim Okulu’na gönderildi.

Bilgisayar eğitimi

Microsoft çalışanları, burs verdiği çeşitli üniversitelerin bilgisayar bölümlerinde okuyan üniversite öğrencileri ile Dikilitaş İlköğretim Okulu öğrencileri için sekiz günlük bilgisayar eğitimi gerçekleştirdi.

ÇALIŞANLAR MOTİVE OLUYOR

Dernek Koordinatörü Zeynep Uluer, gönüllü faaliyetlerin şirketin imajını iyileştirme, çalışanları motive etme gibi faydalarının yanı sıra, ölçülebilir faydalarının da olduğunu belirtiyor: ‘ABD’deki ‘Point of Life’ vakfının verilerine göre, ABD’deki, 67 bin 500 çalışanı olan dört büyük şirket, 100 milyon saatlik gönüllü çalışma gerçekleştirdi. Bunun, 1.7 milyar dolarlık bir hizmete karşılık geldiği hesaplandı. Gönüllü verilen hizmetin saat başı değerinin de her geçen yıl arttığı belirlendi. Bu yıl bu değer 17 dolar 19 cent. ABD’de 2003 yılında gönüllü olan 83.9 milyon kişi, 266 milyar dolar değerinde hizmet verdi. Verilen hizmeti tam zamanlı insana indirgediğinizde, dokuz milyon kişinin yapacağı işe denk geliyor.’


GÖNÜLLÜLER TECRÜBELERİNİ ANLATTI

Kendime iyilik yapıyorum

Esra Aydın (Otokoç): Mayıs 2004’ten bu yana aktif olarak gönüllü ve şirketimizin ‘Gönüllü Elçisi’yim. Çalıştığımız binanın çok yakınında bir ilköğretim okulunda çocuklara kitap okuyoruz. Her hafta bir saat ayırarak, aslında kendime iyilik yapıyorum. Kendimi daha işe yarar ve dinamik hissediyorum. Sınıfımdaki çocukların heyecanları, sevinçleri bazen beni ağlatıyor. Yani gönüllülük sizden ne götürdü sorusuna verilecek yanıtım: ‘Gözyaşı depomu azalttı’.


Çocuklar beni mutlu ediyor


Azime Molla (Klip Kimyevi Maddeler): Şubat 2004’ten bu yana gönüllüyüm. Okul Dostu Programı’nın ‘Kitap Okuma Projesi’ kapsamında ilkokul öğrencilerine kitap okumayı ve paylaşmayı sevdirmek, mesleklerimiz ve sorumluluklarımız konusunda bilgilendirmek amacıyla çok keyifli zaman geçirdik. Gördükleri ilgiden mutlu olmuş pırıl pırıl çocuklar beni de mutlu ediyor. Gönüllülüğü, uzun veya kısa vadede bizlere geri dönüşümü olacağı için tavsiye ediyorum.


Bencil yönlerim kayboldu


Hakan Selahi (Yaysat): Yaklaşık iki yıldır Özel Sektör Gönüllüleri’yle birlikteyim. Ayrıca derneğin ‘Çevre’ komitesindeyim. Çevre ile ilgili çeşitli STK’larla birlikte, ortak yapabileceklerimizi araştırıyoruz. Gönüllülük bana takım oyununu daha duyarlı olmayı, bir şeyler almadan vermeyi ve ufacık şeylerin insanları hayal edemeyeceğim kadar çok mutlu edebildiğini öğretti. Bencil yönlerimi ise törpüleyip götürdü. Yapılacak o kadar çok şey var ki ancak içine girince anlıyorsunuz.


ÜYE ŞİRKET SAYISI 50

Ak Emeklilik, AKademetre, ARGE Danışmanlık, Assan, Aygaz, Beyaz Gemi, Borusan Holding, Boyner Holding, Cargill, Citibank, CNN Türk, DG Internet, Doğan Holding, Doğan Medya Grubu, Doğan Radyolar Grubu, DPP, E-com, Efes Pilsen, Elginkan Holding, Enera Danışmanlık, Ernst&Young, Feriye Lokantası, IBM, JP Morgan, Kanal D, Klip Kimyevi Maddeler, K-Partners, M.A.R.K.A., Microsoft, Nestle, Otokoç, Petrol Ofisi, Porttakal, PRNET, Procter & Gamble, Ritz Carlton, Siemens, Somay Hukuk, Transtaş Taşımacılık, Uluer, Umut Sanat, Unilever, UPS, Vestel, Viking Turizm, Vista Turizm, Y&R/Reklamevi, Yapı Kredi Bankası, Yaysat, Zarakol.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!