Biletten 20 trilyon geldi İstanbul Park boş kalmaz

Güncelleme Tarihi:

Biletten 20 trilyon geldi İstanbul Park boş kalmaz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2005 02:04

Süper Lig'de 2004-2005 sezonunda elde edilen 22 trilyon 482 milyar liralık tribün geliri, Formula 1 gelirini sadece 2 trilyon 482 milyar geçti.

Süper Lig'de 2004-2005 sezonunda 18 takımın yıl boyunca elde ettiği 22 trilyon 482 milyar liralık tribün geliri, 3 günlük Formula 1 gelirini sadece 2 trilyon 482 milyar geçti.

Formula 1’den 20 trilyon lira elde edildiğini açıklayan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, bundan sonra da İstanbul Park’ın boş bırakılmayacağını belirtti. Yalçıntaş, bu yıl sonuna kadar uluslararası 5 büyük organizasyona ev sahipliği yapacak İstanbul Park için asıl hedeflerinin önümüzdeki yıl ayda 2 organizasyon olduğunu söyledi.

FORMULA 1 İstanbul yarışlarında ulaşılan 3 günde 220 bin ziyaretçi rakamının ortalamanın üstende olduğunu söyleyen İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, bilet satışlarından elde edilen rakamında 20 trilyon lira olduğunu açıkladı. Bu yıl sonuna kadar İstanbul Park’ının 5 büyük organizasyona daha ev sahipliği yapacağına dikkat çeken Yalçıntaş, gelecek yıl ayda 2 organizasyon yaparak İstanbul Park’ı boş bırakmayacaklarını dile getirdi.

ORTALAMAYI AŞTIK:

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, İstanbulPark Pisti’nde gerçekleştirilen organizasyonu 50 bini yabancı olmak üzere 110 bin kişinin izlediğini söyledi. İlk gün 40, ikinci günde 70 bin kişinin katıldığı organizasyondan sağlanan 20 trilyonluk bilet gelirinin, dünya ortalamasının üzerinde olduğunu belinten Yalçıntaş, ‘Silver ve bronz bilet fiyatları biz de daha düşük olmasına rağmen toplamda bilet gelirinin ortamanın üzerinde olması, bunun ilk yarışta sağlanmış olması bizim açımızdan çok önemli’ dedi.

8 MİLYARLIK TANITIM:

Yabancı 50 bin konuğun İstanbul’da harcadığı rakamın 100 milyon dolar olarak hesaplandığını aktaran Yalçıntaş, organizasyonun 1.5 saat boyunca 200’den fazla ülkede canlı olarak gösterildiğini bunun da 3.7 milyar dolarlık bir tanıtıma denk geldiğini aktardı. Dünyada bir çok televizyonun yarışlardan önce İstanbul ve Türkiye’yi tanıtan yayınlar yaptığına dikkat çeken İTO Başkanı Yalçıntaş, bu yayınlarla birlikte Türkiye’nin 8 milyar dolarlık bir tanıtım yaptığını anlattı.

AYDA 2 ORGANİZASYON:

Yalçıntaş, İstanbul Parkı’nın Formula 1 yarışlarından sonra dünyanın en çok izlenen etkinlikleri arasında yer alan ‘LG Super Racing Weekend’ ve Motor sporlarının Formula 1’i sayılan ‘Moto GP’ninde içinde bulunduğu 5 uluslararası organizasyona da bu yıl sonuna kadar ev sahipliği yapacağına dikkat çekti. Yalçıntaş, ‘Hedefimiç önümüzdeki yıl ayda en az iki organizasyonu İstanbul’da yapılmasını sağlamak. Bunun için çalışıyoruz İstanbul Park’ı boş bırakmayacağız’ diye konuştu.

SIRA OLİMPİYATA GELDİ:

Yalçıntaş, ‘Türkiye gerçekten büyük bir organizasyonun altından çok büyük bir başarıyla kalkmıştır’ derken, bundan sonraki hedeflerini de Olimpiyat Oyunları olarak açıkladı. Formula 1’de birlikte hareket ettiği İstanbul Valisi ve İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş’tan olimpiyatların İstanbul’da yapılması için de çalışma sözü alan Yalçıntaş, şöyle konuştu: ‘İnsanlar başarıdan sonra bir sonraki hedefe bakmalı, bakmalıyız. Türkiye, dünyadaki ikinci büyük spor organizasyonun altından kalkmıştır. Şimdi birinciyi gerçekleştirmemiz lazım, o da olimpiyatlar. Bu organizasyonda bizi başarılı yapan reçeteyi olimpiyatları da uygulamak lazım. Bu reçete de özel sektör, yerel yöneticiler ve merkezi yönetim üçlüsü el ele vermesi. Şimdi olimpiyatlar için çalışmalıyız.’

F1 gelirinin dağılımı

Şirket Payı Geliri

FAO 45 9 trilyon

FİYAŞ 55 11 trilyon

Toplam gelir 100 20 trilyon

9 trilyonu Bernie’ye

FORMULA
1 Türkiye Grand Prix’sinden elde edilen 20 trilyon liralık (Yaklaşık 14.5 milyon dolar) gelirin yüzde 45’i 9 trilyon lirası Bernie Ecclestone’un başkanlığını yaptığı organizatör şirket FAO’nun (Formula One Administration) oldu. Geri kalan yüzde 55’lik bölüm ise Formula 1’in Türkiye ayağını oluşturan FİYAŞ’ın (Formula İstanbul Yatırım A.Ş.) hesabına işleniyor. FİYAŞ’ta yüzde 37.5’lik eşit paylarda en büyük ortakları İTO ve TOBB oluşturuyor. Bu şirketin yüzde 15’i İstanbul Belediyesi’ne yüzde 10’u da İstanbul Valiliği’ne ait bunuyor.

Parasını veren düğününü Formula 1 pistinde yapacak

DÜNYANIN
en önemli uluslararası spor organizasyonlarından Formula 1’e beğeni toplayan bir ev sahipliği yapan İstanbul Kurtköy’deki İstanbul Park pisti, yılın 12 ayı farklı etkinlikler için de kullanılabilecek. Pistin işletmecisi Motor Sporları Organizasyonu A.Ş., pisti saati yaklaşık 5. 500 Euro’ya her türlü etkinlik için kiralayacak. MSO yetkilileri, bu kirayı ödeyenlerin düğünlerini bile Formula 1 pistinde yapabileceklerini belirtiyorlar.

VIP konuklara ‘ben oradaydım’ çantası

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Formula 1 yarışlarından önce Çırağan Sarayı’nda yaptığı özel gecenin ardından, yarışı VİP konukların ağırlandığı Paddock bölümünden izleyenlere de küçük birer çanta dağıttı. Çantaların içinde İngilizce olarak ‘İstanbul- I was there/ben oradaydım’ yazan bir CD, anahtarlık ve megnet gibi hediyeler yer aldı.

Eksikler tespit edildi, giderilecek

PİSTİ ile gözdolduran İstanbul Park, özellikle giriş ve çıkışlarda yaşanan araç trafiği, otoparklardaki toz bulutu ziyaretçilere sıkıntılı anlar yaşatırken İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, ‘Bu yıl ilk yılımızdı, elbette bazı eksikliklerimiz vardı. Onların tespit ettik, önümüzdeki yıl çok daha iyi olacak derken’, yapılacaklar listesindeki ilk 3’ü şöyle sıraladı:

TRAFİK: Bu konuyu aslında çok abartmamak lazım. 110 bin kişi küçük çaplı bir şehrin nüfusu demek. Yani pazar günü oraya bir şehrin insanını getirdik ve boşalttık. İstanbul Park yaklaşık 2 saatte boşaldı, burada dünya ortalaması 2-3 saat. Bazı yarışlarda bu süre 6 saati buluyor. Aslında toplu taşıma araçları ve bunlar için özel bir yol vardı. Önümüzdeki yıl bunun duyurusunu daha iyi yaparak, gelen araç sayısını azaltmaya çalışacağız.

ÇEVRE: Parkın çevre düzenlemesi konusunda eksikliklerimiz geç kalmaktan kaynaklandı. Çevre düzenlemesi ancak temmuz, ağustos aylarında yapabildik. Ancak mevsim nedeniyle çimen ve ağaçlar kurudu.

OTEL: Formula 1 gösterdi ki, İstanbul’da Anadolu yakasında otel eksiği var. Bu konuda pekçok uluslararası yatırımcı da bize gelerek yer göstermemizi istedi. Biz de bu yatırımcıları belediyeye yönlendiriyoruz.

2200 kişiyle güvenlik sağlandı

SON
gün 110 bin kişinin izlediği Formula 1 İstanbul’da kayıtlara güvenlik ile ilgili herhangi bir sorun yaşanmadı. Yarışlar boyunca bin 500 jandarmanın yanı sıra 700 özel güvenlik görevlisi de görev yaparken, kayıtlara sadece 2 hırsızlık teşübbüsü geçti.

Macaristan ve Nurburgring Grand Prix’leri geçildi

FORMULA 1’in İstanbul yarışlarını 3 günde izleyen ziyaretçi sayısı 3 günde 220 bin ziyaretçiye ulaştı. ‘Bu çok önemli bir rakam’ diyen Yalçıntaş, özellikle son gün ulaşılan 110 binlik izleyici rakamının üzerinde durdu. Bunun ‘başarılı bir sonuç’ olduğunu dile getiren Yalçıntaş, Macaristan Grand Prix’ini 70 bin, Nurburgring (Almanya) Grand Prix’ini ise 70 bin kişinin izlediğini hatırlattı. Yurtdışından gelen ziyaretçi sayısının bu kadar yüksek olmasını beklemediklerini söyleyen Yalçıntaş, özellikle Yunanistan, Bulgaristan’dan hem kendi arabalarıyla, hem otobüslerle gelen pekçok kişi olduğuna dikkat çekti.

Sırada 5 büyük organizasyon daha var

FIA GT Championship: 18 Eylül’deki yarış 3 saat sürüyor. Ferrari 550 ve 575Maranello, Chrysler Viper, Lamborghini Murcielago, Maserati Mc-12, Porsche 996 gibi modeller yarışıyor.

LG Super Racing Weekend: 17-18 Eylül’de yapılacak. Formula 1’den sonra dünyanın en çok izlenen oto yarışları arasında yer alan bu yarışlar, 5 kıtada 200’den fazla kanalda yayınlanıyor.

Deutsche Tourenwagen Meisterschaft (DTM): 2 Ekim’de yapılacak yarışlarda Alman otomotiv şirketlerinin ürettiği modeller yarışacak. DTM yarışları 17 ülkede izleniyor.

Moto GP: 23 Ekim’de yapılacak bu yarışlar motor dünyasının F1’i olarak kabul ediliyor. Dört kıtada 16 ayrı ülkede gerçekleştirilen Moto GP’sine; Honda, Yamaha, Suzuki, Proton, Ducati, Aprilia ve Kawasaki gibi markalar katılıyor.

FIA World Touring Car Championship: 13 Kasım’da yapılacak bu yarışkta eski Formula 1 pilotlarının ve genç yeteneklerin yarıştığı WTCC’de, Alfa Romeo 156, BMW 320iChevrolet Nubira, Ford Focus, Honda Accord Peugueot 407 gibi markaları pistte yarışırken görmek mümkün.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!