Bennu Gerede’nin SU KUŞLARI

Güncelleme Tarihi:

Bennu Gerede’nin SU KUŞLARI
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2008 00:00

Fotoğrafçı Bennu Gerede, yaşları 4.5 ay ile 4 yıl arasında değişen 23 çocuğu fotoğrafladı. Çekim mekanı olarak havuz başı, deniz kıyısı, küvet, duş altı, çeşme başı gibi "sulu" yerleri tercih eden Gerede, binlerce kareden zor bir seçim yaptı. Her bir çocuğun birer fotoğrafını ayırdı. "Küçük Yüzücüler" sergisini hazırladı. Fotoğraflar bugünden itibaren Hillside Trio’da sergilenmeye başlıyor.

Dört çocuk annesi Gerede, uzun zamandır çocukların suyla ilişkisini konu alan fotoğraflar çekmeyi planlıyordu. Tek kullanımlık bebek mayoları da üreten çocuk bezi firması Huggies sponsorluk yapmayı teklif etti, proje böylece hayata geçti. Gerede, aralarında ünlü çiftlerin çocuklarının da bulunduğu 23 miniğe objektifini yöneltti. Yaklaşık 2 ay boyunca çekim yaptı. Böylece Huggies Küçük Yüzücüler Sergisi doğdu.

Gerede, çocukları suyun keyfini çıkarırken neden görüntülemek istediğini anlatıyor: "Türkiye’de çocuklar nedense sudan uzaklaştırılıyor. Sudan korkmak öğretiliyor çocuklara. Aşı oldu yıkamayın deniyor, yüzme öğrenmesi geciktiriliyor. Bir yaşından önce denize, havuza sokmak istemeyen aileler var. Aileler korkuları nedeniyle çocukları suyu sevmekten alıkoyuyorlar. Halbuki çocuklar suda çok mutlular. Bebeklikten itibaren çocukların suyla doğal bir ilişki kurması engelleniyor. Halbuki çocukların suyla ilişkilerini geliştirmelerinin önü açılmalı."

ÇOCUKLARI ASİSTANLIK YAPTI

Gerede çekimler için çoğunlukla çocukların kendi mekanlarını tercih etti. Kimini havuz başında, kimini elinde hortumla, kimini de küvetin içinde fotoğrafladı. Zaman zaman iş kazaları da yaşadı, sırılsıklam oldu. "Çekimler zordu tabii. Çocukların anne-babaları çok yardımcı oldu. İstediğim enstanteneyi yakayabilmek için seslendik, bağırdık, oyuncaklar kullandık" diyor.

Bennu Gerede aslında bu yazı çocuklarıyla Sedef Adası’nda geçirmeyi planlıyordu. Ancak çekimler uzayınca bir türlü gidemediler. Bu sebeple çekimlere zaman zaman çocuklarıyla gitti. "Bazen büyükleri, bazen de en küçüğünü götürdük çekimlere. Çocuklar çocukların dilinden daha kolay anlıyor. Oyun, konuşma derken fotoğraf çekimini kolaylaştırdılar. Bazen tek bir çocuğu bile saatlerce çekmem gerekti. Yine de çok keyifli olduğunu söyleyebilirim" diyor. 1 ay boyunca sergilenecek fotoğraflar daha sonra çocukların ailelerine armağan edilecek.

ÜNLÜ MİNİKLER SERGİDE

Gerede için eski manken Zeynep Tokuş-Dr. Alp Nuhoğlu’nun 8 aylık bebekleri Ali, mankenler Sema Şimşek ve Burak Hakkı’nın 5 aylık bebekleri Rüzgar, Feraye Tanyolaç-Kaya Çilingiroğlu’nun 1.5 yaşındaki bebekleri Hüseyin Kaya, MTV Türkiye’nin sahipi Esra Oflaz ile Ziya Güvenkaya’nın 4.5 aylık bebekleri Almila Su, Tamer Karadağlı ve Arzu Balkan’ın 2 yaşındaki kızları Zeyno, gazeteci Kubilay Keskin-Fatma Keskin’in 11 aylık Can’larının aralarında
/images/100/0x0/55eb09d6f018fbb8f8a70004
bulunduğu çocuklar poz verdi. Gerede’nin 8 aylık oğlu Kai de poz veren minikler arasında yer aldı.

9 aylık Tiara Norman çekim günü hastaydı. Gerede’nin çocukları onu güldürdü, burnu aka aka poz verdi.

Elele Dergisi Yazıişleri Müdürü Nalan Miri Sözer’in 8 aylık ikizleri Yekta ile Deha’nın fotoğrafları Büyükada’da havuzda çekildi. Yorgundular, önce uyuyup dinlendiler, sonra objektifin karşısına geçtiler.
/images/100/0x0/55eb09d6f018fbb8f8a70006


Hürriyet Kelebek yazarlarından Kubilay Keskin’in oğlu 11 aylık Can, havuzda yüzü- koyun battı ve küçük bir tehlike atlattı. Ancak keyfini bozmayan Can, Gerede’nin beklediği pozu verdi.

Projenin en küçük fotomodeli 4.5 aylık Almila Su’ydu. Esra Oflaz Güvenkaya’nın kızı Almila Su, çekimler sırasında sürekli güldü.

Yüzüne su püskürtüldükçe eğlendi. Bennu Gerede’nin en kolay çekimlerinden biri oldu.

2 yaşındaki Darel Altıparmak yıkanmaktan, özellikle başının ıslanmasından nefret ediyor. Banyoda yapılacak çekime ikna edilemeyince Gerede’nin oğlu Kai de duşa sokuldu. Eline hamam tasını aldı, gayet mutlu göründüğü kare zor da olsa çekilebildi.

Sema Şimşek ile Burak Hakkı’nın bebekleri Rüzgar’ı çekmek için bir türlü buluşamadılar. Çift ve bebekleri Fethiye, Gelibolu, Kaş derken nihayet Bodrum’a gelince çekim gerçekleşti.

Feraye Tanyolaç ile Kaya Çilingiroğ-lu’nun oğulları Hüseyin Kaya, havuza kendi başına ilk kez fotoğraf çekimi sırasında girdi. Biraz da panikledi!

Tamer Karadağlı ile Arzu Balkan, Gerede’yi, Zeyno’nun fotoğrafının çekilmesinden hoşlanmadığı konusunda uyardı. Ancak Zeyno babasının seçtiği kovboy kostümüyle gayet profesyoneldi.

Galerist’in sahibi Murat Plevneli’nin 8 aylık kızı Ayşe, köpükle yapılan balonlara bayıldı! Hangisine el atacağını şaşırdı...

Posta Gazetesi yazarlarından Selcen Doğan Ağakay’ın oğlu 4 yaşındaki Eren, aslında çoktan beze veda etti. Gerede’yi kırmadı, sadece fotoğraf için tek kullanımlık mayoyu giydi. Eren, bir poz verip, iki yüzdü...

Babylon’un sahibi Aylin Yeğül’ün 2.5 yaşındaki oğlu Deniz

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!