Belek’in caddy’leri İngilizce konuşuyor ayda 800 Euro kazanıyor

Güncelleme Tarihi:

Belek’in caddy’leri İngilizce konuşuyor ayda 800 Euro kazanıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2007 00:00

Onlara "caddy" deniliyor. Hemen hemen hiçbiri golf sporunun g’sini bilmeden, hatta "Bu adamlar deli mi, bir küçük topu deliğe atabilmek için saatlerce oynuyorlar" diyecek kadar burun bükerek başlamışlar bu işe. Golf sahasında oyuncuların çantalarını taşıyıp, sopalarını temizliyor, amatör sporculara oynadıkları sahayı tanıtıyorlar. Aralarından Golf Milli Takımı’na girenler ve Türkiye şampiyonu olanlar da çıkıyor.

Antalya’daki caddy’lerin hemen hepsi golf sahaları civarında yaşayan köylü çocuklar. Günlük kazançları ortalama 20 Euro (yaklaşık 37 YTL). Yoğun sezonda bahşişle ayda 800 Euro’ya çıkabiliyor. Kazanç o kadar cazip geliyor ki, kimileri okulu bile bırakıyor.

Antalya’ya 35 kilometre mesafedeki Belek kasabası, Türkiye’deki golf sektörünün kalbinin attığı yer. En az biner dönümlük arazilerden oluşan yedi golf sahasıyla dünyadaki golfçülerin çoktan dikkatini çekmiş bile. Bu tesislerin hemen hepsinin müşterileri elbette vakti bol, emekli, orta yaşlı veya yaşlı Avrupalı turistler. En çok da golfün anavatanı sayılan İskoçya ve İngiltere’den gelen turistler.

Golf turizmi, bölge ekonomisine büyük katkı sağlarken, civardaki köylüler için de büyük iş imkánları yaratmış. Caddy’lik de onlardan biri. Civar köylerde oturan birçok çocuk ve genç kendilerine küçük yaşlarda iyi gelir getiren bu işi yapıyor. Hatta bu caddy’lik neredeyse Serikli gençlerin tekelinde. Hemen hepsinin bir akrabası bölgedeki golf kulüplerinde garson, temizlikçi ya da bahçıvan olarak çalışıyor, bu vesileyle golfle tanışmışlar.

Antalya National Golf Club’ın müdürü Bilun Banninger, golfçü yetiştirebilmek için civar köylerdeki 9-11 yaş grubu çocuklardan oluşan bir junior takım kurduklarını söylüyor. Antalya Golf Kulübü müdürü Uğur Budak ise, civardaki bütün gençleri bu oyunu oynamaya teşvik ettiklerini söylüyor.

Caddy olmak için başvurdukları golf kulüpleri onları birkaç haftalık eğitimden geçiriyor. Sahayı tanıtıyor, golf terimlerini öğretiyor, hepsinden önemlisi golfü öğretiyor. Bir yılın sonunda hepsi iyi birer golfçü haline geldiklerinde, aynı zamanda iyi birer caddy de oluyorlar.

İNGİLİZCE ÖĞRENİYORLAR

Bir golf oyunu yaklaşık dört saat sürdüğü için günde en fazla iki kez oyuna çıkabiliyorlar. Amatör oyuncular buradaki golf sahalarına yabancı, bu yüzden caddy’lerin onların arkasından yürümeleri yasak. Yanlarında ya da önlerinde yürümek zorundalar. Golf müşterilerinin yüzde 99’u yabancı olduğu için de İngilizce bilmek zorundalar.

Bir oyun için bahşiş hariç 20 Euro (yaklaşık 37 YTL) kazanıyorlar. Oyunlar çok uzun sürdüğünden yaz aylarındaki bunaltıcı havalarda golf oynanamıyor. Kalabalık sezon güz ve bahar ayları, özellikle mart. Bu dönemde aylık kazançları 800 Euro’ya çıkabiliyor. Ortalaması 400-500 Euro.

Kazandığı paranın tadı damağında kalan bazı caddy’ler maalesef okulu bırakıp sadece bu işi yapıyor. Antalya’daki golf sahalarında ortaokulu bırakıp caddy’lik yapan fakat daha sonra turnuvalara katılacak kadar iyi birer golf oyuncusu olan gençler okumadıkları için şimdi pişmanlık duyuyor. Zira profesyonel turnuvalara katılabilmek için en az lise mezunu olma şartı var. Aklı sonradan başına gelen bazı caddy’ler bu gerçekle karşılaşınca, okulu dışardan bitirebilmek için uğraş veriyor.

Sahaya çıkan her oyuncu caddy almıyor. Bu nedenle bir golf kulübünde en yoğun sezonda 20-25 caddy görev yapıyor. Okula devam edenler sabahçı ve öğlenci oldukları için dönüşümlü çalışabiliyor. Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu’nun söylediğine göre, Türkiye’deki Golf Milli Takımı’nın tamamı caddy’likten gelen bu gençlerden oluşuyor.

Dünyada, caddy’likten gelip de en iyi golf oyuncularının asistanlığını yapan caddy’ler de var. Mesela Forbes Dergisi’ne göre, yaklaşık 100 milyon dolarlık yıllık geliriyle dünyanın en çok para kazanan sporcusu 32 yaşındaki golfçü Tiger Woods’un caddy’si Steve Williams da bir dolar milyoneri oldu.

Müzeyyen Şaşmaz (28)

Ailem golf nedir bilmiyor

National Golf Club’ın mutfağında çalışan komşumuz bahsedene kadar caddy nedir, hatta golf nedir bilmiyordum. 1995’te başladım. Caddy’lik yaptığım ilk iki yıl, bunlar deli mi, niye küçücük bir topun peşinde koşuyorlar, diye düşünüyordum. Golf terimleri çok yabancı geliyordu. Sonra golf oyuncusu oldum. Müthiş zevkli bir oyun olduğunu gördüm, hırslandım. Ailem hálá golf nedir bilmiyor. Turnuvalara katılıyorum, iyi golfçüyüm ama bu yetmiyor. En azından liseyi bitirmeliyim.

Seher Oğuz (22)

Milli takıma girmeme ailem izin vermedi

Antalya Golf Kulübü’nde temizlikçilik yapan ablamdan duydum bu işi. Başvurum kabul edilince 12 yaşında caddy’liğe başladım. Kuralları öğrettiler. Golf deyince etrafımdakiler, "O da ne" diyordu. Tertemiz hava, spor, para çok hoşuma gitti. Caddy’lik yaparken milli takıma girecek kadar iyi bir oyuncu oldum ama ailem izin vermedi.

Zehra Küçükkavak (19)

Çocuğuma da öğreteceğim

Ablam caddy’ydi. Antalya Golf Kulübü’nde dört yıldır caddy’lik yapıyorum. Hem maaş hem de bahşiş alıyoruz. Bir yaşında bir çocuğum var, kısmet olursa ona da golf oynatacağım. Golfü de, yaptığım işi de çok seviyorum. Sürekli ayakta durmaktan ayaklarım da ağrımasa daha güzel olacak. Golf göründüğünün aksine çok eğlenceli bir oyun.

Bekir Kara (23)

Hayatımı bundan kazanıyorum

12 yaşında hafta sonları müşterilerin çantalarını taşıyarak başladım. İyi para kazanıyordum. Bir süre hem caddy’lik yaptım, hem golf oynadım. Üç yıl önce caddy’liği bıraktım. Profesyonel Golfçüler Birliği PGA’den diploma aldım.Şimdi profesyonel golf eğitmenliği kazancıyla geçiniyorum. Bu iş beni çok mutlu ediyor. İngilizce öğrendim, Almanca’ya başladım.

Halil Kök (26)

Ayda 2000 Euro kazanıyorum

17 yaşımda caddy’lik başvurusu yaptığımda, tek arzum iş bulmaktı. Eğitmenler vuruşlarımı beğenip turnuvalara katılmam için teşvik etti. İlk katıldığım Türkiye Gençler Turnuvası’nda dördüncü oldum. Şimdi PGA’dan ilk kademe eğitmen diplomam var. Ders başına 45 Euro alıyorum. Çok iyi bir sezonda ayda 1500-2000 Euro kazanıyorum.

Fahrettin Kök (16)

Golf eğlenceliydi, okulu bıraktım

Beş yıldır çalışıyorum. Abim de caddy’di. Bu işin parasını sevdiğim için okumadım. Golf de eğlenceli gelince okulu bıraktım. Ama ileride iyi bir golf oyuncusu olsam bile okul sorunu hep karşıma çıkacak. İlk başladığımda golfün ne olduğunu bilmiyordum, ama şimdi bayılıyorum.

Can Kara (17)

Abim de caddy’di

Beş yıldır caddy’lik yapıyorum. Abim de bir caddy’ydi. Ayda ortalama 400 Euro kazanınca okulu bıraktım. Abim şimdi bir golf eğitmeni. Okumam için çok ısrar etti ama yapmadım. Caddy’liğin zor bir tarafı yok. Belki kocaman golf sahalarında çok fazla yürümek zordur ama genciz dayanıyoruz.

CADDY NEDİR?

Sahaya golf oyuncusuyla birlikte çıkan, çantasını taşıyan, çeşitli atışlarda hangi sopayı kullanması gerektiğini tavsiye eden, malzemeleri çamurlanınca temizleyen ve oynadığı sahayı oyuncuya tanıtan görevlilere caddy (kedi) deniliyor. Alt yaş limiti 11-12. Üst limiti ise yok. Golfü hiç bilmeyen caddy adaylarını, kulüpler ortalama üç haftada yetiştiriyor. İşini hakkıyla öğrenmesi bir yıl sürüyor. Bu süreçte hepsi iyi birer golfçü oluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!