Bel fıtığında ameliyat son çare

Güncelleme Tarihi:

Bel fıtığında ameliyat son çare
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bel fıtığına yakalanan kişi, hekime başvurduğunda hemen ameliyat seçeneğiyle karşılaşıyor. Bazı ayrıntılara dikkat edilmezse, son çare olarak düşünülmesi gereken ameliyat ilk planda düşünülebiliyor. Oysa bel fıtığında ameliyattan önce uygulanabilecek bir tedavi programı hastalığın iyileşmesinde büyük başarı sağlıyor.

Bel fıtığı son zamanlarda hızla artan bir hastalık konumuna yükselmeye başladı. Ağırlaşan hayat şartları altında ezilen insanlar ve özellikle de ev hanımları bu hastalığın tehditiyle karşı karşıya geliyorlar. Tabii, bunun en büyük nedeni, yanlış yapılan hareketler ve spora gerekli önemin verilmemesi.

Ankara'da yeni açılan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin doktorlarından İbrahim Bilgen, uzun yıllardır yaptığı çalışmalar sonucunda, bel fıtığında başarılı bir tedavi için, önce hasta ve hekim bilincinin gelişmesi gerektiğini belirtiyor: ‘‘Bilinçli bir tedavi programının titizlikle uygulanması sonucunda, bel fıtığı yüzde 80 oranında iyileşiyor. Ancak yüzde 20 hasta için ameliyata gerek duyuluyor. Sinir sıkışması, siyatik felç diye bilinen çok ağır olaylarda bile, uygun ve sağlıklı bir yaklaşım ile ameliyatsız tedavi olasılığı var. Bilinçli tedavi programları, uygun ilaç tedavisi, düzenli egzersizler ve özellikle çağdaş fizik tedavi uygulamalarını içeriyor. Ancak, tedavinin temelini hasta bilinci ve eğitimi oluşturuyor. Biz bu nedenle gelen hastayı, hekim arkadaşlarımla birlikte konsültasyona alıyoruz. Ona en ince ayrıntıları dahi soruyoruz. Böylece hastalığını öğrenmiş oluyoruz’’ diyen Bilgen, sözlerine ‘‘Hekimin hastayı, hastanın da hekimi pek dinlemediği ülkemizde, hasta hekimden sihirbazlık bekliyor’’ diye devam ediyor.

Böyle olunca da gereksiz ameliyatlar ve en kötüsü mahalle aralarındaki ‘‘bel çektirme’’ yöntemleri uygulanmaya başlıyor. Oysa ki, gerçek anlamda modern aletlerle donatılmış herhangi bir fizik tedavi merkezi, en fazla üç, dört ay sürecek bir tedavi sonucunda, belki de başarısız bir ameliyatın riskini tamamen ortadan kaldırıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!