Bekleme Odası

Güncelleme Tarihi:

Bekleme Odası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2004 15:28

Türk sinemasının özgün yönetmeni Zeki Demirkubuz son filmi Bekleme Odası ile sinemalarda. Yönetmen, gözde oyuncularından Serdar Orçin'in yanısıra Nilüfer Açıkalın ve Nurhayat Kavrak'a da rol verdiği filminde çok sevdiği Rus yazar Dostoyevski'nin 'izini' sürüyor. Filmin sürprizi, Demirkubuz'un da başrollerden birini üstlenmesi. Son dönemde gösterime giren 'popüler' yerli filmlerden epey farklı bir yapım.

Haberin Devamı

FİLMİN KONUSU

Başkalarına göre idealist ve ilkeleri için yaşayan ama kendisine göre inançsız ve kibirli bir insan olan yönetmen Ahmet, Dostoyevskinin Suç ve Ceza romanını filme çekmek istemektedir. Ancak hem çekeceği filme,hem sevgilisi Serap ve yaşadığı hayata karşı nedensiz bir kayıtsızlık içindedir.Kendini evine kapatmış adeta bir yabancı gibi yaşamaktadır. Serap sonunda Ahmet’in bu yıkıcı ruh halini,hayatında başka bir kadın olduğuna yorar.Uzun ve sancılı bir sorgu gecesinden sonra Ahmet sıkılıp,hayatında biri olduğu yalanını söyleyince Serap evi terkeder. Bütün bunlar olurken asistanı Elif bir taraftan filmin hazırlık çalışmalarını sürdürmekte ve romanın kahramanı Roskolnikof’u oynayacak kişiyi aramaktadır. Fakat Ahmet, Elif’in deneme çekimlerine katılanların hiçbirini beğenmez.Sonunda bir süre önce evine hırsızlık amacıyla girerken yakaladığı ancak polise teslim etmeden bıraktığı genç hırsızı oynatmaya karar verir.Ancak hırsızı nasıl bulacağını bilmemektedir.....

Haberin Devamı

NOTLAR... NOTLAR... NOTLAR... Filmin senaryosunu da yazan Demirkubuz, "Bugüne kadar yaptığım beş filmde onlarca insanın birçok öyküsünü anlatmaya çalıştım" diyor. "Ancak her filmden sonra film yapmanın kendisininde en az filmlerde anlatılan ölçüde güçlü insanlık durumlarına,kuşkulara,sorulara ve temalara sahip olduğunu gördüm. Bizzat yönetmenlik yapmanın ise bu açılardan ayrı bir çekiciliği vardı" diye devam ediyor.

Bu fikir Zeki Dimirkubuz'un aklına ilk olarak üçüncü Sayfa fiminin ardından gelmiş. Yazgı'nın ardındanh rda bir düşünce halini almış.  ama yönetmenin kendi deyimiyle "öfkelerinden ve duygularından arınması ve sinemacı olmanın öznelliğinden kurtulabilmesi için" iki yıl daha beklemesi gerekmiş.

Ve sonuçta en azından bunların başarıldığını düşündüğüm,hiç bir biografik yada kişisel özellik taşımayan mesafeli bir film ortaya çıktı.
 
FİLMİN KÜNYESİ
Yönetmen: Zeki Demirkubuz
Senaryo: Zeki Demirkubuz
Oynayanlar: Zeki Demirkubuz , Nilüfer Açıkalın , Serdar Orçin , Nuhayat Kavrak , Ufuk Bayraktar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!