Bekaret konusunda ikiyüzlüyüz

Güncelleme Tarihi:

Bekaret konusunda ikiyüzlüyüz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2005 01:37

Türkiye’de cinselliği, bekaret kavramı olmadan tartışmak henüz mümkün değil. Çünkü bekaret, hálá Demokles’in Kılıcı gibi kullanılıyor ve bu kılıç çok cana maloluyor. ‘Bekaret kadının namusunun simgesidir’ cümlesine ‘kesinlikle’ katılanların oranı, 67.1. Metropollerde 57.4’e düşen bu oran, Doğu Anadolu bölgesinde 88.7’yle tavan yapıyor. Bekaretin hálá babanın/kocanın namusu olduğunu düşünenlerin oranı da hiç az değil: 52.4.

Buna karşılık neredeyse her üç Türk’ten biri (yüzde 28.4) evlilik öncesi cinsel ilişkinin bekarete zarar gelmeden yaşanmasını normal karşılıyor! Yine neredeyse her üç Türk’ten biri (yüzde 29.4) kadınların bozulan bekaret zarlarını diktirerek evlenmesine ‘kesinlikle’ ya da ‘biraz’ katılıyor! Ve böylece TNS PİAR’ın Hürriyet için yaptığı Cinsellik Araştırması, Türklerin bekaret konusundaki ‘ikiyüzlülüğünü’ gözler önüne seriyor.

Muhafazakarların yaman çelişkisi

Türkiye, kadının bekareti ancak evlilikle bozulmalıdır görüşünde yüzde 85 oranında fikirbirliği içinde. Böyle düşünen Türklerin dünya görüşlerine baktığımızda muhafazakar kesim yüzde 95.4 ile Türkiye ortalamasının epey üzerine çıkıyor. Yani toplumun bu kesimi için bekaret, tartışılmaz bir kesinlikte. Aynı kesim, yüzde 94.9 oranında bekaret kadının namusunun simgesidir, diyerek bu konudaki kesinliğini gösteriyor. Hatta, yüzde 89.8 oranında bekaret babanın/kocanın namusudur; yüzde 89 oranında da, erkekler bekareti bozulmamış kızlarla evlenmelidir diyerek bekaret denildi mi, taviz yok demeyi sürdürüyorlar. Buraya kadar gayet tutarlılar. Ama araştırmanın en şaşırtıcı sonuçlarından birine tam da bu noktada rastlıyoruz: Bekaret konusunda tavizsiz olan bu kesim yüzde 25.9 oranında, erkekler için çok önemli ise kadınların bekaret zarlarını diktirerek evlenmelerinde bir sakınca yok, diyor. Muhafazakar kesimdekilerin yarıya yakını da evlilik öncesi cinsel ilişki ancak bekaret bozulmadan yaşanabilir, görüşünde.

TÜRK USULÜ LİBERAL

10 liberalden 6’sı: Kadının bekareti evlilikle bozulmalıdır.

10 liberalden 4’ü: Erkekler bekareti bozulmamış kızlarla evlenmelidir.

10 liberalden 3’ü: Evlilik öncesi ilişki bekarete zarar gelmeden yaşanmalı.

10 liberalden 5’i: Bekaret babanın, kocanın namusudur.

10 liberalden 4’ü: Bekareti korumak için oral/anal seks yaşanabilir.

GÜZİN ABLA

Erkeklerin çifte standardı beni deli ediyor

Türkiye’de kadın erkek ilişkileri ve cinsellik konusunda başvuru kaynağı haline gelen ‘Güzin Abla’nın köşesini sürdüren kızı Feyza Alkan, cinsellik konusundaki cehaletin inanılmaz boyutlarda olduğunu söylüyor. Alkan, ilk gece karısının idrar yollarını parçalayan erkeklerden, esnek kızlık zarı yüzünden ölen kızlardan, erkeklerden korkutulup vaginismustan kurtulamayan kadınlardan söz ederken, bekaret konusundaki ikiyüzlülüğe değinmeden geçemiyor.

Erkekler, bekaretin önemli olduğunu düşünüyor ancak evlenmeden başka kadınlarla ilişki kurmak istiyorlar. Size yönelen sorularda da görülüyor mu? Onlara ne yanıt veriyorsunuz?

- Onlara çok kızıyorum, kızdığımı da hiç saklamıyorum. Erkeklere ‘Bu bekaret işine bu kadar takmışsınız ama kızlar diktiriyorlar ya da bekaretlerini bozdurmadan sevişiyorlar. Siz, kızlık zarı el değmemiş olmasının kanıtı mı sanıyorsunuz hálá?’ diye açık açık sitem ediyorum. Flört ederken bekaret önemli değil ama evlenecekleri kızda mutlaka bekaret arıyorlar. Bu çifte standart beni deli ediyor.

Kadının namusu, erkeklere teslim edilmiş gibi algılanıyor. Bu zaman zaman sadece şüphelerle işlenen namus cinayetlerine de neden oluyor. Size gelen korku dolu kadın mektupları var mı?

- Töre cinayetleri çok yaygın, bu yüzden korkular içindeler. Bir şekilde, doğanın çağrısına uyup, sevdiği gençle beraber oluyor. Ardından korku içinde, onu zorla evlendirmek istedikleri adamla evlenmeden bana yazıyor. Bekaret zarını diktirmek istiyor. ‘Yoksa beni öldürürler, yaşatmazlar Güzin Abla’ diyor. Doğru söylüyor, bakire çıkmadı mı yok edilecek. Bırakın kendi dileğiyle bir gençle beraber olmayı, örneğin doğuda tecavüz nedeniyle bekaretini kaybeden genç kız, korkusundan bunu kimselere söyleyemiyor. Çünkü tecavüzün de suçu, çoğu zaman 12-13 yaşında olan o zavallı kızcağıza yükleniyor. Kadının namusunun erkeğe teslim edilmesinden ise hiç söz etmeyelim daha iyi. Askere giden oğlunun eşini yatağa girmeye zorlayan kayınpederlere ne demeli? Ayda KAYAR

BEKARET İÇİN NE DEDİLER

BEKİR COŞKUN (Hürriyet yazarı)

Erkekler kadını mal gibi görüyor

Erkeklerin -bizim gibi toplumlarda- bekarete kadınlardan daha çok önem vermeleri normal. Çünkü erkekler kadını mal gibi görüyorlar ve her mal alıcısı gibi onun daha önce kullanılmamış olmasını istiyorlar.

ERKAN MUMCU

(ANAP Genel Başkanı)

Lümpenleşme ve değer yargıları

Bu toplumun değer yargılarıyla ve biraz da lümpenleşmeyle, sosyal kültürel olgularla ilgili bir şey.

PAKİZE SUDA (Hürriyet yazarı)

Erkeklere müstahaktır

Ne diyeyim, birileri bunlara ‘eğreti gelin’lik yaparken birileri de ‘esas gelin’ olarak bir kenarda bekleyecek! Kadın kısmı her çeşidiyle erkeklerin emrine amade olacak yani. Onlarca kişiyle kızlık zarına dokundurmadan sevişip sonra da ‘el değmemiş’ olarak evlenen sahtekar kızlara sinirleniyorum ama iyi yapıyorlar galiba. 10 erkekten 9’una her şey müstahaktır!

TEOMAN (müzisyen)

Bekaret hálá kaldırılmadı mı?

Bekaret kaldırılmadı mı hálá? Bizim çocukluğumuzda vardı. Ben uzun zamandır hiç rastlamadım, öyle biriyle tanışmadım bile. Bekaret artık çok seyrek karşımıza çıkan ve ileride çıkmayacak olan bir şey. Apandisit ameliyatına benzetiyorum.

PROFESÖR ŞAHİKA YÜKSEL (Psikiyatr)

Sahtekarlığın uç noktası aile içi cinsel istismarda

Bekaret, adı bile garip, sadece bir cinse uygulanan bir şey. Kadınlar ikiye ayrılıyor; edepli kadın, edepsiz kadın. Yani biri evlenilecek, diğeri yatılacak kadın. Burada vahim olan bu düşünceye kadınların da sahip çıkması. Ancak Türkiye’de evlilik öncesi cinsellik, kadınlar için pek seyrek değil. Bakire kadın, cinsel deneyimi olmayan kadın anlamına gelmiyor. Bekaret zarının muhafazası, aslında cinsel ilişkiyle ilgili bir sahtekarlığı içeriyor. Bir yandan bakirelik kavramı dayatılıyor, bir yandan cinsellik yaşanıyor ve yaşanmadığı söyleniyor. Bunun en uç örneği, aile içindeki cinsel istismar; erkekler istismarda bulunurken, zarı korumaya özen gösteriyorlar. Olay ortaya çıktığında istismara uğrayan kız kulağından tutulup doktora götürülüyor, zar duruyorsa, cinsel istismar yok sayılıyor.

DOÇ. DR. UFUK SEZGİN (Psikolog, İstanbul Tıp, Psikososyal Travma Merkezi)

Cinsellik yalan sınıfında

İnsanların kafası karışık. Anal, oral ilişki kuruluyor, bekaret bozulmuyor ama her türlü şey yaşanıyor, yani cinsellik mış gibi oluyor. Bir yandan namus cinayetleri yaşanırken, cinsellik yalan sınıfında duruyor. Mümkün mü, bir kadınla bir erkek hiçbir şekilde yakınlaşmayacak. Evet bunu yapmayanlar, bir erdem gibi kenarda tutanlar ya da hiç bunlara gerek kalmadan 11-12 yaşında evlendirilenler var, ama onun ötesinde böyle değil. İnsanlar cinselliği yaşıyorlar, ama gizli tutuyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!