Bebek doğurmayı erteliyorsanız üreme kapasitenizi ölçün

Güncelleme Tarihi:

Bebek doğurmayı erteliyorsanız üreme kapasitenizi ölçün
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2006 00:00

Eğitim, çalışma hayatı, kariyer derken kadınlar çocuk sahibi olmayı giderek daha geç yaşlara erteliyor. Bundan 20 yıl önce kadınların ilk doğum yaşı 24-25 dolayındayken, bugün 30’lu yaşların başına hatta üstüne çekildi.

- Çalışan ve daha geç yaşta çocuk doğurmayı planlayan kadın, doktorundan ne talep etmeli?

Hekimler çalışan kadınların rutin kontrolünü yaparken, üremeleriyle ilgili fikir vermek zorundalar. Kadınlar da hekimlere soru sormaktan kaçınmamalı. Rutin taramalarında mutlaka smear tahlili yaptırmalılar. Çalışan kadınlara muayeneye geldiklerinde, yumurtalıkları ve yumurtalık hormonları hakkında da mutlaka fikir verilmeli.

- Çalışan kadını bu konuda bilgilendirmenin önemi nedir?

İleride gebe kalmasını zorlaştıracak bir durumun bulunup bulunmadığı muayenede araştırılmalıdır. Araştırmaların sonucunda planlarını değiştirmesi veya başka önlemler alması mümkün olabilir.

- Hangi kadınların daha ileriki yaşlarda gebe kalması güç?

35 yaş ve üzerindekiler, 40 yaşın altında menopoza girenler, çikolata kisti (endometriozis) hastaları, çok sigara içenler, daha evvel yumurtalık ya da tüp ameliyatı geçirenler, daha evvel herhangi bir kanser nedeniyle ışın ya da ilaç tedavisi alanların gebelik zamanlarını erkene alması gerekebilir.

- Üreme kapasitesi hangi yöntemlerle test edilebilir?

Birinci yöntem adetin 3’üncü hormonlarına bakmak. Burada en önemli hormon FSH (menopoz hormonu). İkinci yöntem ise yumurta sayısına bakmaktır. Yumurta sayısı 6 ve üzerindeyse biraz daha rahat edilebilir. Yumurta sayısı 4 ve aşağısında ise kadının çocuk beklentisini öne almak durumundayız. Çünkü bu tür kadın yumurtalık rezervini erken kaybetmeye, yani erken menopoza aday bir kadın demektir.

- Çalışan kadınlarda sigara içimi çok yaygın. Sigaranın üreme kapasitesi üzerinde etkisi var mı?

Evet, var. Sadece kısırlık değil, kemik erimesi, dış gebelik, düşük ve erken menopozda da sigaranın etkisi çok büyüktür.

- Alkolün zararı var mı?

Alkolün özellikle meme kanseri üzerinde etkisi vardır. Çok alındığında bebekte özel bir sendroma da yol açabiliyor. Gebe kadının alkol kullanması çok zararlı.

Hazırlayan: Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!