Bayram seyran dinlemiyorlar

Güncelleme Tarihi:

Bayram seyran dinlemiyorlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2011 20:11

Malum, yarın bayram! Üstelik şahane izin imkânı sunuyor. Perşembeye kadar çoğu kişinin bolca boş vakti var. Peki, ne yapmalı... Diyorum ki, hazır çocuklar da evdeyken, birkaç sergi görmenin ve etkinliklerine katılmanın tam vaktidir.

Haberin Devamı

Öncelikle son günlerini yaşayan 12. İstanbul Bienali’ni görmeli. Ünlü sanatçı Felix Gonzales-Torres’ten esinlenilerek ‘İsimsiz’ adı verilen bienal, bayramda sadece pazar günü kapalı. Kalan tatil günlerinde 19.00’a kadar gezilebilir. İsimsiz (Soyutlama), İsimsiz (Ross), İsimsiz (Pasaport), İsimsiz (Tarih) ve İsimsiz (Ateşli Silahla Ölüm) adlı beş temayla bu yıl sadece Antrep No 3 ve 5’e konuşlandı bienal. Yani İstanbul’u tavaf etmenize de gerek yok. Bir ucundan girip diğerinden çıkabilirsiniz. İçeride 500’ü aşkın eser var. Bienali isterseniz el kitabı yardımıyla çocuğunuza anlatabilir, isterseniz 11.00, 13.30, 15.00, 16.30 saatlerinde başlayan rehberli turlara katılabilirsiniz.
Bienali gezmeniz erken saatte bittiyse size tavsiyem aynı bahçe içinde yer alan İstanbul Modern’e de uğramanız. Çünkü hâlâ devam eden ‘Hayal ve Hakikat - Türkiye’den Modern ve Çağdaş Kadın Sanatçılar’ sergisinde Türkiye’nin toplumsal ve kültürel dönüşümünü kadın sanatçıların üretimleri üzerinden görme şansını yakalayacaksınız. Modern ve çağdaş sanatta kadın sanatçıların öncü ve eleştirel pozisyonlarını merkeze alan sergi, Türkiye’nin sosyokültürel tarihine yeni ve alternatif bir bakış sunuyor. İstanbul Modern, bayramda salı ve çarşamba günleri açık. Bu arada aynı günlerde 10.00-11.30 ve 14.00-15.30 saatleri arasında ‘Sanat Fabrikası’ atölyesi var. 4-12 yaş grubundaki çocuklar ve ailelerine yönelik etkinlik, fabrikayı çağrıştıran bir ortamda, nesnelerle sanatsal düzenlemeler kurduruyor. Katılmak isterseniz, 0212 334 73 41 numaralı telefondan rezervasyon yaptırmanız şart.
Bayramın üçüncü ve dördüncü günü açık olan bir diğer mekan Sakıp Sabancı Müzesi (SSM). Fransız sanatçı Sophie Calle’ın “Son Kez, İlk Kez” sergisi devam ediyor. Sanatçı, görme engelli kişilerin ‘ gördükleri’  son anın yanı sıra, daha önce siyaset, akademi ve sanat dünyasından pek çok kişinin dikkatini çeken, ‘İstanbul’da yaşayıp denizi görmemiş insanlar’ konusunu inceliyor.
BEYOĞLU’NA GİDERSENİZ
Bayramda şöyle bir Beyoğlu turu yapmak isterseniz iki önerim olacak. Birincisi Pera Müzesi. Burası da salı ve çarşamba günleri açık. Mutlaka görün derim, çünkü hem koleksiyon sergisi yenilendi, hem de yanına iki sergi birden açıldı. Koleksiyon sergisi ‘Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar’da Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın oryantalist resim koleksiyonundan seçilmiş işler yer alıyor. Diğer katta yeni açılan sergi ‘Suretin Sireti’ ise TC Merkez Bankası koleksiyonundan bir seçki. Fikret Mualla, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Ömer Uluç, Adnan Çoker gibi 36 usta ismin 60 yapıtı görülebiliyor. İkinci sergiyse ‘Osman Hamdi Bey ve Amerikalılar’. Sergi, 19. yüzyıl sonunda Amerikalı arkeologların Osmanlı topraklarında, özellikle Assos’ta ve Nippur’da gerçekleştirdikleri öncü kazılara ışık tutarken, Osman Hamdi Bey’i ressamlığının yanı sıra müzeci ve arkeolog kimlikleriyle ele alıyor.
Pera Müzesi’nden beş dakika uzaklıkta İstiklal Caddesi üzerindeki Salt, yeni sergisiyle salı ve çarşamba günü açık. Hrair Sarkissian’ın ‘Istory [Benim Hikâyem]’ sergisinde sanatçının 2010’da İstanbul’da yaptığı araştırma sırasında ziyaret ettiği yarı özel ve devlet kütüphaneleri ile arşivlerin tarih bölümlerinde çektiği fotoğraflar var. İşler, raflara yığılmış ve nadiren açılıyor gibi görünen dosyaları, içinde bulunduğu karanlık ve ezici mekanların mevcut aydınlatmasında gösteriyor.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARA POP ART

Haberin Devamı

Sürekli ve tek seferlik atölyelerle çocukların yaşıtlarıyla hem eğlenmesi, hem de yepyeni şeyler öğrenmesi amacıyla Zerrin Keşoğlu tarafından Bostancı’da kurulan ‘Hokus Pokus Çocuk Atölyesi’nde bu ay Pop Art var. ‘Mağara resimlerinden Pop-Art’a Sanat Atölyesi’ ile çocuklar sanat tarihinde farklı bir yolculuğa çıkacak. En önemlisi de eserlerini, kendi ürettikleri doğal boya, materyal ve geri dönüşümlü malzemelerle yapacaklar. Tel: 0216 410 90 76.

MÜZİKALDE ERMENİLER

İstanbul Şehir Tiyatrosu, 16-20 Kasım tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde ‘Şark Dişçisi’ müzikalini sahneliyor. Selim Atakan’ın müziklerini hazırlayıp Engin Alkan’ın yönettiği eserde İstanbul Ermenileri arasında geçen; birbirini aldatan eşlerin, kavuşamayan aşıkların hikâyesi konu alınıyor.

Haberin Devamı

ÖZDEMİR ERDOĞAN’DAN 4 ŞARKI

40 yılı aşan sanat hayatında Türk müziğine unutulmaz eserler kazandıran Özdemir Erdoğan’ın yeni single’ı ‘Ankara’nın Taşına Bak’ çıktı. “Sanatçının aidiyeti olmaz” önsözüyle tanıttığı albüme ismini veren Ankara’nın Taşına Bak bu kez caz ritimleriyle harmanlandı. Bu arada sanatçının kendisiyle benzeşimler kurduğu yeni bestesi ‘Deli Kız’ da mutlaka dinlenmeli.

ÖZLENEN PORTRELER

Çoğunlukla tuval ve duralit üzerine yağlıboya resimler yapan Nilgün Tanrıkulu’nun daha çok insan portrelerinden oluşan işleri 12 Kasım’da Portaxe&Portaxe’de sergilenecek. Özlenen başlığındaki sergi, 16 Kasım’a kadar sürecek.

HAFTANIN SİTESİ www.shelterness.com

Haberin Devamı

Tasarım ve dekorasyon konusunda pek çok fikir veren www.shelterness.com’da aslında aradığınız pek çok konuyu bulabilirsiniz. Ama benim ilgimi yaratıcı kütüphane fikirleri çekti. Siteye girdikten sonra ‘search’ bölümüne ‘library’ yazdığınızda karşınıza neler çıkacağına inanamayacaksınız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!