Batı Nil virüsü belirtilerine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Batı Nil virüsü belirtilerine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2010 10:51

Uzmanlar uyarıyor: Batı Nil ateşi herhangi bir hastalıktan farklı değil ancak ateş, baş ağrısı ve şuur bozukluğu varsa dikkat.

Haberin Devamı

Türkiye’de 5 ayrı şehirde 7 hastada Batı Nil Ateşi hastalığının saptanması ve 3 hastanın hayatını kaybetmesi üzerine Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Firdevs Aktaş, sivrisineklerden korunmanın önemini vurgulayarak, “Batı Nil virüsü enfeksiyonu herhangi bir hastalıktan farklı değil fakat; ateş, baş ağrısı ve şuur bozukluğu görülüyorsa dikkat edilmeli” dedi.

Batı Nil virüsünün kuleks türü sivrisineklerce insanlara bulaştırıldığını, tüm sivrisineklerin suçlu görülmemesi gerektiğini belirten Aktaş, bu sivrisineklerden korunmak için sineklerden koruyucu ilaçların kullanabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Aktaş, “Sivrisineklerle mücadele için koruyucu ilaçlar, losyonlar ve spreyler kullanılabilir. Sivrisinek ısırmaları azaltılır ise sivrisineklerle bulaşan bu virüse karşı korunabiliriz. Koruyucu ilaçlar deri yoluyla alındığı için toksik etkisi oluşabilir, kullanımında dikkat edilmesi gerekir. Bu yüzden hamileler ve çocuklar için koruyucu ilaçları pek önermiyorum. Giysilerle de korunma sağlanabilir” dedi.

Batı Nil virüsünden korunmak için sivrisineklere karşı dikkatli olunmasını vurgulana Prof. Dr. Aktaş, sivrisineklerle mücadele etmek için şunları önerdi:

“Sivrisineklerin bulunduğumuz ortama girişini engellemek için tel bariyerler kullanılabilir. Sıtma savaşı daha önce sivrisineklerin bulunduğu ortamların kurutulması ile sağlandı. Fakat doğal ortamın da korunması gerekiyor. Sivrisineklerin bulunduğu alanlardaki sazlıklarda göçmen kuşlar konaklıyor. Doğal ortamın sağlanması bakımından denge sağlanmalı.”

Haberin Devamı

Türkiye'de virüsün saptandığı yerlerde hayvanlar temiz

Batı Nil virüsünün insanlar yoluyla değil, hayvanlar aracılığıyla bulaştığını bu hayvanların başında da sivrisinek, at ve kuşların sayılabileceğini kaydeden Prof. Dr. Aktaş, Türkiye’de virüsün saptandığı yerlerdeki hayvanlarda bu virüse rastlanılmadığını ve virüsün etkili olduğu çevre kentlerdeki hayvanlarda rastlanıldığı bilgisini vererek şöyle devam etti:

“Batı Nil Virüsü Türkiye’de bilinen bir virüs. 1970 yıllında da Ege Üniversitesi’nden Demir Serter’in bu hastalık hakkındaki yayınları var. Bütün hastalıklar ölümcül olacak diye bir şey yok ayakta da atlatılabilinir. Bu virüs de herhangi bir hastalıktan farklı değil, ayıramazsınız. Bu virüsün asıl belirtileri baş ağrısı, ateş ve şuur bozukluğudur. Şuuru bozulan hastalar zaten hemen hastaneye götürülür. Bazıları ise hafif şekilde atlatabilir. Çok heyecana kapılmamalı. Vakaların tanımlamaları yapıldı ve hekimlere gönderildi ve böylece duyarlılık arttı. Diğer vakalar bu şekilde saptanmış olabilir. Sinir sistemi bulguları olan baş ağrısı, ateş ve şuur bozukluğu olanların dikkat etmesi ve tam teşekküllü bir hastaneye başvurmaları gerekir, çünkü yoğun bakım gerekebilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!