Barıştık vekiller hálá küs

Güncelleme Tarihi:

Barıştık vekiller hálá küs
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2007 11:23

TÜRKİYE’nin serhat illerinden Ağrı’yı kısaca tarif etmek istersek, Ağrılı vatandaşın dediği gibi "Kocaman bir köy". Bu koca köyde dertler bir yumak olmuş sanki. Seçimin nabzını tutmak için geldiğimiz Ağrı’daki ilk durağımız olan köylü pazarının bulunduğu bölgedeki kahvehaneye girince bunu tüm çıplaklığıyla gördük.

Haberin Devamı

Kendimi bir anda seçim araştırması yapan bir gazeteci gibi değil, "Dert babası" gibi hissediyorum. Hemen her kafadan bir şikáyet yükseliyordu. Özellikle 100. Yıl Mahallesi sakinlerinden Yakup Tutal ve Mehmet Aydemir, "Ağabey, mahallede içecek su yok. Yol zaten yok. Dere taşıyor, evler su içinde. İnsanlıktan çıktık. Yıllardır, belediyeye yalvarıyoruz. Beş yıldır bir şey yapılmadı. İşsizlik çok, sahibimiz yok" derken, belediyeden şikáyet edenlerin sayısı her dakika artıyordu. "Ağabey çık şu caddede biraz yürü. Bakalım çukura düşmeden gidebilecek misin" diyenden tut, "Benim anam ağlamış. Seçimden banane" diyene kadar, herkes etrafımızı sarmıştı.

DOKTOR VARDI MECLİS’E GİDİYOR

Yapılan 50-60 Sağlık Ocağı’nın çobanlar tarafından kullanıldığını iddia edenlerden Hayri Öztürk, "Kime güveneceğimizi bilmiyoruz. Meclis’e girenler, bizi unutuyor. Milletvekillerimiz bize küstü. Biz barıştık, onlar hálá küs" diyorlar. Şikáyetler peş peşe sürerken, bu kez ben soruyorum. "Peki oyunuzu kime vereceksiniz?" Büyük çoğunluğun ağzından AKP sesi yükseliyor. Şaşırıyorum. "Hem şikáyet ediyorsunuz, hem de oy veriyorsunuz. Bu nasıl iş" diyorum. Yanıt hazır... "Kötünün iyisi. Üstelik ikinci sıradaki Cemal Kaya’yı seviyoruz. Bize çok yardım ediyor." En heyecanlı konuşmacılardan birisi Yusuf Taşdemir, "Halkı seçimden seçime hatırlamasınlar. Şöyle bir bak Ağrı’ya yeşil alan var mı? Çöpler dağ olmuş. Burada ağalık düzeni oldukça, hiçbir şey olmaz. Senin anlayacağın, demokrasi de yok" dedi. Aşağıdere Köyü Muhtarı Şerif Tutal, "Ağabey, bizim göz doktoruna ihtiyacımız var. O Meclis’e gidiyor. Hastaneleri görsen, durum içler acısı" derken, Mehmet Aydemir 28 köyün protesto için boş oy atacağını iddia ediyor.

Haberin Devamı

O İSİMLERİ KİM AYIRT EDECEK

Ağrı’da özellikle DTP’nin bağımsız adaylarının önemli bir güç olduğunu işaret eden vatandaşlar, bu kez bağımsızların ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu da vurguluyor. Köylerden gelecek seçmenin çoğunun okuma yazmasının olmadığına işaret edenler, "Eskiden ’Kelebeğe bas veya hilale bas’ denirdi. Şimdi adayın ismi var. Onları ayırt etmeleri zor. Bu yüzden çok oy yanlış yere gidecek" yorumunu yapıyorlar.

Haberin Devamı

Taşlıçay Alakoşlu Muhtarı Halil Alpaslan selden yıkılan yolun yapılmasını isterken, Abdullah Uğur, Bülent Naneli ve Ahmet Tayfur da Ağrı’nın altyapısına çözüm bulunmasını isteyerek, "Halkı artık kandırmasınlar" diyorlar. "Burada parti yok, aday var" diyenlerden Erdal Şimşek, "Akraban kimse ona oy verirsin" yorumunu yapıyor. Bu arada CHP’yi değil, ilk sıradaki adayı Ahmet Kaya’yı sevip ona oy vereceklerini söyleyenlerin sayısı da hiç az değil.

Ağrı’da AKP hayli önde gözüküyor. İki milletvekilleri garanti gibi. Bu rakam üçe de çıkabilir. Bağımsızlar bir veya iki milletvekilliği götürebilirler. Bu iki oluşumu zorlayacak tek parti ise CHP gibi gözüküyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!