Balkanlar’ı neden kaybettik?

Güncelleme Tarihi:

Balkanlar’ı neden kaybettik
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 29, 2012 01:21

Atlas Tarih dergisi Balkan Savaşları’nın 100’üncü yılı nedeniyle, 130 sayfalık bir özel sayı hazırladı. Ünlü tarihçi İlber Otaylı, Balkanlar’ın kaybedilmesinde askerin siyasete bulaşmasının büyük payı olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

Atlas Tarih’in özel sayısı, Balkan Savaşları’nın 100’üncü yılı anısına hazırlandı. Yeni sayıda Prof. İlber Ortaylı, Balkan Savaşı’na giden süreçte Osmanlı’nın askeri ve diplomatik durumunu ve savaşın Türkiye için telafi edilemez sonuçlarını yazdı.

"Rumeli’deki anavatanı kaybettik"

İlber Ortaylı,  ‘Rumeli’deki anavatanı kaybettik’ başlıklı yazısında Osmanlı ordusundaki iç çatışmanın sonuçlarını şöyle anlattı:

"Her halükârda Balkanlar’daki savaşta en büyük sorumsuzluğun, komutanların çok küçük rütbeye kadar siyasete bulaşması olduğu tekrarlanmıştır. Doğrudur. Halaskarzabitan grupla İttihatçı zabitler arasında kıyasıya bir çekişme vardır, hatta birbirlerinin başarısını gölgelemek için kayıp pahasına bu yapılmıştır. Bunun için mesela Harp Tarihi mecmuasında, Hamidiye komutanı Rauf Bey’in, sırf Kamil Paşa hükümetinin ve Nâzım Paşa’nın dolayısıyla o kabinenin defterine müsbet yazılmasın diye gereken atağı göstermediği ve bilhassa Kuzey Ege adalarının bu yüzden Averof zırhlısı vasıtasıyla Yunanlılara geçtiği tekrarlanır. Bu anlaşılır bir şeydir. Çünkü ihtilalci mantığı yani işi toptan kurtarma mantığı bu gibi kısa görüşlü hareketlere, sabotajlara, müracaat eder, bu görülür."

Haberin Devamı

"Yüz Yıl Önce Balkanlar" eki hediye

Atlas Tarih her sayısında olduÄŸu gibi okurlara yine bir görsel albüm armaÄŸan ediyor. Özel sayının hediye albümü Selanik’ten Ä°ÅŸkodra’ya, Manastır’dan Saraybosna’ya Rumeli’deki Osmanlı ÅŸehirlerinin 100 yıl önceki fotoÄŸraf ve kartpostallarını içeriyor.  Â

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!