Balık tutmayı öğrendiler

Güncelleme Tarihi:

Balık tutmayı öğrendiler
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2011 00:38

Citibank’ın sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ile birlikte düzenlediği Citibank Mikro Girişimcilik Ödülleri, aralarında Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı da bulunan iş dünyasının önemli isimler tarafından dağıtıldı. Törene küçük şehirlerinden ilk kez İstanbul’a gelenlerden, Türkçe konuşamayan cesur girişimcilere kadar kadınların başarı hikâyeleri damga vurdu.

Haberin Devamı

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Citibank Mikro Girişimcilik ödüllerine, Türkiye’nin farklı şehirlerinden 30 bin başvuru yapıldı. Elemeler sonunda 30 girişimci kadın finale kalırken, her birine farklı dallarda ödüller verildi.              

Yüksel Göçmez
hurriyet.com.tr

          
Citibank ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV), MAYA Mikro Ekonomik Destek İşletmesi, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ve ARGE Danışmanlık şirketinin desteğiyle gerçekleştirilen ödül töreninde, “Sosyal Etki", “Vizyon”, “Kişisel Mücadele” ve “Jüri Özel Ödülü” kategorilerinde ödüller dağıtıldı.
  
BALIK TUTMAYI ÖĞRENDİLER  

Törende ödül dağıtan isimlerden Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, mikro kredilerin maddi durumu yetersiz kadın girişimcilere kendi ayakları üzerinde durma fırsatı verdiğini dile getirdi.

Doğan Sabancı, “ Uzun zamandır gelir ve cinsiyet eşitsizliği üzerine kafa yoruyorum. Bu süreçte iki şey dikkatimi çekti. Birincisi cinsiyet eşitsizliğini tersine çevirmek için en etkili yöntem kadına ekonomik özgürlük vermek. Ekonomik özgürlüğünü eline alan kadınların güveni artıyor ve bu da kültürün hızla değişmesini sağlıyor” dedi.   
 
“İkincisi kadına balık yemeği değil, balık tutmayı öğreteceksin. Birey olarak yapabileceğim en önemli şeyin bir kadına balık tutmayı öğretmek olduğunu gördüm. Bu kadınlar kredi alıp, geri ödemeyi öğrendi" diyen Doğan Sabancı, bugün bankaların verdiği kredilerin yüzde 5 ile 10’u arasında bir oranının geri ödenmediğine ancak mikro kredilerde geri ödemelerin yüzde 100 olduğuna dikkat çekti.
  
TÜRKİYE’DE SADECE KADINLARA

ÖDÜLLER

Citibank Mikro Girişimci Ödül Töreni’nde Birincilikler; Sosyal Etki : Gül Tekdemir Vizyon : Süheyla Uğurlu Finansal Başarı : Fatma Gel ve Nurgül Cerit Kişisel Mücadele : Ayşe Gamsız ve Meral Yıldırım

Citibank Mikro Girişimci Ödül Töreni’nde İkincilikler; Sosyal Etki : Birgül Balta ve Nadire Yılmaz Vizyon : Asiye Özkan Finansal Başarı : Filiz Aksu Kişisel Mücadele : Şahide Bayram

Citibank Mikro Girişimci Ödül Töreni’nde Üçüncülükler; Sosyal Etki : Emine Yaşar Vizyon : Akline Kaderci ve Emine Hut Finansal Başarı : Nurhan İlhan Kişisel Mücadele : Hayriye Seruhan ve Sevinç Uyanmış Jüri Model Ödülünü; Ferize Yoldaş, Sevda Kardaş ve Mülkiye Yalçın Umut vaat eden girişimci ödülleri: Halime Potak, Şadan Yavuz, Asuman Taş, Ayşe Ardeli, Memnune Çakmak, Nurcan Serbest, Esra Ateş, Hayat Tilki, Sedef İpek



Mikro krediler, ekonomik anlamda herhangi bir geliri olmayan kişilere dağıtılan küçük miktardaki krediler anlamına geliyor. Mikro kredinin ilk uygulamaları 30 yıl önce, Bangladeş ve Brezilya gibi ülkelerde başladı. 1980’lerden sonraysa Güney Asya, Doğu Asya, Afrika, Doğu Avrupa ve Güney Amerika’ya yayıldı. Dünya genelinde erkek ve kadınlar bu kredi aracından faydalansa da Türkiye’de sadece kadınlara mikro kredi veriliyor.

Yoksulluğun en çok kadınları etkilediğine değinen KEDV Yönetim Kurulu Üyesi Şengül Acar, “Türkiye’de mikro krediler 2002’den bu yana veriliyor. Bu sürede 52 binden fazla mikro girişimciye 92 milyon TL’nin üzerinde kredi verildi” diye konuştu.

Haberin Devamı

 

Haberin Devamı

Ödül töreninde açılış konuşmasını yapan Citibank A.Ş. Genel Müdürü Serra Akçaoğlu:“Mikro girişimci kadınlarımız  mikro kredilerle kurdukları küçük işletmeler ile sadece çevreleri için değil, hepimiz için örnek oluşturuyor. Tek başına, mikro girişime cesaretle adım atabilmek ve girişimci ruhu ile ayakta durabilmek gerçek başarı... Ülkemizin mikro girişimci kadınları zoru başarıyor..Bu sene dördüncüsünü gerçekleştirdiğimiz bu ödül programına ilk yıl 700 mikro girişimci başvurdu.. Bu yıl ise bu sayının dört katına ulaşarak 3000’e yakın başvuru yapılmış olması, ülkemizde sayısı her geçen gün artan mikro girişimci kadınlarımızın başarılarının en güzel örneğini oluşturuyor” dedi.

Haberin Devamı


"HAYAT SUYU"

Türkiye’de ilk mikro kredi 2002’de MAYA tarafından verildi. 2003 yılındaysa TİSVA mikro kredi dağıtmaya başladı.

TİSVA Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, tören sırasında yaptığı konuşmada, “Herkesin kabiliyetini işe dönüştürmesi için bir hayat suyuna ihtiyacı var ve bu da küçük sermaye olan mikro kredidir” dedi.

72’LİK GİRİŞİMCİ

Yaşları 22 ile 72 arasında değişen finalistlerden en dikkat çekenlerinden biri, belki de törenin en yaşlı kazananı, Ayşe Gamsız oldu. 72 yaşındaki Gamsız, Kişisel Mücadele kategorisinde birinciliği Meral Yıldırım’la paylaşırken, ödülünü almadan önceki sözleri salondaki herkesi güldürdü.

Gamsız, kendi bahçesinde yetiştirdiği ürünleri, semt pazarında satıyor. Tek hedefinin daimi pazar yerinden bir yer satın almak olduğunu söyleyen 72’lik girişimci, amacına ulaştığı için mutlu olduğunu söyledi.

HANIM-KADIN POLEMİĞİ TÖRENE NEŞE KATTI

Türkiye’nin dört bir yanından onlarca kadının katıldığı geceye, aynı zamanda tiyatro oyuncusu da olan sunucu Hakan Bilgin ile TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş arasındaki hanım-kadın tartışması neşe kattı. Bilgin’in her sunum sonrasında finalistlere “hanım” sıfatıyla seslenmesinin ardından, verdiği ödül sonrasında Bektaş'ın “Lütfen bize ‘hanım’ yerine ‘kadın’ diye seslenin" demesi üzerine salondan kahkahalar yükseldi. Katılımcılar Bektaş’ı uzun bir süre alkışladı.

Haberin Devamı

Tören sonrasında soruları yanıtlayan Bektaş, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile arasında benzer bir diyalogun geçtiğini, erkeklerin ağırlıkta olduğu bir konferans sırasından Hisarcıklıoğlu’na, “Başkanım lütfen bize hanım demeyi bırakın. Kadınız biz kadın” dediğini belirten Bektaş, o günden yana Başkan'ın kadınlara kadın dediğini anlattı.

Yarışmanın Danışma Kurulu’nda yer alan isimlerden, AR-GE Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Argüden ise 30 finalistin projelerinin tek tek dinlendiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!