Bakanlık sanatçılarla masaya oturacak

Güncelleme Tarihi:

Bakanlık sanatçılarla masaya oturacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2014 22:00

Kültür ve Turizm Bakanlığı, tiyatro, opera ve bale sanatçıları ile pek çok sanatseverin eleştirilerine hedef olan Türkiye Sanat Kurumu taslağı için sanatçıların da görüşlerini almaya karar verdi. Bakanlık şubat ayında, faaliyetlerini sanat alanında sürdüren 25 dernek ve vakıfla masaya oturacak.

Haberin Devamı

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı’nın, Devlet Tiyatroları (DT), Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü (DOBGM) ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı koro ve toplulukları kapatarak, Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) adı altında bir oluşuma yer vereceği taslak çalışmasında yeni bir gelişme yaşandı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, düzenleme için sanat alanında faaliyetlerini sürdüren 25 dernek ve vakfın görüşlerinin de düzenlenen bir toplantıyla alınması talimatını verdi.

Önce 22 Ocak olarak planlanan toplantı tarihi, derneklerin de çalışmalarını yapması amacıyla şubat ayına ertelendi. Toplantıda bakanlık hazırladığı taslağı ilk kez sivil toplum örgütlerine sunarak, örgütlerin görüş ve önerilerini de alacak. Taslağın, 30 Mart’ta gerçekleşecek yerel seçim tarihine kadar Meclis gündemine gelmeyeceği öngörülüyor.

Bakanlık sanatçılarla masaya oturacak

Haberin Devamı

SANATÇI DEVLET MEMURU DEĞİLDİR

Planlanan toplantının sivil toplum örgütlerinde olumlu bir hava yaratacağını belirten Devlet Tiyatrosu Opera ve Bale Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV) Başkanı Tamer Levent, henüz kimseye bir davet gelmediğini bildirdi. Toplantıda sunacağı ilginç bir fikri de anlatan Levent, Hürriyet’e şunları söyledi: “TOBAV olarak 46 bin 463 imza topladık. Yasanın oluşumunda bakanlığın tek başına hareket etmemesini, bir çalıştay yapılmasını talep ettik. Biz diyalogdan yanayız. Ayrıca DT ve DOBGM’nin kuruluş kanunlarının değiştirilmemesi gerekir. Bu kurumların 657’den çıkması gerek. Çünkü fikir ve sanat üretimi özgür olmalıdır. Ama 657 fikir ve sanat üretimini engelleyen bir yasa. Bizim arkadaşlarımız da 657’den çıkmaktan ‘Güvencemiz ortadan kalkar’ diye korkuyorlar. Halbuki DT’de 1970’e kadar sözleşmeli çalışılıyordu. Sanatçılar 1970’ten sonra 657’ye geçici olarak bağlandı.
657’ye tabi bir vatandaş, siyasi partiye üye olamaz ve bağlı olduğu kurum veya başka kurumlar hakkında görüş belirtemez. Çünkü devlet memurudur. 657 bu mesleğin yapılmasını engelliyor.”

Haberin Devamı

Hukukçular ve sanatçılar buluşuyor

Türkiye Barolar Birliği (TBB), bugün saat 11.00’de Ankara Balgat’taki TBB binasında ‘Hukuk ve Sanat Buluşması’ gerçekleştiriyor. Buluşmaya, Türkiye Barolar Birliği, Sanatçılar Girişimi, Tiyatro Platformu ve TOBAV katılacak. Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun konuşmasıyla açılacak oturumlarda Ataol Behramoğlu, Ragıp Yavuz, Tamer Levent, Levent Üzümcü, Orhan Alkaya, Üstün Akmen ve Bedri Baykam gibi pek çok sanatçı söz alacak. “Sanatın hukuku sahipsiz değildir” sloganıyla düzenlenen buluşmanın arkasından saat 20.45’te Timur Selçuk konser verecek.

BAKMADAN GEÇME!