Bakan Durmuş: Çocukları kankardeşliğine özendirmek yanlıştır

Güncelleme Tarihi:

Bakan Durmuş: Çocukları kankardeşliğine özendirmek yanlıştır
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2001 00:00


Sağlık Bakanı Osman Durmuş, bir banka reklamında kan kardeşliğe özendirme olduğunu belirterek, "Bu tıbbi açıdan yanlıştır. Hepatit, AIDS gibi hastalıkları bulaştırmak açısından büyük bir tehdittir" dedi.

'Reklam sakıncalı'
Viral Hepatitle Savaşım Derneği Genel Sekreteri ve Ankara Üniversitesi İnfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. İsmail Balık, kan kardeşliğe özendiren bu tür yayınların çok sakıncalı olduğunu söyledi.
Prof.Dr. Balık, şöyle konuştu:
"Yıllardır bu tür alışkanlıklardan vazgeçilmesi için uğraşıyoruz. Dostluk, muhabbet başka türlü ifade edilebilir. Kan kardeşlik yanlış bir dostluk ifadesi. Hepatit, AIDS gibi hastalıkların bulaşmasında kan çok önemli ve kan kardeşlik, hastalığın bulaşmasında çok büyük bir rol oynar."
Özellikle çocuklarda kan kardeşliğin bu reklam sonrasında yaygınlaşabileceğine dikkati çeken Prof.Dr. Balık, reklamın kan kardeşlik ile ilgili bölümün kaldırılması ve dostluğun farklı şekillerde anlatılması gerektiğini kaydetti.
Ankara Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Üstün Ezer de, kan kardeşi olma alışkanlığının giderek unutulduğunu ancak bu reklam yüzünden özellikle çocukların yeniden bu alışkanlığı uygulamaya başlayabileceklerini söyledi. Dr. Ezer, şunları kaydetti:
"Kan kardeşi olmak iyi ki unutulmuştu. Ne yazık ki yüzde 25 taşıyıcı olan Türk toplumunda Hepatit, AIDS gibi hastalıklar, doğumdan ve yalnızca kan yoluyla geçmektedir. Kan kardeşi olmak gibi çok güzel arkadaşlıklar, bu enfeksiyonların geçebilmesi olasılığıyla ne yazık ki karaciğer iltihapları, yetmezlikleri, siroz gibi ölümcül hastalıklarla bir ömür boyu süremeyecek. Tıpkı bazı bankalarla olduğu gibi.Çocuklarımızın bu hastalıklardan korunabilmesi için kan temaslarından uzak kalması, birincil ve en önemli önlemdir. Bu reklamın bir an önce düzeltilmesini diliyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!