Bakan, Adıyaman sanayicisine ’taziye’ye mi gitti

Güncelleme Tarihi:

Bakan, Adıyaman sanayicisine ’taziye’ye mi gitti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2008 00:00

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ersoy, Adıyaman OSB’de bu yıl 7 fabrikanın kapandığını ve 6 bin kişilik istihdamdan en az 2500-3000 kişinin işten çıkarıldığını belirterek, "Ben bile gözüm gibi baktığım otelimi sattım. SSK, Bağ-Kur, vergi ve elektrik borcum yüzünden geçen ay sattım" dedi.

Sanko’da 30 kişi kaldı

İldeki işletmelerin çoğunun sigorta primi ve maliyeye borçları olduğunu söyleyen Zafer Ersoy şöyle konuştu: "Sanko Holding Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’nun burada yaptığı tekstil yatırımı 250 milyon Euro’luk bir yatırımdı, o bile kapandı. 1000 kişi çalışan fabrikada şimdi sadece 30 kişi çalışıyor. OSB’de 2007 yılının beşinci ayından bu yana herkes işçi çıkarmaya başladı. 3 bine yakın kişi işsiz kaldı. SSK primleri, kamunun alacaklarının çok radikal şekilde tahsili herkesi bunalttı. Zaten, bakan (Devlet Bakanı Mehmet Şimşek) hafta sonu sanayiciye taziyeye geldi. Düşünün ki ben ticaret odasının başındayım, ben bile gözüm gibi baktığım otelimi sattım. SSK, Bağ-Kur, maliye ve elektrik borcum yüzümden geçen ay otelimi sattım. Adıyaman’daki 43 fabrikanın 7’si kapandı, kapanan fabrikalar genelde tekstil sektöründe. Kapanma sebepleri ekonomik gidişatın belirsizliği."

Para kalmadı

Yatırım ikliminin iyileştirilmesi, sanayiciye, tüccara, çiftçiye ekonomiye uyum projesi hazırlanması gerektiğini ifade eden Zafer Ersoy, "Şu an para devlette bir de faizciler de var. Sanayicide para kalmadı" dedi. Şirketlerin kapanmasında bazı sanayicilerin de kabahati bulunduğunu belirten Ersoy, işadamlarına da artık geleneksel sektörlere yatırım yapmamalarını, katma değeri yüksek ürünler üretmelerini, markaya ve Ar-Ge’ye önem vermelerini, şirket evlilikleri yapmalarını, nitelikli eleman çalıştırmalarını tavsiye etti.

Artık yeşil kartı olanlara özeniyoruz

ADIYAMAN’da 613 bin kişilik nüfustan 320 bin kişinin yeşil kartlı olduğunu açıklayan Adıyaman TSO Başkanı Zafer Ersoy, "Denetim artırılsın. Herkes yeşil kartlı olmasın. Kayıt içine alınsın. Gayrimenkulu olan insanlar bile yeşil kart almaya başladı" diye konuştu. Sanayiciler olarak kendilerinin de yeşil kartlılara özendiklerini söyleyen Zafer Ersoy şunları söyledi: "Yeşil kartımız olsa odunumuz, kömürümüz, okul masrafları, her şey beleş? Bu durum, milleti tembelliğe, fukaralığa alıştırmak demektir. Bir kamyon patates getirseniz indirecek insan bulamazsanız. Böyle popülist politikalardan vazgeçilmeli. Sosyal güvenlik açıkları yılda 37 milyar YTL’yi aşmış durumda. Bunun aşağı çekilmesi, kayıt dışı denetimlerin artırılmasına bağlı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!