Bahtı da kara olmasın

Güncelleme Tarihi:

Bahtı da kara olmasın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2014 01:22

Türkiye’nin ilk melanistik kurdu geçen hafta görüntülendi. Peki kara kurdun özellikleri ne? Oxford Üniversitesi’nden biyolog Dr. Emre Can anlattı.

Haberin Devamı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Meslek Yüksekokulu Çevre Koruma ve Kontrol Bölümü öğretim görevlisi Yasin İlemin, yaban hayatı ve özellikle de yırtıcı memeli türlerine yönelik 2004 yılından bu yana yürüttüğü çalışmaları kapsamında, Türkiye’de ilk kez melanistik (kara) kurdu görüntüledi.
İlemin, kara kurdun nerede tespit edildiği konusunda açıklama yapmaktan çekindi. “Bilinçsiz avcılardan endişe duyuyoruz” dedi. Bilim adamı haksız sayılmaz: Caretta Caretta’yı ayağına parke taş bağlayıp denize atan, çok nadir rastlanan Anadolu Leoparını öldüren, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altına alınan bir vaşağı vuran, ilk uydu vericisi takılan dişi kurt ‘Asena’yı katleden zihniyete karşı, biraz ‘kaderci’ de olsa böyle bir koruma programı oluşturmak mantıklı.

Haberin Devamı

KARA KURT DİYE BİR ŞEY YOK

Kurt, kaçak avcıların ya da hayvan katletmeyi kendine görev edinen canilerin kol gezdiğinden bihaber, ‘yırtıcı’ titriyle yaşam mücadelesini sürdüredursun, Türkiye’de ilk kez görüntülenen kara kurdun özelliklerini araştırmaya başladık. Nesli tükenme tehlikesi altında mı? Anavatanı neresi? Onu diğer kurt türlerinden ayıran özellikler ne? Sonuçlar ise bir hayli şaşırtıcıydı.
Dünyada kurtlar konusundaki en önemli bilimsel otorite olan IUCN Kurt Uzman Grubu’nun 17 uzmanından biri olan, Oxford Üniversitesi Zooloji Bölümü Vahşi Yaşam Koruma Araştırma Birimi’nden Dr. Özgün Emre Can, medyada çıkan haberlere güldüğünü söylüyor: ”Kara kurt diye bir kurt türü yoktur. ” Son dönemde kurt, bozayı gibi büyük etobur türlere ilgi olsa da, bu konudaki bilinç düzeyi son derece zayıf olduğundan böyle bir yanılgıya düşüldüğünü söyleyen Dr.Can “Türkiye’de, Avrupa’da olduğu gibi, bilimsel adı ‘Canis lupus’ olan tek bir kurt türü yaşar.’Kara Kurt diye anılan birey de, o türdendir. Sadece rengi siyahtır. Bu da o tür için son derece olağan bir durumdur. Bahsedilen kurdun siyah renkte bir birey olması dışında Türkiye’deki diğer kurtlardan hiçbir farklı özelliği yoktur.” diyor. Peki kurdun siyah olması, ona diğer kurtlardan daha farklı bir özellik katmıyor mu? Dr. Can ‘Melanistik kurt’ tanımını şöyle anlatıyor: “Benzetme yapmak gerekirse nasıl evcil kedilerin renkleri ve post desenleri farklıysa, kurtlarda da bireyler arasında renk farklılıkları olur. Bireylerin postlarının rengi, açık kahverengiden siyaha kadar değişebilir. Beyaz, krem rengi, sarımsı, kızıl, gri ve siyah olabilir. ‘Melanistik’ dediğimiz zaman, blok halinde siyah renkli olan bir kurttan bahsediyoruz. Yani herhangi sıra dışı bir özelliği yok, sadece siyah. Sanki farklı bir kurt turu varmış gibi gösterilmesinin nedeni bu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!