Bağlama üstadına fahri doktora

Güncelleme Tarihi:

Bağlama üstadına fahri doktora
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2011 11:38

UNESCO’nun ‘Yaşayan insan hazinesi’ ilan ettiği, Anadolu halk kültürünün efsane ismi, bozlak ustası Neşet Ertaş’a İTÜ tarafından fahri doktor unvanı verilecek.

Haberin Devamı

Okuma yazmayı kendi kendine öğrenen, UNESCO’nun ‘Yaşayan insan hazinesi’ ilan ettiği, Anadolu halk kültürünün efsane ismi, bozlak ustası Neşet Ertaş, fahri doktor oluyor. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nın teklifi üzerine, İTÜ Senatosu’nun 35 senatörü büyük ustaya oybirliğiyle fahri doktor unvanı verilmesini kararlaştırdı. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Parlak’ın öncülüğünde, 13-15 Nisan’da bu yıl beşincisi gerçekleştirilecek İTÜ Bağlama Günleri’nin onur konuğu Neşet Ertaş’a ünvanı, 25 Nisan günü İTÜ Maçka Kampüsü’nde bir törenle takdim edilecek. Ertaş, verilecek ünvandan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Doç. Parlak ise Neşet Ertaş’a fahri doktor unvanı verilmesi gerekçesini şöyle anlattı:
Bağlamada en önemli kaynak “Neşet Ertaş, Türkmen-Abdal geleneğinin yaşayan en önemli temsilcisi, Anadolu saz, söz ve türkü kültürünün en büyük üstadlarından biri. İcrada, saz ve seste tüm kuşaklar boyunca öykünülen, özenilen, taklit edilen bir isim. Türkiye’de yarım yüzyıldır kuşaklar onun türküleriyle büyüdü. Konservatuvarlardaki bağlama derslerinde başvurulan en önemli kaynaklardan bir tanesi. Bugünün saz ve türkü ustalarının hemen hemen tümü Neşet Ertaş’tan ya etkilenmiş, ya da onun gibi çalma gayretine girmiştir. UNESCO kendisini yaşayan insan hazinesi ilan etmiştir.”

Haberin Devamı

Bağlama üstadına fahri doktora

İTÜ BAĞLAMA GÜNLERİNE GELİYOR

Doç. Parlak, 6 yıl önce İTÜ’de Türk Musikisi Devlet Konservatu-varı’nın çatısı altında başlatılan İTÜ Bağlama Günleri’nin de Proje Genel Sanat Yönetmeni ve Koordinatörü aynı zamanda. Anadolu Halk Kültürü’nün simge çalgısı bağlamanın virtüözlerini her yıl Nisan ayında 3 gün süreyle bir araya getirip konser verdiriyor. Bu yıl Erkan Oğur, Erol Parlak, Cengiz Özkan, Çetin Akdeniz gibi birçok önemli isim izleyicisiyle buluşacak. Projenin sürprizi ise Neşet Ertaş.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!