Bacaklarınız kaç santim?

Güncelleme Tarihi:

Bacaklarınız kaç santim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünya kurulduğunda beri ünlü kadınlar kendilerine çoğu zaman bacaklarının güzelliğiyle baktırıyorlar. Ama milenyum yaklaşırken ‘‘bacak güzelliğinin’’ de ölçüleri değişmeye başladı. Bir yandan sadece ‘‘bacak’’ konspeti tasıyan güzellik yarışmaları düzenleniyor; diğer taraftan ajans sahipleri vücut orantısı kadar uzunluğunda önem taşıdığını söylüyor. 104 cm'in ideal olduğunu söyleyenler gibi 120cm'i ideal ölçü olarak alanlar bile var!

Bu durumun bir sebebi olması lazım: Hem Türkiye'de hem de dünyanın pek çok yerinde uzun zamandır bacak güzeli yarışmaları düzenleniyor. Bu işin Türkiye'deki son temsilcisi de, geçtiğimiz aylarda Shoe & Me'nin açtığı ‘‘Bacak Güzeli Yarışması’’nda birinci olan Ayşe Hatun Önal oldu. Malumunuz Önal geçtiğimiz aylarda Kanal D'nin düzenlediği güzellik yarışmasında birinci seçilmişti. Şimdilerde de Cenk Eren'le birlikte bir televizyon programının sunuculuğunu yapmaya hazırlanıyor. Yani... yıldızı tam anlamıyla parlamak üzere...

Diğer taraftan 1997 yılıda da Miss Globe International Yarışması'nın ‘‘Bacak Güzeli’’ seçilen Janne Mirokova, uzun zaman boyunca bacaklarının güzelliğiyle adından söz ettirdi. Kendisi şimdilerde oyunculuk kariyeri edinmenin peşinde.

Ayrıca, Slovakya'da yapılan bir başka ‘‘Bacak Güzeli’’ yarışmasında birinci olan Adriana Sklenarikova da, bu yarışmadan sonra ‘‘Dünyanın en uzun bacaklı kadını’’ ünvanının da sahibi oldu. Sklenarikova'nın şansı, bu ünvanlardan sonra iyice açıldı. Eski Türkiye güzellerinden Çağla Şikel de bacaklarıyla meşhur olan top modeller arasında.

Modanın giyim tarzında tüm hatları ortaya çıkartan ‘‘capri’’ pantolonları, uzun bacaklı ‘‘havası’’ yaratan mini elbise ve uzun kalın topuklu çizmeleri ön plana çıkarttığı, daha sağlıklı ve ‘‘uzun’’ nesillerin ortaya atıldığı bir dönemde, yüz güzelliği, orantılı vücut ölçülerinden öte, uzun ve güzel bacaklar hayatımızda iyice önem kazandı.

Bir vakitlerin ideal ölçüleriyle bugününkiler ise tamamen değişmiş durumda.... Nasıl mı?

104 cm ideal

Aslında tam da bir ölçü yok. Manken ajansları bu konuda oldukça muğlak davranıyorlar. Vizyon Ajans'tan Zeynep Bileyci ‘‘kalçanın dar, bacakların uzun olmasının’’ makbul olduğunu söylüyor. Bileyci, ancak bu kişinin vücut yapısına ve gövde uzunluğuna göre uygun ölçünün de değiştiğini de ekliyor. Söz, en kritik konu ‘‘uzunluğa’’ gelince de 104 cm.den de kısa olmaması gerektiğini belirtiyor. Gizem Özdilli, Didem Öner ve Ebru Ürün gibi ‘‘bacak güzellikleriyle’’ ünlü mankenlerin yer aldığı Vizyon Ajans, aslında ‘‘bacak uzunluğu’’ konusunda en iyi niyetli davranan manken ajansı...

Tabii ki bu ölçülerin ‘‘mankenler’’ için ideal olduğu söylense de 1.75 boya 104 cm ideal geliyorsa, orantıyı kurup kendi boyunuza göre, kendi idealinizi bulmakta yarar var. Yoksa ajanslar bu konuda çok acımasız!

Billur Ajans'ın sahibi Billur Deniz'e göre konu bacak da olsa, olay tamamen vücudun orantısıyla ilgili. ‘‘Bacak boyu uzun mankenler güzeldir diye bir genelleme yapılamaz. Göz nizamını bozmayacak kadar uzun ve ince bacaklar ve tabii ki ince ayak bilekleri de çok önemli.’’ diyor. Ama ideal bacak boyu sizce kaç diye sorulduğunda ibreyi iyice yükseltiyor ve 112cm cevabını veriyor!

Deniz Tüney Ajans'dan Nursel Bıçakçı'ya göreyse bacak boyunun uzunluğu, ayak bileklerinin inceliği ve tabii ki o orantıda kalçaların küçüklüğü de çok önemli. ‘‘Zaten hepsi bir bütün olarak orantılı olmak zorunda’’ diyor ve ekliyor: ‘‘Yoksa kategori dışı kalınır. İdeal bacak boyu bizim ölçülerimize göre 115 ve 120 cm. arası oluyor.’’

Manken ajanslarının verdiği ölçüler bir yana, vücut hatlarının kalınlığı ve inceliği nasıl geçen zamanla birlikte değişiyorsa, bacak boyu da artık uzamış durumda. Boyunuz kısa da olsa, bu hiç önemli değil çünkü boyunuzla orantılı olarak uzun bir bacak boyunuz olabilir. Eskiden kısa bacaklı kadınlara bakış açısı nasıldı bilinmez, ama artık popüler olmak için neredeyse bir çift uzun bacak yetiyor...

Elizabeth Hurley

Upuzun bacaklarıyla müthiş pozlar veren Hurley, bacaklarının sayesinde sinemada da kendine yer edinmeyi başardı.Upuzun bacaklarıyla müthiş pozlar veren Hurley, bacaklarının sayesinde sinemada da kendine yer edinmeyi başardı.Upuzun bacaklarıyla müthiş pozlar ver.

Jennifer Lopez

Hem filmlerinde, hem de kliplerinde önce ‘‘çıkık kalçalarıyla’’ meşhur olan Lopez bacaklarıyla da artık beğeni topluyor.Ne ince, ne kalın... Tam ideal

Mariah Carey

İnanılmaz güzellikteki sesiyle milyonlarca insanı büyüleyen Carey, aynı zamanda kliplerinde sürekli olarak göz önüne çıkardığı uzun ve ince bacaklarıyla estetik cerrahına başjuranların model seçtiği bir isim.

Ölçüsüz yerli bacaklar

Deniz Seki

Yeni ve genç yıldızlardan Seki. müzik piyasasına girmesiyle beraber uzun bacaklarıyla da konuşulunmayan başlandı.

Hülya Avşar

Anne olduktan sonra da tarzından ödün vermeyen Avşar, dolgun ama biçimli bacaklarının güzelliğini sağlamak için bilindiği gibi, bol bol spor yapıyor.

Yeşim Salkım

Sahne kostümlerinin altından bile muntazam bacaklarını sergilemeyi bilen Salkım'a defalarca fotomodellik teklif edildi. Hatta bir dönem Paris'e yerleşip mankenlik yapacağı yönünde açıklamalarda bile bulunmuştu...

Ayşegül Aldinç

Uzun yıllar Türkiye'nin en ‘‘seksi kadını’’ olarak kabul edilen Aldinç, düzgün bacaklarıyla her vakit beğeni toplamıştır.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!