Ayak burkulmalarına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Ayak burkulmalarına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2008 11:44

Ayak bileğinin genellikle içe doğru dönmesi ile oluşan ve halk arasında burkulma yada incinme şeklinde ifade edilen bu yaralanmalar, ayak bileğine ait yumuşak dokuların hasarı ile sonuçlanmaktadır.

Haberin Devamı

Ayak Bileği, bütün vücut ağırlığının taşındığı son derece güçlü bir eklem olmasına rağmen zaman zaman denge kayıpları yada zemindeki engeller nedeniyle bu kontrol kaybolmakta ve bilek ciddi bir yük altında travmaya maruz kalmaktadır.

Ayak bileğinin oluşturan kemikler, bağlar vasıtası ile birbirlerine bağlanmışlardır. Bağlar, daha ince parçaların bir araya gelmesinden oluşmuş kalın ipler gibidirler.

Az bir gerilim olduğuna buna dayanacak kadar esneyebilirler fakat bu gerilim sınırı aşıldığında yaralanma oluşur, eğer yük bağın gücünü aşacak boyutlara ulaşırsa bağ kısmen yada tamamen kopabilir.

Bilek burkulmalarında anında ve doğru müdahale tedavide çok önemlidir.

Aşağıdaki kısaltılmış biçimde ifade edilen prensipler burkulma gibi acil yaralanmalarda geçerli bir uygulamadır. (YBBY)

Yük verme: İyileşmesi için ayak bileğine tam ağrılıkla yük vermemeyi ve eklemin dinlendirilmesini ifade eder.

Buz uygula: İlgili bölgeye soğuk uygulamak, ağrı ve şişliği azaltabilir.Uygulamanın süresi yaklaşık15dk olmalı ve gün içinde farklı zamanlarda tekrarlanmalıdır.

Basınç uygula: Elastik bandaj,bileklik yada bantlama ile uygulanacak hafif basınç şişliğin oluşmasını engelleyecektir
Yukarıda tut: Ayağınızı kalp seviyesinden daha yukarıda tutmak oluşacak şişlik ve beraberinde gelecek ağrıyı azaltacaktır.

Haberin Devamı

Burkulma ile şişlik oluşmuş ve problem günlük hayatı sürdürmeyi engelleyecek boyutlara ulaşmışsa,doktor kontrolünden sonra tedavide fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları yararlı olabilmektedir.

Ayakbileği eklemindeki ödemin ve şişliğin kontrol altına alınması, ağrının azaltılması, hasar görmüş kas ve bağ dokularının iyileşme yönünde desteklenmesi temel hedeflerdendir.

Bantlama uygulamaları, ayak bileğine verilecek destekler, ayak bileğini güçlendirecek egzersizler, tabanlıklar, denge-stabilite eğitimi ve doğru ayakkabı seçimi ile burkulmanın tekrarından kaçınmak mümkün olabilmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!