Avare

Güncelleme Tarihi:

Avare
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2004 01:13

NE DİNLEYELİM

AKIN ELDES BU ALBÜMÜ ÖNERİYOR

Light Extracts Ervind Aarset Universal Polygram

Müzisyen Akın Eldes aynı zamanda bir rehber. İşi gereği sürekli seyahat eden Eldes, tatil amaçlı çıktığı yolculuklarda yeni yerler keşfetmeyi ve tarihi yerleri gezmeyi seviyor. ‘Şimdilerde kendime bir Ipod edindim, tüm sevdiğim albümleri ona yüklüyorum ve yanımdan ayırmıyorum’ diyen Eldes’in müzik yelpazesi geniş ancak en çok elektronik altyapılı sert müzikleri dinlemeyi seviyor. Akın Eldes Avare okuyucularına ‘Dinlerken sizi başka yerlere götürecek’ dediği Ervind Aarset’in Light Extracts albümünü öneriyor.

NE OYNAYALIM

Taş-makas-kağıdın kutu versiyonu

Hepimizin çocukluğunda çok severek oynadığı taş-makas-kağıt kutu oyunu olarak da satışa sunuldu. Tüm dünyada oynanan bu strateji oyununun kutu versiyonunda, kahramanlar çok tanıdık: Tom ve Jerry. Oyun kutusundan oyun tahtasının yanı sıra 32 oyun, 12 karakter kartı ve 12 adet de karakter kartı altlığı çıkıyor.

Kural basit: Taş makası kırar, makas kağıdı keser, kağıt taşı sarar! Kutu versiyonunda ise Kağıt Kral Spike, Taş Adam Tom’u oyundan çıkarır. Çünkü kağıt taşı sarar. Ama Taş Kedi Tom da Makas Jerry’i oyundan çıkarır. Çünkü taş, makası kırar. Ve Makas Jerry, Kağıt Kral Spike’ı oyundan çıkarır. Çünkü makas kağıdı keser. Hamleler oyun kartlarıyla gerçekleştiriliyor ve bir turda en fazla dört hamle yapılabiliyor. Amaç rakibin kalesini ele geçirip Kağıt Kral Spike’ı oyundan çıkarmak.

Sizi geçmişinize götürecek bu eğlenceli oyunun kutu versiyonu sevimli karakterleri sayesinde çocuklarınızın da ilgisini çekerken tatilinizi daha keyifli hale getirecek.

AVARE’NİN ÖNERİLERİ

Anadolu Masalları Tahsin Yücel / YKY

Bu hafta Avare’nin ilk önerisi çocukları ve masalseverleri mutlu edecek bir kitap: Tahsin Yücel’in Anadolu Masalları. Yapı Kredi Yayıncılık tarafından yeni basımı yapılan kitapta Yeşiltay, Tembel Ahmet, Üç Pınar, Altın Tas, İki Peri Kızı ve Sümüklüböcek adlı altı masal yer alıyor. Tahsin Yücel’in usta kaleminden çıkan masallar, Dağıstan Çetinkaya tarafından resmedilerek sizi Kaf Dağı’nın ardında keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.

Bir Şairin Günlüğü

Yorgo Seferis / İş Kültür Yayınları

Bir Şairin Günlüğü çocukluğunu İzmir’in Urla ilçesinde geçiren ünlü Yunan Şair Yorgo Seferis’in 1945-1951 yılları arasında Yunanistan’da ve Türkiye’de tuttuğu notlardan oluşuyor. Yıllar sonra doğup büyüdüğü topraklara dönen şairin İstanbul, Bursa, Konya, Denizli, Marmaris, Bodrum, Ayvalık ve başka Anadolu kentlerine yaptığı yolculuklarda edindiği izlenimlerden oluşan kitapta bu kentlerde yazılan şiirlere de yer verilmiş.

SEYAHATTE NE OKUYALIM

HAKAN ŞENOCAK BU KİTABI ÖNERİYOR

İran Yolculuğu

Özcan Yurdalan Om Yayınları

Yollarda olmayı değil ama uzaklarda olmayı seven öykü yazarı Hakan Şenocak, Baudelaire’den esinlenerek ‘Ben nerede değilsem orada iyi olacakmışım gibi gelir’ diyor. Özellikle Doğu’ya yaptığı yolculuklardan büyük haz aldığını ifade ediyor. Yola çıkarken yanına okumayı isteyip de bir türlü elinin gitmediği kitapları alan, böylece ister istemez o kitapları okuyan Şenocak, bazen de bir yazarın bütün kitaplarını yanına alıp yola çıkıyor ve ‘sanki birlikte tatil yapıyormuş gibi’ oluyor. Avare okuyucularına Özcan Yurdalan’ın İran Yolculuğu adlı kitabını önerirken, ‘Bu kitabı sevmeyecek birini hayal bile edemiyorum’ diyor.

DOĞAN HIZLAN ÖNERİYOR

AVARE'NİN ŞİİRİ

UYAN

Hadi uyan

Günışığı çilemeye başladı başucunda

Denizler bir mavilik edindi günden

Seher yeline uyup kuşlar tüneğinden uçtu

Bu türküyü dinlemeyecek misin

Hadi uyan

Aydınlığa çık da çil gözlerin ışısın

İlkyazlar sıcağı biriksin yüreğine

Yoksul olsan da uyan

Garip olsan da uyan

Madem ki güzelsin, güzeli yaşatmak için

Madem ki iyisin, iyiliği yaşatmak için

Madem ki umutlusun, umudu yaşatmak için

Hadi uyan

Denizi dinle yaşamak desin

Toprağı dinle barışmak desin

Göğü dinle sevişmek desin

Bir plak konmuş gibi gramofona

İşte aşk işte özlem işte savaşmak gücü

Uyan diyor uyansana

Hadi uyan

Sevdiğim uyan

N’olur uyan

Metin ELOĞLU
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!