Avare

Güncelleme Tarihi:

Avare
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2004 00:06

SEYAHATTE NE OKUYALIM

AYFER TUNÇBU KİTABI ÖNERİYOR

Beş Şehir Ahmet Hamdi Tanpınar / Yapı Kredi Yayınları

Yazar Ayfer Tunç’un seyahatle ilişkisi aşk-nefret ilişkisini andırıyor. ‘Seyahate çıkmadan önce içimi bir korku kaplıyor. Gittiğimde çok keyif alıyorum ama dönerken aynı korkuyu yine yaşıyorum’ diyen Tunç fazla gürültülü seyahatleri sevmediği gibi pek çok insanın aksine yanına derin okuma gerektiren kitaplar alıyor. Çünkü seyahatte kendiyle başbaşa kalıyor, böylece kitaplara daha iyi konsantre oluyor. Tunç, Avare okuyucuları için Ahmet Hamdi Tanpınar’ın beş şehrin dokusunu, kültürünü çok iyi anlattığını düşündüğü eserini öneriyor.

NE DİNLEYELİM

DENİZ ARCAK BU ALBÜMÜ ÖNERİYOR

MFÖ Collection MFÖ / DMC

Seyahati çok seven Deniz Arcak, turneler nedeniyle bol bol geziyor. ‘Fırsat buldukça hatta bazen fırsat yaratarak, koşarak olay yerinden uzaklaşırım’ diyen Arcak, en çok zaman ve mekan kısıtlaması olmayan bağımsız seyahatlerden hoşlanıyor. Seyahatte müziğin çok önemli olduğunu düşünen Arcak, ‘Çünkü hangi vasıtayla yolculuk ederseniz edin dışarıdaki manzara, kendi hayal gücünüzle sizi davet ediyor. Müzik olaya ruh katıyor’ derken Avare okuyucularına MFÖ Collection’ı öneriyor.

NE OYNAYALIM

Yolda Beyin Fırtınası

Seyahatte bir milyon dolar kazanmaya ne dersiniz? KS Games tarafından piyasaya sunulan Beyin Fırtınası belki size gerçekten bir milyon dolar kazandırmıyor ama bu tür yarışmalarda başarılı olmanızı sağlayabilir. Oyunun kurallarını hepimiz biliyoruz. Para basamaklarında yükselmek için karşınıza çıkan sorulara doğru yanıtlar vermek gerekiyor.

Kutunun içinden beş adet soru-cevap modülü, 20 adet cevaplama kartı, 648 soru kartı, 15 yardım fişi, altı elemece kartı, 20 adet danışmaca kartı ve tabii ki para destesi çıkıyor. Sorular elbette ki ‘Temel Reis’in sevgilisinin adı nedir?’ gibi kolaylardan başlayıp ‘CocaCola’nın formülünü kim bulmuştur’a doğru giderek zorlaşıyor.

Bir milyon doları kazanan oyuncu oyunun galibi oluyor ve büyük ihtimalle arkadaşlarının desteğiyle tatil dönüşü yarışma programlarında şansını denemeye karar veriyor.

AVARE’NİN ÖNERİLERİ

Yalnızlık Gittiğin Yoldan Gelir

Selçuk Altun / Yapı Kredi Yayınları

Bu hafta Avare’nin ilk önerisi Selçuk Altun’un ilk romanı Yalnızlık Gittiğin Yoldan Gelir. Deneme roman niteliği taşıyan kitabın kahramanı dayısının aşırı zenginlik ve güç üzerine kurulu ‘büyük gözaltından’ kurtulduktan sonra ‘dünyanın en iyi yazarı’nı’ ve yitirdiği sevgilisini aramaya koyulur. Romanın kahramanı ve anlatıcısı iyi eğitim görmüş, çok varlıklı genç bir adamdır. Kitaplar ve ülkeler arası yolculuklar yapan kahramanımız Oktay Rıfat’ın şiirleriyle kaplı yolda gerilimli, sürprizlerle dolu bir serüven yaşar.

Doğru İsimler

Andrea de Carlo / İş Kültür Yayınları

Avare’nin ikinci önerisi Doğru İsimler’in kahramanları Alberto ve Raimondo, yaşadıkları kentten kurtulmak ve düşlerini gerçekleştirmek için ünlü rock yıldızlarıyla sözde söyleşiler yapıp medyaya satmaya karar verirler. Alberto, kazanacakları parayla, çocukluğundan beri hayalini kurduğu Amerika’ya gitmeyi; Raimondo ise o zamana dek yanlarına bile yaklaşamadığı ünlü insanlarla gününü gün etme fırsatını yakalamayı ummaktadır. İki dost aldıkları kararı hayata geçirirlerken okura bir kuşağın düşlerini yansıtırlar.

DOĞAN HIZLAN ÖNERİYOR

AVARE'NİN ŞİİRİ

Pembe Yalı

Kızlar vardır kıvırcık salata gibi

Ağızları burunları kıvır kıvır

Bacak bacak üstüne vapurlarda

Rüzgár eser oraları buraları görünür

Baktıkça fık fık eder adamın içi

Vay canına tükürdüğümün İstanbul’u

Bir oynak olur Fındıklı önlerinde

Elimde yüz iğnelik çapari

Poyraz gibi dalarım palamutlara

Altımda Turgut Reis motoru

Rumelihisarı’nda Orhan’ın mezarı

Ne gittim ne gördüm gitmek de istemem

Taze ekmek bir parça beyaz peynir

Şimdi olsa şuracıkta kafa çeker

Denize mi bakar kim bilir

Ben rıhtımda suya atlarım

Altımda balıklar

Üstümde bulutlar

Ağzımın kenarında çırpıntılı Boğaz suyu

Pembe yalıya doğru yüzerim

OKTAY RİFAT
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!