Avare

Güncelleme Tarihi:

Avare
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2004 00:59

Haberin Devamı

AVARE'NİN ŞİİRİ

DOĞAN HIZLAN ÖNERİYOR

Mavi, Maviydi Gökyüzü

Mavi, maviydi gökyüzü

bulutlar beyaz, beyazdı

Boşluğu ve üzüntüsü

İçinde ne garip yazdı...

Garip, güzel, sonra mahzun

Işıkla yağmurla beraber,

Bir türkü ki gamlı, uzun,

Ve sen gülünce açan güller.

Beyaz, beyazdı bulutlar,

Gölgeler buğulu, derin;

Ah o hiç dinmeyen rüzgár

Ve uykusu çiçeklerin.

Mor aydınlıkta bir çınar

Veya kestane dibinde;

Mahmur süzülen bakışlar

İkindi saatlerinde...

Birden gülümseyen yüzün

Sabahların aynasında

Ve beni çıldırtan hüzün

İki bakış arasında.

Kim bilir şimdi nerdesin?

Senindir yine akşamlar;

Merdivende ayak sesin

Rıhtım taşında gölgen var.

Ahmet Hamdi Tanpınar


SEYAHATTE NE OKUYALIM

ELİF ŞAFAKBU KİTABI ÖNERİYOR

Yazar Elif Şafak 1,5-2 senedir Amerika’da yaşıyor ve çeşitli araştırmalar yapmak için çok sık seyahat ediyor. ‘Benim için iş ve tatil içiçedir’ diyen yazar, aynı anda 3-4 kitap okuduğu için valizinde pek çok kitap taşıyor. Avare okuyucuları için Susan Sontag’ın ‘Başkalarının Acısına Bakmak’ ve Sabiha Banu Yalkut’un ‘Melek Tavus’un Halkı Yezidiler’ adlı kitaplarını öneriyor. Yazar her iki kitabın da günümüz gerçeklerini farklı ve samimi bir bakış açısıyla yansıttığını düşünüyor.

NE DİNLEYELİM

FUAT SAKA BU ALBÜMÜ ÖNERİYOR

Viyana’da alışverişte yakaladığımız Fuat Saka, şu sıralar trenle Budapeşte, Bükreş ve Sofya seyahatinde. ‘Yanıma dinlemem gereken albümleri alırım ama çok beğendiklerim olursa hep dinlerim’ diyen Saka, seyahatte gittiği yerin özgün kültürünü tanıyabileceği albümleri almayı tercih ediyor. Avare okuyucularına önerisi ise Vasillis Saleas’ın tüm albümleri... ‘Saleas’ın albümleri sakinleştirici, dinlendirici, enstrümantal olduğu için özellikle araba kullananların dikkatini de dağıtmıyor’ diyor.

AVARE’NİN ÖNERİLERİ

2095 Zamanda Gezinen Üç Kafadar

Jon Sciezka

Günışığı Kitaplığı


ABD’de ilkokul öğretmeni olan Jon Scieszka’nın Zamanda Gezinen Üç Kafadar serisi toplam sekiz kitaptan oluşuyor. Serinin kahramanları Joe, Sam ve Fred zaman içinde insanlığın kültür tarihinde yeri olan uygarlıklarla, kişilerle ve olaylarla karşılaşıyorlar. Örneğin serinin beşinci kitabı 2095 Zamanda Gezinen Üç Kafadar’da çocuklar 100 yıl geleceğe gidiyorlar.

Don Kazakları

Servet Somuncuoğlu Timaş Yayınları

TRT’ye hazırladığı belgeseller ve Atlas dergisindeki yazılarından tanıdığımız Servet Somuncuoğlu bu kitabında Don Nehri kıyılarından başlayıp Manyas Gölü kıyılarına, oradan Romanya’ya, Rusya’ya ve Amerika’ya uzanan 300 yıllık bir göçün hikayesini anlatıyor. 1950 yılında Türkiye’den ayrılan ama bu toprakları hiç unutmayan Kazaklar’ın özlem dolu hikayeleri, ülkemizin kültür zenginliğine farklı bir pencereden bakıyor.

SEYAHATTE NE OYNAYALIM

Tatil arkadaşlarınızı şaşırtın

Bu hafta Avare’nin önerisi seyahatte yol arkadaşlarınızı şaşırtabileceğiniz bir kart oyunu. Oyun için öncelikle iki deste iskambil kartına ihtiyacınız var. Destelerden birini sizi izleyen arkadaşınıza verin, diğerini kendiniz alın. İkiniz

birlikte kartları karıştırın. Karıştırma işlemi bittikten sonra desteleri değiştirip tekrar karıştırın. Desteleri tekrar değiştirin ancak bu sefer desteyi arkadaşınıza verirken en alttaki karta çaktırmadan bakın ve aklınızda tutun.

Ardından arkadaşınızdan desteden bir kart seçmesini ve size göstermeden seçtiği kartı unutmamasını isteyin. Siz de kendi destenizden bir kart seçin ama seçtiğiniz kartı aklınızda tutmanıza gerek yok. Arkadaşınızdan seçtiği kartı destenin en üstüne koymasını isteyin. Desteleri bir kez kesin ve tekrar değişin. Herkes elindeki desteyi yelpaze şeklinde masaya açsın ve seçtiği kartı bulsun. Arkadaşınızın seçtiği kart, sizin destenin altında gördüğünüz kartın altındaki karttır. Bu kartı bulduğunuzda kapalı olarak ayırın arkadaşınızla aynı anda kartlarınızı açın. İkisinin de aynı olduğunu görünce arkadaşınız şaşıracaktır. www.sihirbax.com.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!