Avare

Güncelleme Tarihi:

Avare
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2011 00:00

Haberin Devamı

AVARE’NİN ŞİİRİ

XXXV

Denizin kızısın, kekiğin, en incesi,
nasıl bir yüzücüsün ki saf sudandır tenin,
aşçısın, yaşayan topraktan kanın,
çiçek yüklü ve toprakla karışık edaların.
Gözlerin vurur denize ve yükselir dalgalar,
ellerim abanır toprağa, çatlar tohumlar,
suda ve toprakta derin eserlerin var,
sende birleşirler çamurun kralları olarak.
Superisi, firûzeler keser tenini
ve mutfakta çiçeklenir yeniden,
gördüm seni kaç kere böyle.
Ve uyursun sonunda gölgelerin ayırdığı
kollarının arasında, sen dinlendikçe,
sebzeler, yosunlar, otlar: Düşlerimin köpüğü

Pablo Neruda (100 aşk sonesi)
Çeviren: Adnan Özer

AVARE’NİN ÖNERİSİ

Avucumdaki Dünya
Ellen MacArthur
Naviga Yayınları

İngiliz kadın denizci Ellen Patricia MacArthur, 2005’te 29 yaşında dünyayı tek başına en kısa sürede dolaşan yelkenci olmuştu. Üç yıl bu rekoru elinde tutan MacArthur, İngiltere Kraliçesi Elizabeth tarafından “Dame” unvanıyla ödüllendirilmişti. Geçen yıl profesyonel yelkenciliği bırakıp kendi adına bir vakıf kurdu. Bu arada dünya denizlerindeki soluk kesen maceralarını anlatan bir kitap yazdı. Avucumdaki Dünya, insan azminin gücünü gösteren, bir solukta okunan, etkileyici bir günce.

SEYAHATTE NE DİNLEYELİM

Haberin Devamı

ETE KURTTEKİN BU ALBÜMÜ ÖNERİYOR

Massive Attack
Messanine
Virgin Records

İlk solo albümü “Suyun Üstüne” geçen ay yayımlanan besteci, söz yazarı ve bas gitarist Ete Kurttekin konu seyahate gelince ayak sürüyenlerden. Fakat azıcık efor karşısında ikna olduğunu söylüyor. Tatil için yurtdışı şehirlerini tercih ediyor. Türkiye’yi tamamen gezmiş olmasa da kendi hayatından ve ortamında uzaklaşmış hissediyor kendisini yurtdışına çıkınca. Türkiye’de en sevdiği mekan, annesin yaşadığı Bodrum. Annesinin evindeki taraçada, minderde yatmayı her türlü mükemmel hizmet sunan otele tercih ediyor. Geçmişte Safranbolu’ya giden ve ilk fırsatta tekrar görmek isteyen Kurttekin, Karadeniz’e bakan büyük pencereli bir Safranbolu evinde konaklamak istiyor. Abant’a tekrar gitmeyi çok istiyor. Gaudi yapıları için Barselona, piramitler için Giza, müzisyen olduğu için de New York ve Los Angeles’i görmeyi isteyen besteci Avare okuyucularına trip-hop grubu Massive Attack’ın Mezzanine albümünü öneriyor.

SEYAHATTE NE OKUYALIM

CAHİT ÜREN BU KİTABI ÖNERİYOR

Haberin Devamı

Şu Çılgın Türkler
Turgut Özakman
Bilgi Yayınevi

Türkiye Açıkdeniz Yelken Federasyonu Genel Müdürü Cahit Üren mesleğinden ötürü sahil kentlerine aşık. Seyahatte ikinci tercihi ise tarihi şehirler. Görülmesi gereken tarihi eserleri görememek ve yaşamamayı kayıp olarak değerlendiriyor. Hep deniz tatillerini tercih ediyor. Güllük ve Göcek’i karadan dolaşmayı da çok zevkli buluyor. Türkiye sahillerinde en sevdiği bölge Çanakkale’den Üçağız’a kadar uzanan kıyılar. Yurtiçinde hemen hemen ayak basmadığı şehir kalmamış. Tadını çıkarmak için Gökova, Hisarönü, Bozburun, Datça, Marmaris ve Köyceğiz’e en az üçer kez gidilmesi gerektiğini söylüyor. İskandinav ülkelerini çok seviyor. Listesinin başındaki şehirler Friedricshafen, Wilhelmshafen, Oslo ve Kongsberg. Cahit Üren, Avare okuyucularına Turgut Özakman’ın Şu Çılgın Türkler romanını öneriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!