Atıştırma krizlerine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Atıştırma krizlerine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ağzınıza attığınız her lokmayı saymak zorunda değilsiniz, sadece yediklerinize dikkat edin. Size kilo değil enerji kazandıracak yiyeceklere ağırlık verin. Övün aralarında mideniz kazınıp, canınız tatlı ya da tuzlu bir şeyler çekebilir. Bir iki kurabiye atıştırmamak için kendinizi zor tutarsınız. Böyle zamanlarda bir meyve yemeyi deneyin. Meyveler, size hem enerji verir hem de fazla kalori içermez. Küçük havuçlar, elma, üzüm ve şeftali sizin için uygundur.

Bir porsiyon yemeğin miktarını iyi hesaplamalısınız. Örneğin iskambil kağıdı büyüklüğünde ızgara et, bir porsiyondur. Sebzeler giriş yemeği olarak düşünülmeli. Et, tavuk ve makarna yan yemek yerine geçer.

Su sorunu

Vücuda düzenli bir şekilde su sağlamanın çok önemli olduğunu unutmamalısınız. Özellikle vücut egzersizleri yaptığınız zaman, çok su içmelisiniz. Günde en az sekiz bardak su içmeniz gerektiğini bir kez daha hatırlatalım. Su, ayrıca mükemmel bir iştah kapayıcıdır. Abur cubur atıştırmanızı önler. Bazen acıktığımızı sanırız oysa gerçekte vücudumuz susuz kalmıştır. Buzdolabını karıştırmaya başlamadan önce bir bardak su için.

Lifin faydası

Lifli besinler, sadece sizi tok tutmakla kalmazlar, aynı zamanda bazı kanser türlerinden ve kalp hastalıklarından sizi korurlar. Her gün en az, 25-30 gr. lifli besin almalısınız. Meyve, sebze ve tahıl ürünleri lifli besinler arasında yer alır. Bir çay fincanı dolusu fasulye yaklaşık 15 gram lif içerir.

İçkiyi azaltın

Alkollü içkilerden uzak durmaya çalışın. Alkollü içkiler, size kalori kazandırır ve daha sonra iştahınız açılır. Fakat kendinizi fazla sıkıntıya da sokmayın. Ara sıra bir iki kadeh alkollü içki içmekten bir zarar gelmez.

Lokmaların yararı

Besleyici yiyecekleri seçerek her lokmadan yararlanmaya bakın. Haşlanmış patates, yulaf unu, makarna ve fasulye sizi tok tutar.

Acıkma anları

Diyelim ki belirli bir plana harfi harfine uydunuz. Fakat vücut egzersizleri yapmaya başlayacağınız sırada acıktığınızı hissettiniz. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, iki bardak su içip bir muz ya da kuru yemiş yiyebilirsiniz.

Beklemesini bilin

Tabağınıza ikinci defa yemek almadan önce yirmi dakika bekleyin. Midenin yemeği sindirmesi ve beyinin artık aç olmadığınız sinyalini alması için aradan bu kadar zaman geçmesi gerek. İnsanlar çoğu zaman doyduklarının farkına varmadan yemek atıştırmaya devam ederler.

Süt sorunu

Yeterli miktarda kalsiyum almaya özen gösterin (Günde en az 1000 miligram). Süt, peynir ya da yoğurt size kalsiyum sağlar. Kemiklerinizin güçlü kalmalarını sağlar. Yağı alınmış süt ve yoğurdu tercih edebilirsiniz.

Azar azar yemek

Gün boyunca, birkaç kez azar azar yemek yerseniz, kilo alma tehlikesinden büyük ölçüde kurtulursunuz. Sakın övün atlamayın. Bunu yaparsanız, açlığınızı bastırmak için bol kalorili yiyecekleri atıştırmaktan kendinizi alıkoyamazsınız.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!