Aşırı sıcak depresyonu tetikliyor

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sıcak depresyonu tetikliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Aşırı sıcaklar beynin kimyasını bozuyor. Salgılanan seratoninin azalması özellikle depresyondakileri olumsuz etFkiliyor.

Hava sıcaklarının beynin biyolojik kimyasını bozduğu ve bu nedenle insan psikolojisini olumsuz yönde etkilediği bildirildi.

Saldırganlık artıyor

Psikiyatri Uzmanı Dr. Bekir Ceylan, aşırı sıcaklar nedeniyle beynin salgıladığı ’’seratonin’’ maddesinin azaldığını, ’’dopamin’’ maddesinin ise arttığına dikkati çekti. Ceylan, şöyle dedi:

’’Hava sıcaklığının artması, beynin biyolojik kimyasını bozuyor. Maddelerin dengesinin bozulması normal psikolojik yapıdaki insanlarda çok olumsuz etki yapmıyor, ama ’depresyon’ içindeki kişilerin saldırganlaşmasına yol açıyor. Bu saldırganlık kimi zaman intihar olarak kişinin kendisine, kimi zaman da cinayet olarak karşı tarafa yansıtılıyor.’’

Dr. Ceylan, intihar vakalarında ve depresyon tedavisinde kullanılan ilaçların satışında artış olduğunu hatırlatarak, depresyona giren kişilerin bir uzmana başvurmaktan çekinmemesi gerektiğini söyledi.

Çaresi düzenli spor

Fiziksel olmayan ’’Psikomotik’’ yakınmalar nedeniyle birçok hastanın ilk önce gelmesi gereken psikiyatriste gecikerek geldiğine dikkati çeken Ceylan, ’’Mide, kalp, adale-kas, baş ağrısı ve tansiyon şikayetlerinin çoğunun psikolojik kökenli olduğunu zaman zaman ortaya koyuyoruz’’ diye konuştu.

10 kişiden biri depresyonda

Doktor Bekir Ceylan, şöyle devam etti:

’’Ülkemizde her 10 kişiden biri ’’depresyon içinde. Bu kişilerde, iştahsızlık, çökkün mizaç, ümitsizlik, uyku bozukluğu, enerji azlığı, dikkat bozukluğu, ilgi ve zevklerin azalması, dünyadan zevk almamak, ölüm düşüncesi, ağlama, psikomotik ağrılar gözleniyor.’’

Ceylan, sıcakların yol açtığı istenmeyen olaylara engel olmak için,stresten uzak durulması, tartışmalardan kaçınılması ve spor yapılmasını önerdi. (a.a)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!