Aşı şenliği başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Aşı şenliği başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Avrupa’da çocuk felci vakalarının görüldüğü son ülke olan Türkiye’de hastalığa yol açan polio virüsünün tamamen temizlenmesi için düzenlenen ‘Ulusal Aşı Günleri’ bugün başlıyor. İstanbul'da ilk kez sağlık ekiplerinin araçları şarkılar, türküler çalarak

ev ev dolaşacak. Galleria, Akmerkez gibi alışveriş merkezlerinde aşı istasyonları kurulacak. Çok sayıda özel şirket bir hafta sürecek olan kampanyanın ilk ayağı için sponsor oldu.

Son bir haftadır özellikle televizyonlar aracılığıyla duyurulmaya çalışılan ‘Ulusal Aşı Günleri’ bugün başlıyor. Son dört yıldır uygulanan stratejilerden farklı olarak bu yıl İstanbul’da özellikle kentin yoğun göç alan bölgelerinde yeni bir yöntem denecek; tıpkı küçük kentlerde olduğu gibi İstanbul’un nispeten uzak ve nüfus hareketleri yoğun olan bölgelerinde evler aşı ekipleri tarafından tek tek dolaşılarak 0-5 yaş grubu çocuklar polio (çocuk felci) virüsüne karşı aşılanacak. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı 32 ilçe sağlık müdürlükleri tarafından yapılan araştırmaya göre kentte 0-5 yaş grubunda yaklaşık 820 bin çocuk bulunuyor.

Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Sermet Gün Erdem bu yıl ilk basamağı bir hafta sürecek olan kampanyayı, yaklaşık 3 bin kişinin görev alacağı 1310 ekiple sürdüreceklerini söylüyor. Bu ekiplerden 300’ü sabit merkezlerde görev alacak. Sabit ekiplerin 203’ü sağlık ocaklarında geri kalanları ise Akmerkez, Tatilya, Galleria gibi büyük alışveriş merkezlerinde oluşturulan aşı istasyonlarında görev yapacak.

Kimler direniyor?

İkinci grup ise çalışmalarını ses düzeni olan araçlarla yürütecek. Erdem, ‘‘Ev ev dolaşamadığımız yerlerde de şarkılarla türkülerle gidiyoruz ve bir yerde duruyoruz. Vatandaş aşağı iniyor, orada aşısını yaptırıyor’ diyor. Müdürlük ses düzeni olan araçlar konusunda Türk Hava Kurumu’ndan yardım almış. Personel konusunda ise başta devlet hastaneleri olmak üzere, Milli Eğitim Müdürlüğü’yle ilişkiye geçerek liseler ve sağlık okullarından personel desteği sağlamışlar. Bu yil Amerikan Bristol Hemşirelik Okulu’ndan destek almışlar.

Bu sene uygulanan yeniliklerden biri ise denetim sisteminin getirilmesi. Erdem, denetim grubunu açıklarken, ‘‘Bu baskıcı bir denetim sistemi değil, daha çok aşılamaya karşı oluşan direncin üstesinden gelmek, ikna etmek için oluşturulan bir grup’’ diyor. Büyük oranda doktorlardan oluşturulan bu grup, çocuk felci aşısının kısırlığa neden olduğu yönündeki kanıyı kırmak için uğraşacak.

Erdem, İstanbul’da çocukların aşılanması konusunda genellikle sosyoekonomik açıdan en üst ve en alttaki gruplarla sorunları olduğunu, orta sınıfla en ufak bir sorun yaşamadıklarını söylüyor. En üst grup zaten çocuklarının aşılarını özel sağlık kurumlarına yaptırdığı için, en alt kesim ise aşının erkek çocuklarda kısırlığa neden olduğu korkusu nedeniyle aşıdan uzak durmaya çalışıyormuş.

Erdem, Türkiye’de kullanılan çocuk felci aşılarının tüm dünyada kullanılanlarla aynı olduğunu söylüyor: ‘‘Dünyanın uyguladığı aşı bu, biz de bu aşıları olduk ve çocuklarımız var...’’

Kısırlık yapmaz!

Sözün özü, aşıları tam ya da değil ya da hiç aşı olmayan tüm çocuklar, Türkiye sınırları içinde vahşi polio virüsünün tamamen temizlenmesi için bu kampanyalar sırasında aşı olmak zorunda.

Evyap, Kerevitaş, Milupa, Fako, Novartis, Tadelle, Etibank, Mustafa Nevzat, Uno Ekmek, Alo Afiş gibi pek çok şirketin sponsorluğuyla yürütülen kampanyanın ikinci ayağı ise 31 Mayıs’ta başlayacak ve 6 Haziran’a kadar devam edecek. Haydi aşıya.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!