Aşçı rollerinin unutulmaz oyuncuları

Güncelleme Tarihi:

Aşçı rollerinin unutulmaz oyuncuları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2004 00:00

Yemeği sanat haline getiren ustalar vardır. Bir de yemekçi sanatçılar. Mutfak Dostları Derneği’nin kurucularından rahmetli Ergun Köknar gibi. Genç kuşaklar, bu güler yüzlü oyuncuyu eski filmlerden tanıyor. Aslında sinemanın en ünlü aşçısı Necdet Tosun’dur. Cevat Kurtuluş, Ahmet Kostarika, Hulusi Kentmen, Vahi Öz ellerinde kepçelerle az koşturmadılar Ayşecik’in, Ömercik’in peşinden. İlk kez başrol olan aşçı rolü de "Zengin Mutfağı’yla Şener Şen’indir. Şu sıralar Kanal D’de yayınlanan "Yabancı Damat" dizisinin iki harika baklava ustası Zeki Alasya ve Erdal Özyağcılar’ı da keyifle izlediğimi belirtmek isterim.Balık ayıkladıktan sonra ellerinizdeki kokuyu gidermek için ellerinizi toz hardalla ya da oksijenli suyla ovmanız yeterlidir.Şakşuka6 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi6 adet orta boy patlıcan3 adet çarliston biber1 adet kırmızı dolmalık biberSos için6 adet orta boy domates1 yemek kaşığı zeytinyağı4 diş sarımsak (dövülmüş)1 çay kaşığı tuzKızartmak için1 su bardağı sıvıyağÖncelikle, patlıcanları çizgili şekilde, alacalı soyun. Uzunlamasına dörde bölüp küp şeklinde doğrayın. Acısının çıkması için bol tuzlu suda 15-20 dakika bekletin. Yeşil ve kırmızı biberleri de ayıklayıp yıkayın. Sonra da ince halkalar şeklinde doğrayın. Tavada sıvıyağı kızdırın. Önce patlıcanları karıştırarak kızartıp, kağıt havlu üzerinde fazla yağını alın. Sonra biberleri de kızartıp, patlıcanlarla karıştırın. Sos için; domateslerin kabuklarını soyup tavla zarı formunda küp küp doğrayın. Zeytinyağında 5-6 dakika kadar pişirin. Tuzunu ve sarmısağını ekleyip 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. Hazırladığınız bu sosu kızartmalarla karıştırın, servis tabağına boşaltın. İsterseniz süzme yoğurtla da servis yapabilirsiniz.Fındıklı bandırma10 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi1 su bardağı nişasta7 su bardağı su1 su bardağı pekmez1 su bardağı dövülmüş fındıkOrta boy bir tencereye nişastayı aktarıp üzerine 2 su bardağı kadar suyu yavaş yavaş dökün. Nişastanın topaklanmaması için mikserle iyice çırpıp, 5 su bardağı daha su ekleyin ve yine çırpın. Orta ateşin üzerinde sürekli karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başlayınca azar azar pekmezi ilave edip. 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. Şimdi, uzun bir kek kalıbına, hazırladığınız bandırmanın yarısını dökün ve üzerine dövülmüş fındık içini yayın. Biraz katılaşması için 5 dakika kadar bekleyip, kalan bandırmanın hepsini fındıkların üzerine aktarın. Üstünü düzeltin ve buzdolabında bir gece kadar bekletin. Ertesi gün kalıbı servis tabağına ters çevirin ve yine dövülmüş fındıklarla süsledikten sonra, dilimleyerek servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!