Arşivlik albüm

Güncelleme Tarihi:

Arşivlik albüm
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2011 00:00

TEGV yararına hazırlanan “İyilik&Güzellikspor” albümü, pop ve rock müziğin ünlü isimlerini bir araya getirdi. Emre Aydın ve Hayko Cepkin’in gibi ünlü isimler, albüm için Feridun Düzağaç’ın şarkılarını seslendirdi. Düzağaç, albümün detaylarını anlattı.

Haberin Devamı

“İyilik&Güzellikspor”, her ne kadar bir sosyal sorumluluk projesi olsa da, aynı zamanda bir antoloji olmamış mı sizce de?
- Aynen öyle. Biraz antoloji, biraz tribute kokuyor. Aslında benim aklımdaki böyle bir proje değildi.

Nasıldı?
- Ben, ustalarla alt jenerasyonu birleştirecektim. Yıllardır kendi şarkılarını yazıp söyleyen bir adamım, bir anda böyle bir sosyal sorumluluk projesi hazırlayacaksam, işin içinde ustalar da olmalıydı. Onlar olmayınca ortaya çıkan şey çok yakışıklı gelmedi bana. Ama biz de elimizde duran haliyle yürüyelim dedik...

Zaman sıkıntısı mı yaşadınız?
- Çok geniş bir zaman vardı ama bazı tıkanıklıklar yaşandı. Sony Müzik bize kapılarını açtığında her şey bir anda hızlandı. Aylarca bekleyen güzel isimler, bir anda “Şimdi yapıyoruz” dediğimizde panikledi... Ben bu albümü de kendi albümlerimden sayıyorum. Ama kendimi şarkıları söylenen adam gibi değil, daha çok vakfın prodüktörü gibi hissediyorum.

MANGA VE REDD’İ ÇOK KISKANDIM

Albümde siz de üç şarkı seslendirmişsiniz; “Yanında”, “Güzün Son Yaprağı” ve “Aşk Çok Uzak”. Neden bu şarkıları seçtiniz?
- “Yanında”yı özellikle seçtim. Çünkü 2001 versiyonu ile şimdiki arasında dağlar kadar fark var. “Yanında”, önceden bir şarkıya ne anlam yüklediğimle bugün nasıl bir anlam yüklediğimin bir özeti. “Aşk Çok Uzakta”yı da aslında Melis (Danişmend) seçmişti, o sonradan vazgeçince ben söyledim.

Albümde yer alan bütün şarkılar, eski hallerinden çok farklı. Bir tek Emre Aydın’ın seslendirdiği “Dipteyim Sondayım” eskisiyle neredeyse aynı.
- Emre’nin böyle bir şey yapacağını biliyordum. O biraz fazla seviyor, biraz da fazla saygı gösteriyor. Onun naifliği ve güzelliği... Ama dediğin gibi birçok şarkı çok farklılaşmış. Manga ve Redd’in performansları çok değişik olmuş mesela, çok kıskandım. Cem Adrian da parçayı yeniden yazmış, dinlerken hâlâ yadırgıyorum.

“İŞİN İÇİNDE FUTBOL VARSA BENİ AFFET” DİYENLER OLDU

Proje neden TEGV yararına yapıldı?
- Yıllardır adını duyduğumda, filmlerini izlediğimde canımı acıtan farklı bir vakıf vardı. Onların adları mahkemelere taşınınca, “Kime gidelim” diye düşünmeye başladık ve birkaç vakıfla konuştuk. “Bizim için 1 liranın bile önemi var” dedikleri için de TEGV’de karar kıldık. Biz, iyilik ve güzellik yapmak için yola çıktık. Bize en büyük güzelliği yapacak olan da seyirci.

Çalışmanın ismi “İyilik&Güzelikspor”. Futbol teması, albümün satışlarını artırmak için mi seçildi?
- Aslında bu durum proje için dezavantaj oldu. Bize “İşin içinde futbol varsa, beni affet” diyenler çıktı. Onlara hak vermemek de mümkün değil. Çünkü futbol şu anda iyilik ve güzellikle değil, içinde şiddet ve küfür geçince anlamlı ne yazık ki. Bu albümü böyle sunmamdaki hedefim; işin içine futbol girince algının değişeceğini düşünmemdi. Şimdi futbol takımlarıyla bağlantıya geçmeyi planlıyoruz.

BENİM HEYECAN KAYBIM VAR

Bu arada spor yazmayı neden bıraktınız?
- Bu konudaki karamsarlığım bana ikinci kez spor yazmayı bıraktırdı. Çok özlüyorum ama olmuyor. Futbol gittikçe sertleşiyor, iyi ki o toptan çıkmışız.

Ama yaptığınız her albümle müzik piyasasındaki topun altına giriyorsunuz...
- Bu seferki ‘iyilik güzellik topu’. Bunun altına da giremeyeceksek, bu işi yapmayalım.

Sizin yeni albümünüz ne zaman çıkacak?
- Ciddi yorgunluklarım var. Bir albüm yapıyorsunuz, onu anlatmayınca uzay boşluğunda kalıyor. Anlatmalar da beni çok yoruyor. Heyecan kaybım var. Nadas sürecim ne kadar sürecek bilmiyorum ama bu albüm ilk meyvesi. Böyle zamanlarda “Feridun yine küstü” diyeceklerdir, dediler de ama sonuç öyle değil.

Feridun Düzağaç denince akla hep “olumsuzluklar” geliyor...
- Olumsuzluklar benim karakterimle özdeşleşiyor olabilir. Ama özellikle son albümden sonra anlattıklarımın insanlara geçmediğini gördüm. Onlar beni kayıtsız şartsız sevmeye devam ediyor. Hep kendi hikâyelerimi yazıyorum, biraz yazmayayım dedim. Benim anlattığım aşk, acı biraz ütopik. Sanıyorum öyle yaşanmıyor.

Haberin Devamı

MELİS MAÇA ÇIKMAK İSTİYOR

Bu takım maça çıkacak mı?
- “Çıkarım” diyenler var, onların en başında da Melis geliyor. Bir kısmı futbolun sertliği yüzünden oynamak istemediğini söyledi, bir kısmı “Oynamadık ama oynarız” dedi. Ekibi toplamak zor oldu, çekimi bile eksik yaptık. Belki böyle bir maç olur ama bizim bolca yapacağımız şey, video klipler çekmek ve konserler düzenlemek.

Haberin Devamı

ALBÜMDE KİM, NE OKUDU

Badem: Aşkın E Hali
Bertuğ Cemil: İçimden Şehirler Geçiyor
Cem Adrian: Beni Bırakma
Emre Aydın: Dipteyim Sondayım
Hayko Cepkin: Deli
Jehan Barbur: Yeniköy
Manga: Beni Unutma
Melis Danişmend: Çok Geç
Multitap: Boş Ders Şarkısı
Pinhani: Çok Aşık
Redd: Nadas
Feridun Düzağaç: Yanında, Güzün Son Yaprağı, Aşk Çok Uzak

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!