Aristokrat sebzesi kuşkonmaz

Güncelleme Tarihi:

Aristokrat sebzesi kuşkonmaz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2005 00:00

Biz çok az biliriz ve kullanırız ama yabancılar kuşkonmazı çok severler. Yetiştirilmesi sabır isteyen ve oldukça pahalı olan kuşkonmaza Aristokrat sebze de derler.Özellikle Avrupalılar kuşkonmazı "her derde deva" olarak nitelerler. Mart ve Haziran ayları arasında yetiştirilen taze kuşkonmazı yemek için özel bir çaba gösterirler. Genelde bizim bildiğimiz gibi et yanına garnitür olarak da kullanırlar. Ama çorbasından, salatasına, yahnisinden sotesine kadar geniş bir yelpazede kuşkonmazlı yemekler pişirirler. Bizde ise kuşkonmaz Ege ve Marmara bölgesinde yetiştirilir ve halk arasında Tilkişen, Acıot veya yabani kuşkonmaz adıyla bilinir. Bu nadide bitki, iştah açıcı, hazmettirici, uyku verici, kan temizleyici, idrar söktürücü olmasının yanı sıra, A,B ve C vitamini deposudur. İnce noktalarBamyanın diri kalabilmesi için içine limon sıkmaya ne dersiniz.Patatesli burma böreği10 kişilikHazırlama süresi 45 dakikaPişirme süresi 45 dakikaMalzeme listesi3 adet hazır yufkaİç harcı için2 adet haşlanmış yumurta6 adet orta boy patates (haşlanmış)1/2 demet taze yeşil soğan (6-7 adet )1/2 demet maydanoz1 demet taze nane2 çay kaşığı tuz, karabiber1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber125 gr eritilmiş margarinBöreğin iç harcını hazırlamak için; haşlanmış patatesleri derin bir kaba rendeleyip üzerine küp küp doğradığınız yumurtayı ekleyin. Yıkayıp ayıkladığınız maydanoz, yeşil soğan ve taze naneyi de incecik doğrayın. Tuz, karabiber ve pul biberi serpiştirip tüm malzemeleri karıştırın. Orta boy yuvarlak bir fırın tepsisini yağlayın. Hazır yufkaları tezgaha serip ortadan ikiye bölün. Yufkaların kestiğiniz taraflarına hazırladığınız harçtan uzunlamasına koyup rulo yapın. Bütün yufka parçalarına aynı işlemi uygulayın. Hazırladığınız ruloları tepsinin ortasından başlayarak ve birbiri etrafında çevirerek yerleştirin. Eritilmiş sıcak yağı üzerinde gezdirip 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında yaklaşık 40-45 dakika, üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcakken dilimleyerek servise sunun. Maksim gazino pastası6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 30 dakikaKek için2 adet yumurta (oda sıcaklığında)1 çay bardağı toz şeker1 çay bardağı sıvıyağ1 çay bardağı süt3 çay bardağı un1 paket kabartma tozu1 paket vanilya 1 su bardağı soğuk sütKreması için2 su bardağı sütYarım çay bardağı unYarım çay bardağı toz şeker1 poşet toz krem şanti1 su bardağı soğuk sütKrem şanti ve bir su bardağı sütü derin bir kapta 2-3 dak. çırpıp buzdolabında bekletin. Krema için; süt, un ve toz şekeri küçük bir tencereye aktarıp sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp sıcakken mikserle 3-4 dak. çırpın. Krem şantiyi de üzerine aktarıp 2-3 dak. daha çırptıktan sonra bir kenarda bekletin. Kek hamuru için; yumurta ve toz şekeri derin bir kaba aktarıp mikserle 2-3 dak. kadar çırpın. Üzerine sıvıyağ, süt, un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip tekrar karıştırın. Hazırladığınız karışımı orta kek kalıbına aktarın. 5 dak. önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 25-30 dak. pişirip çıkarın. Soğuması için bekleyip üzerinde 1 su bardağı süt gezdirerek ıslatın. Krem şantili kremayı spatula yardımıyla sürün. Taze çiçekleri de önce yumurta akına, daha sonra toz şekere batırarak pastanın etrafına dizin. Pastayı buzdolabında 1 saat kadar bekletip dilimleyerek servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!