Aptal sarışın efsanesi yerle bir oluyor

Güncelleme Tarihi:

Aptal sarışın efsanesi yerle bir oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2010 01:20

Fransa’da Seuil Yayınevi tarafından yayınlanacak olan ve Marilyn Monroe’nun şimdiye kadar hiç ortaya çıkmamış günlüklerinden oluşan “Fragmanlar” kitabı, MM imajını yerle bir edecek.

Haberin Devamı

FRAGMANLAR kitabı, Marilyn Monroe’nun şimdiye kadar hiç gün yüzüne çıkmamış günlükleri, okuduğu kitaplardan aldığı notları ve yazdığı şiirlerinden oluşuyor. Monroe’un sansürsüz, maskesiz haliyle iç dünyasını anlatıyor.
Kitaptaki notlarda Monroe’nun James Joyce, John Milton, Walt Whitman, Samuel Beckett gibi yazarlardan bol bol alıntılar yaptığı görülüyor.

Rönesans araştırmacısı

En şaşırtıcı kısımlardan biri Monroe’nun Rönesans sanatıyla ilgili yaptığı araştırmaların notları. Aynı şekilde o dönemki tiyatro ve müzelerle ilgili yazıları... Kitabın editörü Bernard Comment’in yorumu şu: “Bu kitap, Marilyn’in aptal sarışının tamamen tersi olduğunu gösteriyor. Kitapta işkence görmüş, kendisine karşı çok zorlayıcı, gerçeğin arayışında bir ruh keşfediyoruz. Marilyn’in şiirsel bir duyarlılığı vardı. Onun kafasının içini görüp beynine girmenin etkisini yaşıyoruz.”

/images/100/0x0/55eacfacf018fbb8f89833f5
Oyunculuk hocasından çıktı

Kitap, Monroe öldüğünde günlüklerini alan Lee Strasberg sayesinde gün yüzüne çıktı. Baba 2 filminde Yahudi yatırımcı Hyman Roth karakteriyle bilinen, o dönem New York’un efsanevi tiyatrocusu ve Amerika’daki metot oyunculuğunun kurucusu olan Strasberg, Monroe’nun da hocasıydı.
Strasberg 1982’de ölünce, günlükler karısı Anna Strasberg’de kaldı. O da yıllar sonra bunları yayınlanmaları için aile dostları, yapımcı Stanley Buchthal’a götürdü. Strasberg ve Buchthal, kitabın Fransa’da yayınlanmasını istedi.

Haberin Devamı

Popüler kültür ikonu

Norma Jeane Mortenson adıyla 1926’da Amerika’da doğan Marilyn Monroe, modellikle başladığı kariyerinde kısa sürede sinemanın en büyük aktrislerinden biri haline geldi. Canlandırdığı “aptal sarışın” karakteriyle dünya genelinde bir şöhret yakaladı. Şarkıcılığı, aldığı ödüllerin yanı sıra ABD Başkanı John F. Kennedy ile yaşadığı aşk çok konuldu. 1962’de 36 yaşındayken aşırı dozda uyku hapı içerek intihar etti. Ancak Amerikan popüler kültürünün en büyük ikonlarından biri oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!