Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler

Güncelleme Tarihi:

Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

<>

Sağlık Bakanlığı tarafından 1987 yılından beri yürütülen ‘Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler Programı’na katılan sağlık kurumları anne adaylarını, doğumdan sonra bebeklerini en az altı ay sadece anne sütüyle ve doğru emzirmeleri konusunda eğitiyor. Programı yürüten 80'in üzerindeki ‘Bebek Dostu Hastane’ içinde yer alan Gaziosmanpaşa Hastanesi, doğumdan sonra da evlere giderek, öğretilenlerin uygulanmasını yerinde izliyor, sorun saptanması halinde düzeltilmesi için çalışıyor.

Program çerçevesinde, önce birer kadın hastalıkları ve doğum ile çocuk hastalıkları uzmanı Sağlık Bakanlığı'nın konuyla ilgili verdiği kursa katılıyor. Daha sonra kendi hastanelerindeki diğer uzman ve personeli konuyla ilgili eğitiyorlar. Hastanelerdeki bebek odalarının işlevi değiştiriliyor. Bebek odaları, doğumdan sonra bebeklerin hazırlanması ve temizlenmesi için kullanılıyor. Bebeğin 24 saat boyunca annesinin yanında kalması sağlanıyor. Gebelik takipleri sırasında anne adaylarını anne sütünün yararları ve doğru emzirme konusunda eğittiklerini belirten Gaziosmanpaşa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ahmet Güzelce, ‘‘Sağlık Bakanlığı'ndan verilen video kasetler ve konferanslarımızla anne adaylarını hazırlıyoruz. Broşürler veriyoruz. Öncelikli hedef tabii ki anne. Ancak evde anneyi etkileyen (kayınvalide gibi) çok faktör var. Kayınvalidesiyle eğitimlere katılmasını istiyoruz’’ dedi. Hastanede bebeğin annesiyle aynı odayı paylaştığını ve doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde süt emmesinin sağlandığını söyleyen Dr. Güzelce, ‘‘Anneye doğru emzirme tekniğini gösteriyoruz. Bebeğin özellikle ilk aldığı süt çok değerli. Bebeği hastalıklara karşı koruyor. Sadece anne sütüyle beslenen bebeklerinin en az bağırsak enfeksiyonu geçirdikleri belirlendi. Ayrıca bebek doğar doğmaz annesinin kucağına verilerek sevgi iletişimini sağlıyoruz’’ dedi.

Doğumdan sonra da ailelerin izlendiğini belirten Dr. Güzelce, ‘‘Bölgemizin ekonomik yapısı, çocuğun takibinin sürekli hastanede yapılmasına uygun değil. Anneler gelemeyince biz evlerine gidiyoruz. Doğum hemşiremiz 6 ayda 2-3 kez evlerinde ziyaret ederek öğretilenleri denetliyor. Yanlışlık veya aksaklık varsa düzeltilmeye çalışılıyor. Bu takipleri ücretsiz yapıyoruz’’ dedi. Dr. Güzelce, ayrıca emzirmenin anne sağlığı için de yararları bulunduğunu anlatarak, annenin kısa sürede eski kilosuna dönmesini sağladığını ve rahmin daha kolay toparlandığını da anlattı.

Sürekli yeni bir özelliği keşfedilen anne sütünün ‘mucizevi’ özellikleri bulunduğunu belirten Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Elmas Özhabeş, ‘‘Anne sütüyle beslenen bebekler mikroplara karşı daha dirençli. Özellikle ishal ve solunum yolu hastalıkları daha az görülüyor ve daha kolay iyileşiyor. Sindirimi hazır mama ve inek sütüne göre daha kolay. Ayrıca emzirmeyle anne ile bebek arasındaki sevgi bağlarını kuvvetlendiriyor’’ dedi. Anne sütünün yararlarının yaşam boyu sürdüğünü anlatan Dr. Özhabeş, şişmanlık, şeker, kalp hastalıkları ve kansere yakalanma riskini de azalttığını anlattı.

Bebeklere yakın takip

Anne sütünün korunması, desteklenmesi, özendirilmesi için Bebek Dostu Hastaneler Projesi, Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF tarafından destekleniyor ve Türkiye'de Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü tarafından uygulanıyor. Türkiye'de bebek ölümleri ve 5 yaş altı çocuk ölümlerinin büyük kısmı mevcut olanaklarla önlenebilir hastalıklar nedeniyle meydana geliyor. Ayrıca, beslenme bozuklukları da tek başına bebeklerde büyüme ve gelişme geriliğine, hastalıkların daha ağır ve ölümcül seyretmesine yol açıyor. Bu yüzden bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en ideal yöntem, yaşamının ilk aylarında sadece anne sütüyle beslenmek.

ANNELERE BİLGİLER

Anne sütünün artması için ek gıdalara ihtiyaç yok. Bebeğin sık ve uzun süreli emzirmesi süt üreten hormonları çalıştırıyor.

Sadece anne sütü verilirken, şekerli su, su gibi sıvılara gerek yok. Anne sütünün içinde gerekli olan tüm gıdalar bulunuyor.

Emzirme saatlerini bebek kendisi belirler. İstediği zaman, istediği kadar emmesi sağlanmalı.

Anne sütünün niteliği bebeğin ayına, doğumun prematüre ve zamanında olmasına göre bile değişiyor.

Anne sütü yaramıyor diye bir kavram yoktur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!