Anne dedi ağlattı

Güncelleme Tarihi:

Anne dedi ağlattı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2009 00:00

“Güneşi Gördüm”de zihinsel engelli bir kızı canlandıran Tuğse Gökhan’ın filmdeki tek repliği ‘anne’, izleyiciyi gözyaşına boğmaya yetti.

SİNEMA ELEŞTİRMENLERİ NE DEDİ 

ÇEKİMDEN FOTOĞRAFLAR

FİLMİN FRAGMANI

FİLMİN GALASINDAN FOTOĞRAFLAR

5 yaşından beri setlerde

Anne dedi ağlattı
Tuğse Gökhan, henüz 11 yaşında. 5 yaşından beri dizilerde oynamasına rağmen “Güneşi Gördüm” filmindeki rolüyle dikkatleri üzerine çekti. Mahsun Kırmızıgül’ün zihinsel engelli kızını canlandıran Tuğse o kadar inandırıcı oynadı ki, filmin dublaj yönetmeni bile onu zihinsel engelli sandı.

Herkes engelli sandı

Spastik çocukların eğitim merkezinde derslere girerek rolüne hazırlanan Tuğse, filmin dublaj yönetmeniyle yaşadığı ilginç diyaloğu şöyle anlattı: “Çekimlerden sonra Mahsun abi ile dublaj stüdyosuna gittik. Dublaj yönetmeni Mahsun abi’ye ‘Ama gerçek bir engelliyi oynatmışsın, nasıl seslendirecek’ diye sordu. Sonra benim engelli olmadığımı görünce çok şaşırdı.”
Haberin Devamı

O rolü 1 günde çıkardım

Tuğse Gökhan, henüz 11 yaşında. Okumayı söktüğü 5 yaşında setlere de adım atmış. Babası bir sinema salonunun müdürlüğünü yapıyor. Üç kardeşin en küçüğü olan Tuğse, şimdiye kadar 30’a yakın dizide rol almasına rağmen, Mahsun Kırmızıgül’ün ikinci filmi “Güneşi Gördüm”deki rolüyle bir anda tüm dikkatleri üzerine çekti. Tuğse zihinsel engelli rolünü öyle başarılı oynadı ki, herkes onun gerçekten
engelli olduğunu sandı.

“Güneşi Gördüm” filminde zihinsel engelli bir kızı oynadın ve tüm dikkatleri üzerine çektin. Bize biraz kendinden bahseder misin, nasıl başladın oyunculuğa?
- 11 yaşındayım. 5 yaşında oyunculuğa başladım. Bölüm bölüm dizilerde oynadım. 30’u geçti bile. Daha çok Samanyolu TV’de “Sırlar Dünyası”, “Beşinci Boyut”, “Mavi Rüya”, “Kısmet” gibi dizilerde oynadım. Beni “Acı Hayat”ı da çeken yönetmen Abdülkadir Ceylan Ede keşfetti. 

Hiç oyunculuk eğitimi aldın mı peki?
- Hayır ama çekimler sırasında Nurseli ıdiz bana bir günlüğüne oyuncu koçluğu yaptı. Onunla birlikte Metin Sabancı’nın Spastik Çocuklar ve Gençler Rehabilitasyon Eğitim ve Üretim Merkezi’ne gittik. Bir-iki gün boyunca derslerine girip, notlar aldım. Mimiklerini inceledim, davranışlarını izledim. Gülüşlerine, göz kırpışlarına kadar her şeyi not aldım. Evde annemlere bile göstermeden ayna karşısında çalıştım. Gala gününe kadar nasıl rol yaptığımı bilmiyorlardı. Ailemizde de hiç engelli biri yok.

Bir-iki günlük çalışmayla oynadın ama filmi izleyen herkes senin gerçekten zihinsel engelli olduğunu sandı.
- Filmde Demet Evgar ile Mahsun Kırmızıgül’ün kızlarını canlandırdım. Dört kız kardeşi olan zihinsel engelli bir abla. Herkes inanmış. Mahsun Abi de sürekli söylüyor bunu . Benimle ilgili bir anısı var, herkese onu anlatıyor. Çekimler bittikten sonra Mahsun Abi’yle birlikte dublaj stüdyosuna gittik. Karakteri seslendirecektim. Zaten tek bir repliğim var. Onda da “anne” diyorum. Dublaj yönetmeni Mahsun Abi’ye “Ama gerçek bir engelliyi oynatmışsın, nasıl seslendirecek” diye sordu. Sonra benim engelli olmadığımı görünce çok şaşırdı. Mahsun Abi bu hikâyeyi her yerde anlatıyor. 

Kars’ta seni en çok etkileyen ne oldu?
- Oradaki çocuklar çok zor şartlar altında yaşıyorlar. Okulları yok, evleri yıkık dökük. Dama bile odun atmışlar. ıçim gerçekten sızladı. Bizim gittiğimiz köyde birkaç aile yaşıyordu ama yolda giderken de gördüklerimiz farklı değildi. Bir ıstanbul çocuğu olarak gerçekten çok üzüldüm. Onlar da bana garip bir sevgiyle bakıyorlardı ki içlerindeki o güzel duygu ve kalplerinin temizliği her yere yansıyor.

DOĞU ŞİVESİYLE SENARYO YAZIYORUM

Oyunculuk yapıyorsun ama eğitimin de devam ediyor. Okulunu etkilemiyor mu bu durum?
- Okul hiç sorun olmuyor. Bölüm bölüm çekilen diziler genellikle hafta sonu çekiliyordu. “Güneşi Gördüm” biraz okulu aksattı ama çok bir kaybım olmadı, çünkü çalışkan bir öğrenciyim. O yüzden fazla zorlanmadım. Arif Paşa ılköğretim Okulu’nda 5-E sınıfında okuyorum. Devlet okulu öğrencisiyim ama derslerimi aksatmamaya özen gösteriyorum. ınek de diyebiliriz. Genellikle kendime bir program yapıyorum. Sadece oyunculuk ve dersin içinde olduğu bir program. Her gün 1-1 buçuk saat oynuyorum. 

Yaşın daha çok küçük. Neden oyuncaklarla oynamak yerine setlerde oyunculuk yapıyorsun?
- Oyuncaklarla oynamaktan ve bilgisayardan pek keyif almıyorum. Evde bilgisayar oynasam bile sıkılıyorum. Oyunculuğu çok seviyorum. Kalkıp ayna karşısında konuşuyorum, kendime senaryo yazıp onları okuyorum. Bu filmden sonra da Doğu şivesiyle senaryolar yazmaya başladım. 

İleride yapacağın meslek de oyunculuk mu olacak?

- Konservatuvarda okumak ya da radyo-televizyon okumak istiyorum. Ama bu aralar oyunculuk ağır basıyor. 

En çok hangi oyuncuları beğeniyorsun?
- Erkek olarak Altan Erkekli, kadın olarak da Yıldız Kenter... Yıldız Kenter bana ilk “Oyuncu olacaksın” diyen kişi. Onun dizisinde bir bölüm çingene rolü oynadım.  “Sen geleceğin Yıldız Kenter’i olacaksın” dedi bana.

POPÜLER OLDUM

Haberin Devamı

Ünlü oldun mu peki? Tanıyorlar mı seni sokakta?
- Okulda tanımadığım insanlar “Aa Tuğse nasılsın” diyorlar. Okuldan eve gelirken sesleniyorlar. Bazen çantamın arkasına biri ismimi mi yazdı diye kontrol ediyorum. Hiç anlamıyorum ama popüler oldum. Sürekli bana bakıp sessiz sesiz konuşuyorlar, bazen de gelip “O sen misin” diye soruyorlar. Aslında hoşuma da gitmiyor değil...

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!