Amerika’nın Müslüman kahramanı

Güncelleme Tarihi:

Amerika’nın Müslüman kahramanı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2012 00:00

ABD, ‘Müslümanların Masumiyeti’ filmine İslam dünyasından gelen tepkilerle sarsıladursun, DC Comics’in, Green Lantern (Yeşil Fener) serisinin yeni karakteri Lübnanlı bir Müslüman.

Haberin Devamı

Çizgi romanlardaki süper kahramanların çoğu; dev gibi, yakışıklı, kaşı gözü düzgün ve karizmatik beyaz adamlar. Ama son dönemde durum pek de böyle değil. Amerika’nın iki dev çizgi roman şirketi DC Comics ve Marvel Comics’te yaz başından beri işler değişmiş durumda. Bunun ilk örneği yarı zenci, yarı Latin bir Örümcek Adam’dı. Haziran ayındaysa DC Comics’in ünlü serisi Yeşil Fener’de farklı bir durum görüldü. Bazı ünlü kahramanların yeniden tasarlandığı The New 52’de, Alan Scott karakteri açık açık eşcinsel olarak sunuldu. Şimdiyse durum farklı bir açıya, dine kaydı. DC Comics, ünlü Yeşil Fener serisinin son kahramanı için bir Müslüman olan Simon Baz’i seçti. Seçti diyorum, çünkü Yeşil Fener’in konusunun gidişatı bu şekilde. Galaksiyi sektörlere ayırarak, bu sektörleri korumayı hedefleyen yüzük her macerada el değiştiriyor ve kahraman o kişi oluyor.
Simon Baz Arap asıllı. Kendisi gibi pek çok Lübnanlının göç ettiği Detroit Eyaleti’ndeki Dearborn’da yaşıyor. Kimi zaman hırsızlık yapıyor, çoğu zamansa sokak yarışlarına katılıyor. Ta ki Yeşil Fener’in güç yüzüğü onu bulana dek... Serinin yazarı Geoff Johns neden bir Müslüman seçtiğini şöyle anlatıyor: “Simon Baz’in bir kahraman olması, tamamen geçmişte yaşadıklarıyla alakalı. Çünkü o, henüz 10 yaşındayken 11 Eylül olaylarına ve Amerikalıların Müslümanlar üzerine saldığı korkuya tanık oluyor. Hikâyedeki ‘büyük korku’yu yenecek bir kahraman için ondan iyisi olamazdı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!