Ameliyattan önce diyeti deneyin

Güncelleme Tarihi:

Ameliyattan önce diyeti deneyin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Uzmanlar fazla kilolardan kurtulmak isteyenlerin öncelikle diyet ve egzersiz yapması, cerrahi yönteme en son başvurması gerektiğini belirtiyor.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kaya, şişmanlıkta ilaçla ve cerrahi yöntemle tedaviye zorunlu olmadıkça başvurulmaması gerektiğini bildirdi.

Kaya, diyet ve egzersizlerle fazla kilolarından kurtulamayanlara, doktor kontrolünde ilaç tedavisini önerirken, cerrahi yöntemin en son seçenek olduğunu söyledi.

Diyet ve egzersiz programlarında kilo vermeyenlerde ilaçla tedavinin denenebileceğini belirten Kaya, ilaçla tedavinin de, ’’davranış tedavisi’’, diyet ve egzersizle birlikte denenmesi gerektiğini kaydetti.

Şişmanların tedavisinde iki grup ilaç kullanıldığını bildiren Prof.Dr. Kaya, ’’1. grup, merkezi sinir sistemini etkileyerek tokluk duygusu sağlar. 2. grup ilaçlar ise bağırsaklarda yağların emilmesini engelleyerek etki ederler. İlaç tedavisi kesinlikle doktor kontrolündeve önerileriyle yapılmalıdır. Çünkü ilaçların yararları kadar zararları da söz konusudur’’ dedi.

Kilo, Aysberg gibi

Tüm tedavilerin ardından kişide şişmanlığın sorun olmaya devam ettiği hallerde, hiç istenmediği halde cerrahi yönteme başvurulabileceğini dile getiren Kaya, ’’Cerrahi tedavi en son seçenektir. Zorunluluk varsa yapılmalıdır’’ diye konuştu.

Şişmanlığı buzdağına benzeten Kaya, suyun altındaki ’’insan hayatını tehdit eden ve birçok hastalığa yol açarak yaşam süresini kısaltan’’ kısmının her zaman gözönünde bulundurulmadığını kaydetti. (A.A)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!