Alternatif sahnenin yıldızları

Güncelleme Tarihi:

Alternatif sahnenin yıldızları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2004 00:26

Türkiye’nin en büyük açık hava müzik festivali Rock’n Coke bugün başladı. Pazar sabahına kadar sürecek festival İstanbul Hezarfen Havaalanı’nda yapılıyor. Bu yıl ikincisi düzenlenen Rock’n Coke’ta ana ve alternatif olmak üzere 2 sahne var.

Ana sahnenin yabancı konukları Iggy&the Stooges, 50 Cent, The Rasmus, dEUS ve Ash gibi dünya starları ve MFÖ, Erkin Koray, Özlem Tekin ve Rebel Moves gibi Türk sanatçılar. Alternatif sahnede ise toplam 17 DJ festivalcileri dans ettiriyor. Dub ve reggea müzik ağırlıklı olacak alternatif sahnenin öne çıkan iki ismi, DJs ARE NOT ROCK STARS ve Neneh Cherry ile konuştuk. Neneh Cherry yarın akşam 22.00’de, DJs ARE NOT ROCK STARS ise hemen onun ardından 24.00’te sahneye çıkacak.

DJs ARE NOT ROCK STARS

DJ’ler kendilerine garip isimler seçiyor çünkü aslında rock starı olmak istiyorlar

DJs ARE NOT ROCK STARS (Türkçesi: DJ’ler Rock Starı Değildir), Princess Superstar ve Alexander Technique adlı iki dj’den oluşan bir grup. Dört pikap kullanan nadir DJ’lerden olan ikili, Sydney’den, New York’a birçok venue’de çaldı. House, hip-hop, rock ve elektroyu birleştirerek popüler müzik tarihinin en çok sevilen parçalarını bu müziklerle karıştırıyorlar. Örneğin Beastie Boys parçalarını The Doors ya da Rapture parçalarıyla, Black Sabbath parçasını JZ parçasıyla, Prince parçasını bir Dolby parçasıyla... Princess Superstar’ın kafasında Beatles’tan Lynyrd Skynyrd’a kadar birçok grubun parçalarını karıştırma projesi uzun süredir vardır. Bu proje üzerinde çalışırken, Alexander Technique’ bir grup kuralım ve bu işi canlı olarak yapalım der ve grupları DJs ARE NOT ROCK STARS kurulur. Sorularımızı ikilinin dişisi Princess Superstar yanıtladı.

Princess Superstar and Alexander Technique... Dj’ler niye kendilerine böyle garip takma adlar seçerler?

-Ben yaklaşık 10 yıldır Princess Superstar ismini kullanıyorum. Öncelikle bir MC’yim (master of ceremony, yani dinleyicini kitlesini coşturan ve yönlendiren müzisyen). Dj’liğim ikinci sırada gelir. Bu ismi kullanıyorum çünkü biraz uç ve ironik bir şey olmasını istedim. Hani herkes kafayı ünlülerle bozmuştur ya, o duruma bir gönderme yapmak istedim. Alexander Technique’in ise yaklaşık 5 ayrı takma adı var. Ama bu benim en sevdiğim ismi. Bence DJ’ler kendilerine garip isimler seçiyorlar çünkü aslında rock starı olmak istiyorlar!

Grubunuzun adı (Dj’ler Rock Yıldızı Değildir diye çevrilebilir) çok manidar... İnsanları kışkırtmak için mi seçtiniz?

Aynen öyle. Aslına bakarsanız Alexander ve ben bir grup kurduğumuza göre gerçek rock yıldızlarıyız, şu anda yaptığımız Dj projesi bizim için bir yan iş gibi. Ama tabii Dj olarak daha çok para kazanıyoruz, o yüzden belki de rock star olmayı bırakmalıyız!

Bu 4 pikap tekniği nedir? Dj’lik arenasında yeni bir standart oluşturduğunuzu düşünüyor musunuz?

Dört pikabımız ve 2 CD çalarımız var. Bunların hepsini aynı anda kullanıyoruz ve tek bir parça yaratıyoruz. Tek bir Dj’in tek başına yapamayacağı mix’ler yapıyoruz. Ama yeni bir standart yarattık mı bilmiyorum. Hip hop dj’leri bunu yıllardır yapıyor ama bizim elektro ve rock karışımlarında tamamen yeni bir şeyler yarattığımızı söyleyebilirim.

Sizin Beastie Boys ile Doors parçalarını karıştırdığınız düzenlemeleriniz meşhur. Teknik olarak bu gerçekten çok mu zor?

Gerçekten zor ama biz zaten o yüzden harikayız. Şaka yapıyorum... Ama bu kadar zor olduğu ve bizi uğraştırdığı için hoşumuza gidiyor. Hep daha zorlayıcı olanı arıyoruz, bir adım ötesini. Genelde böyle düşünüyoruz.

NENEH CHERRY

Popüler olayım diye bir derdim yok

Neneh Cherry kendine özgü pop, hip-hop ve dans müziği karışımlarıyla ve Michael Stipe (REM), Yossou N’Dour, Gang Starr gibi farklı tür müzik yapan devlerle yaptığı ortaklıklarla tanınıyor. Özellikle Fransız zenci sanatçı Yossou N’Dour ile yaptığı 7 seconds adlı ırkçılığa karşı şarkı sayesinde dünyaca üne kavuştu. Dünya müziğinin ilk örneklerini veren ünlü caz müzisyeni Don Cherry’nin kızı, Eagle Eye Cherry’nin ablası olan Neneh Cherry müziğin farklı alanlarında dolaşıyor. 80 ve 90’lı yılların hip-hop kraliçesi şimdilik vokalistliğe ara verdi ve DJ setinin başına geçti.

Geriye dönüp baktığınızda sizi dünyaca şöhrete kavuşturan 7 seconds şarkısının kariyerinizde bir milat olduğunu düşünüyor musunuz?

- Geçmişi çok fazla düşünmüyorum açıkçası. Bundan sonra ne yapabilirim diye bakıyorum. 7 seconds bir düetti, bu yüzden de o dönemde şarkının promosyon yükünü tek başıma taşımamıştım. Dünyaca ünlü, herkesin bildiği bir parçaya sahip olmak müthiş bir şey. Bir de bu parça herkes için başka bir şey ifade ediyor. Geçtiğimiz günlerde yine DJ setimin başındaydım. Gecenin sonunda ‘Manchild’ ve ‘Buffalo Stance’ adlı şarkılarımı söyledim. İnanılmaz bir şey, herkes sözlerini biliyordu. Yani kariyerim sadece 7 seconds’dan ibaret değil.

Bugünün müzik arenasında neredesiniz?

- Galiba hep olduğum noktadayım. Hiçbir zaman bir hitim olsun, popüler müzik neyse onu yapayım gibi kaygılarım olmadı. Ben gördüğüm ve hissettiğim şeyleri şarkıya döküyorum. Şu anda dünyada öyle acayip şeyler oluyor ki, o konularda yorum yapmadan edemiyorum. Şarkılar benim kendimi ifade etme şeklim, o yüzden ömrümün sonuna kadar şarkı yazacağım.

Ama şu anda DJ olarak turne yapıyorsunuz.

- Şimdi DJ setimle dünyayı dolaşıyorum, insanların hoşuna giden şeyleri anlamaya çalışıyorum. DJ setinin arkasında olsam da sahnede olmak çok güzel. Yeni bir albüm çıkarmak için enerji topluyorum. Artık zamanı geldi.

Siz sosyal sorumluluk duygusu gelişmiş bir insansınız. Tabu olduğu zamanda AIDS’li insanların damgalanmamaları gerektiğini söylediniz şarkılarınızda. Irk ayrımlarına karşı tavır aldınız. Hálá eskisi kadar aktif misiniz?

Of hem de nasıl!

Bundan sonra sırada ne var hayatınızda? Hem genel anlamda hem de müzikal anlamda soruyorum.

Hayatımda da müzik kariyerimde de aklımda tek bir şey var: devam etmek.

Kardeşiniz ünlü şarkıcı Eagle-Eye Cherry ile aranız nasıl?

Çok iyi anlaşıyoruz. Ona arka bahçemdeki çimenleri kestirtiyorum. Mümkün olduğunca fazla vakit geçirmeye çalışıyoruz. Biz birbirine çok bağlı bir aileyiz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!