Almanya-Türkiye hattına karikatür köprüsü kurdu

Güncelleme Tarihi:

Almanya-Türkiye hattına karikatür köprüsü kurdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2005 00:17

Almanya’da Türkçe-Almanca bir mizah dergisi yayınlayan Erdoğan Karayel, iki ülkeyi mizah yoluyla kaynaştırmayı hedefliyor. Ancak, Türk mizahını Almanlar’a tanıtmaya çalışan 30 yıllık karikatürcü öyle zor durumda ki, ‘Don Quichotte’un üçüncü sayısını çıkarabilmek için, arabasını bile satmış.

Don Quichotte, Haziran ayından beri Almanya’da yayınlanan Türkçe-Almanca bir mizah dergisi. Karikatürde 30’uncu yılını kutlayan Erdoğan Karayel, dergiyi daha geniş kitlelere duyurmak için, geçen günlerde bir karikatür yarışması düzenledi.

Karikatüristlerin ücret almadan çizdiği dergi, aslında çok zor şartlarda çıkıyor. Öyle ki, Erdoğan Karayel üçüncü sayıyı çıkarabilmek için, arabasını bile satmış.

30 yıldır çiziyor

Karikatüre 30 yıl önce gönül veren ve daha önce Gırgır, Çarşaf gibi dergilerde çalışan Erdoğan Karayel, Almanya’ya üç yıl önce yerleşmiş. Türkiye’de olduğu yıllarda reklamcılıkla uğraşan ve karikatürü işin stresini attığı bir hobi olarak gören Karayel’in bu görüşü, Almanya’da tersine dönmüş.

Eskinin Akbaba, Papağan, Pardon gibi toplumsal başkaldırı dergilerinin çizgisinde, bir dergi çıkarmaya karar vermiş. Bir göçmen mizah dergisi çıkarma hedefiyle yola çıkmış ve kendisi gibi yurt dışında yaşayan karikatürist dostlarıyla temasa geçmiş.

‘Bir internet harikası’ olarak tanımladığı Don Quichotte’un yönetim kurulundaki altı kişi de, ayrı şehirlerde yaşıyor. Erdoğan Karayel, Hayati Boyacıoğlu, Mehmet Ünal, Yakup Karahan ve Siyami Yozgat’ın yönetim kurulunu oluşturduğu dergiye, Semih Balcıoğlu, Nezih Danyal, Bülent Arabacıoğlu ve Tan Oral gibi Türk karikatürünün ustaları destek veriyor.

Sponsor aranıyor

Derginin Türkçe-Almanca yayınlanmasının sebebi, Erdoğan Karayel’in iki ülkeyi mizah yoluyla kaynaştırmayı hedeflemesi. Türk mizahını Almanlar’a, Alman mizahını Türkler’e tanıtmayı istiyor. Don Quichotte, Almanya’da yerel basın organlarının dağıtım ağıyla ücretsiz olarak dağıtılıyor.

Sponsor bulunur bulunmaz dergi paralı olacak. Şubat ayından sonra Türkiye’de de satılmaya başlanacak.

Karayel, Almanya’da iki dilde dergi çıkarmanın çok da kolay olmadığını belirterek, ‘Yabancılara zaten bir önyargı var. Destek görmeden yapıyoruz işimizi’ diyor.

Karayel, istediği desteği bulamadığı için bir karikatür yarışması düzenlemeye karar vermiş. Dünya insanının AB ve Türkiye olayına nasıl baktığını görmek için 1. Uluslararası Don Quichotte Karikatür Yarışması’nın konusunun da, ‘Avrupalılaşma Yolunda Türkiye’ olmasına karar vermiş.

Türkler hálá fesli

Ödül töreni 27 Ocak’ta yapılacak olan yarışmaya 32 ülkeden 124 çizer 246 karikatürle katılmış. Birinciliği Türk çizer Hicabi Demirci, ikinciliği Japonya’dan Sadao Sakai, üçüncülüğü Avusturya’dan Hule Hanisuc’un elde ettiği yarışmada, Türk insanına bakışın pek değişmediği ortaya çıkmış. Çünkü katılanların yüzde 80’ni Türkler’i fesli çizmiş.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!