Al evimi, ver evini tatili

Güncelleme Tarihi:

Al evimi, ver evini tatili
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2007 00:00

Tatilde konaklamayı ucuza getirmek isteyenler, her gittiği yerde ev konforu arayanlar ev değişim sistemini çok sevecek. Ev değişimi yani uluslararası jargonuyla "home exchange" tüm dünyada yükselişte. Bu sistem sayesinde dünyanın neresine giderseniz gidin, internet üzerinden kendinize kalacak bir ev bulabiliyorsunuz. Siz de evinizi Türkiye’yi görmek isteyenlere açıyorsunuz.

Ev değiştirme fikri ilk kez 1953’te ABD’li öğretmen David Ostroff tarafından ortaya atılmıştı. Ostroff, yaz tatillerini değişik yerlerde geçirmek için diğer öğretmen arkadaşlarının evlerini listelemeye başladı. Ve ortaya 54 yılda 66 ülkeye yayılan, milyonlarca evi içeren, sosyal proje gibi işleyen bir değişim sistemi çıktı.

Diyelim ki, Paris’e gitmek niyetindesiniz. Giriyorsunuz internetteki ev değişimi sitelerinden birine, evlerin fotoğraflarına bakıyor, sanal bir tur atıyorsunuz. Beğendiğiniz evi seçip, sahibiyle e-posta yoluyla irtibat kuruyor, gitmek istediğiniz tarihleri iletiyorsunuz. Eğer anlaşırsanız, Paris’e gidiyor, beğendiğiniz evde konaklıyorsunuz. Hem de hiçbir bedel ödemeden. Bunun karşılığında siz de Parisli üyeyi kendi evinizde ağırlıyorsunuz. Evleri aynı anda değiştirebileceğiniz gibi, ev sahipleri evdeyken gitmeyi de seçebiliyorsunuz. Ev değişimi aynı zamanda bir kültür değişimi. Birbirine yabancı kişiler bu sistem sayesinde, yaşam stilleri, sosyal imkanları, deneyimleri ve özel ilgi alanlarını da birbirleriyle paylaşıyor.

EV TAKAS EDEN TÜRKLER ARTIYOR

Tüm dünyadan evlerin kayıtlı olduğu pek çok internet sitesi var. Bunların çoğunda Türkiye’den evleri de görebiliyoruz artık. Dünyada sistemin öncüsü dünyanın dört yanında ofisleri bulunan Homelink. İnternet sitesi üzerinden değişim evlerinin listelerini yayınlıyor. Türkiye şubesi 2004’ten beri faaliyette. Homelinkturkey.com sitesine üye olarak evinizi bir değişim evi yapmak için yıllık 155 YTL üyelik ücreti ödüyorsunuz. Bu sitede Türkiye’den evleri bulabileceğiniz gibi, yabancı kaynaklı genee.com, homeexchange.com gibi sitelerde de Türk üyelere rastlayabilirsiniz. Homelink’in verilerine göre Türkiye’de iki yılda 16 kişi ev değişim sistemiyle tatil yaptı. Yabancı siteler vasıtasıyla ev değiştiren Türklerin tam sayısını belirlemek mümkün değil. Ama bu sitelere ülkemizden kaydolan ev sayısı her geçen gün artıyor.

Ev değişimi ile bugüne kadar en çok ABD’de tatil yapıldı. Homelink Turkey yetkilisi Samim Er "Yılda üç kez Manhattan’dan değişim yapan üyelerimiz var" diyor. Ev değişiminin Türkiye cephesinde dikkat çekici gelişme, ülke içinde de değişim olması. Mesela bu ara İstanbul ve Antalya’da ev-yazlık değişimi için başvurular sıkça yapılıyormuş.

Türkiye’de daha çok ikinci evi olanlar bu sistemi tercih ediyor. Samim Er aslında ev değişiminin pansiyonculuğun yeni bir versiyonu olduğunu söylüyor. Er, Türklerin evine zarar gelebileceği korkusuyla ev değişimine önyargılı yaklaştığını da belirtiyor. Oysa ev değişimi sitelerinde güvenliğe büyük önem veriliyor. Misafir olduğu evde herhangi bir tahribat yapan, rahatsızlık veren üyeler hemen üyelikten çıkarılıyor.

Engin Gürsel / İşletmeci

Manhattan’da üç değişik evde kaldım

New York’a iki aylığına gittim. Manhattan’da üç değişik evde kaldım. İki yabancı konuğum da İstanbul’da benim evimde kaldı. Biri Güney Afrikalı, biri Hollandalı’ydı. Herkes evde bir hasar olup olmadığını soruyor: Hiçbir rahatsızlık duymadık, her şey düzenli ve temiz şekilde bırakılmıştı. Eş zamanlı değişim yapmayı tercih etmedim. İstanbul’da misafirlerim varken, evi onlara bırakıp, diğer evimizde kaldık. New York’ta kaldığım evlerde (üstte) çok rahat ettim.

Nusret Barlas / Diş Hekimi

Norveçlileri ağırladık Japonya’ya gidiyoruz

Geçenlerde Norveçli misafirlerimi ağırladım. O gece onlar için bir hoşgeldin partisi yaptık. İlk iki gün Antalya’yı tanıttık. Onlar Antalya’da kalırken biz de Isparta’daki evimize gittik. Norveç’e dönmeye yakın bizi de Antalya’daki eve davet ettiler. Yaptıkları güzel yemeklerden yedik. Giderken anahtarı paspasın altına bırakabilirsin, deyince misafirlerimizden Krijstin kahkahalarla gülmeye başladı. Önümüzdeki ay biz de Japonya’ya gidiyoruz. Bu program kültürler arasındaki farkları görmek için en ideal yol.

BERNA DEVİDAS / Turizmci

Lüks otellere tercih ederim

Geçen ay ilk kez ev değişimi yaptım. Berlin’de tarihi bir evde kaldık. Evin sahipleri çok tanınmış iki mimardı. Onlar da aynı anda İstanbul’daki evimize geldi. Hatta havaalanında karşılaştık. İlk değişimimiz olduğu için tedirgindik aslında. Ama olumsuz hiçbir şeyle karşılaşmadık. Eve döndüğümüzde bize bıraktıkları notları gördük, Bebek’i çok sevmişler, ara sokaklarda dolaşmışlar. Ben turizmciyim, birçok hizmetten indirimli faydalanabiliyorum ama yine de ev değişimini en lüks otellere tercih ederim. Gittiğiniz yerde oranın sakini gibi yaşayabiliyorsunuz. Mesela Berlin’de kaldığımız evin sahipleri, bizim için yerel restoranların, butiklerin, gece kulüplerinin bir listesini hazırlamıştı. Bize bisiklet ve araba da bırakmışlar. Ağustosta Cannes’a gidiyoruz. Daha sonra Miami’de tek katlı bir evde 15 gün kalacağız. Bodrum’daki evimizde İngilizleri ağırlayacağız, sonra da biz oraya gideceğiz. İstanbul’da yaşadığımız için her gün çok sayıda değişim teklifi alıyoruz.

Fatma Çağatay / Göz doktoru

Avusturya’da dolap kapağını bozdum, ücretini ödedim

Geçen yıl kasımda Hollanda’ya, aralıkta Japonya’ya gittim. Bu ay Japonya’ya gideceğim. Bu seyahatlerin tümünü ev değişimi ile gerçekleştirdim. İstanbul’da iki evimiz var. Üsküdar’daki evde şu anda Japon misafirlerimizi ağırlıyoruz. Yakında Güney Afrika, İsrail ve Avusturya’dan gelecekler. Hepsi tüm dünyada ev ev dolaşan kişiler. En çok üç kişilik aileleri kabul ediyoruz. Çoğunlukla evde tahribat olmuyor mu, diye soruyorlar. Şimdiye dek hiç olmadı. Ben Avusturya’ya gittiğimde, banyo dolabının kapağındaki elektronik sistemi bozmuştum. Parasını ödedim. Ev değişiminde işler böyle yürüyor. Biz karşılıklı değişimi tercih ediyoruz. Biz gidiyoruz, onlar geliyor.

Gülsen Gemici / Emekli

Sözleşme imzalattılar

Kızım Philadelphia’da yaşadığı için sık sık ABD’ye gidiyoruz. Kızımın orada evi var ancak küçük olduğu için değişim evinde kalmayı tercih ettik. Gayet güzel ve ferah bir ev bulduk. Anlaştığımız süreyi epey aştık ve tam beş hafta orada kaldık. Eve ilk gelişimizde bir sözleşme uzattılar bize. Herhangi bir hasar verdiğimizde masrafların bize ait olduğuna dair imza attık. Ev telefonuyla uluslararası telefon görüşmeleri yaptık ve bunun parasını ödedik. Bundan başka da herhangi bir masrafımız olmadı. Biz de ağustosta Bodrum’daki evimizde ABD’li aileyi ağırlayacağız. Onları çok sevdik ve Bodrum’dan sonra kaldığımız Ankara’daki eve de davet etmeyi düşünüyoruz...
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!