Akşamdan kalanlar için

Güncelleme Tarihi:

Akşamdan kalanlar için
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Keyifli eğlence

Keyifli bir eğlence gecesinin bedelinin ödenmesi istenmiyorsa alkolü kıvamında bırakmak gerekir.

Yılbaşı kutlamaları nedeniyle alkolde yoğun doz aşımı yaşanacak. Peki doz aşımının olumsuz sonuçlarının altından nasıl kalkılacak? BBC'nin sağlık servisi İngilizler için bu sorunun yanıtını aradı.

Alkolle ilgili olarak bilinmesi gereken ilk şey, onun bir diüretik, idrar getirici olduğudur. Alkol aldığınız zaman vücut, aldığından daha fazla su kaybeder. Bu yüzden alkol almayı kestikten kısa bir süre sonra diliniz damağınız kurur; susadığınızı hissedersiniz ve sık sık çişe gitmek zorunda kalırsınız.

Alkol'ün susatması ve kişinin çişini getirmesi, rahatsız edici ama az incitici yan etkisi. Bunu takip eden etki, su eksilmesine bağlı olarak gelişen başağrısı.

BOL BOL SU İÇİN

Başağrısından kurtulmak istiyorsanız, yapmanız gereken şey şu: Alkolle birlikte bol bol su için. Ertesi gün başınızın ağrımadığını göreceksiniz.

Başağrısına karşı önlem olarak, su dışında başka sıvıların içilmesini önerenler de var. Bunlar, güç artırıcı spor içecekleri -piyasada satılıyor ve ekstra vitaminler içeriyor - ya da maden suyu ve sodası içmeyi öneriyorlar. Bu içecekler hem alkolün eksilttiği suyu tamamlıyor hem de vücudun gereksinme duyduğu iyonları içeriyor.

ÇİĞ YUMURTA İÇİN

Peki alkol ertesi, günlerdir kesintisiz taş kırmış gibi ağrılar içinde ve halsiz kalan vücudumuzu nasıl toparlayacağız?

Bunun için üretilmiş N-acetyl-cysteine ve amino asitler içeren ilaçlar var. Fakat doktorlar ilaç yerine çiğ yumurta içmeyi öneriyorlar. 'Eğer alkol sonrası gücünü yitiren vücudunuzu ayağa kaldırmak istiyorsanız, çiğ yumurta için' diyorlar.

Tükenen, işlevini yitirmek üzere olan karaciğerinizi nasıl eski haline getireceksiniz?

Alkolde doz aşımı yaşayanlar için, önemli sorunlardan biri de bu. Doktorların bir kısmı, karaciğer için parasetamol içeren ilaçlar kullanımını önerirken, bir kısmı da bunun sakıncalarına dikkat çekiyor. Amerika'da sağlık hizmetleri ve ilaç endüstrisi konusunda tek söz sahibi resmi kuruluş olan FDA (Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi), parasetamol içeren ilaçların karaciğeri büyüttüğünü bu yüzden kullanımının sakıncalı olduğunu söylüyor.

Alkolün olumsuz etkilerinin tümünü ortadan kaldırmak mümkün olmuyor. Doktorlar, alkolle birlikte vücudun çeşitli toksinler de aldığını, bunların sakıncalı etkilerini ise ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını söylüyorlar.

Son söz: BBC, akşamdan kalmalar için hazırladığı rehberi şu sözlerle bitiriyor: 'Alkollü eğlencenin ertesi eğlenceden çok hastalık olabilir.'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!