Akneli yüze makyaj yaparken

Güncelleme Tarihi:

Akneli yüze makyaj yaparken
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2007 00:00

Akneli ciltler biraz daha fazla özene ve zamana ihtiyaç duyar. Kötü hijyenik şartlar ve kirlilik, aknelerini artırır. Uzmanların önerisi, deri temizliğine özen göstermeniz. Bazı makyaj ürünleri akneyi kötüleştirebilir. Bu nedenle yağsız ürünleri tercih edin. Kalın ve örtücü makyajdan kaçının.

Akneliyseniz makyaj için taban oluştururken hafif ve doğal bir zemin hazırlayın. Alerji oluşturmayan, yağsız ve alkolsüz ürünler tam size göre. Ağır makyaj, gözenekleri tıkar ve aknenin kötüleşmesine yol açar. Hafif ve mat kapatıcıları tercih edin. Cildinizle uyumlu bir tonda kapatıcı kullanın ki, varsa kırmızı lekeleri de örtün. Bu yöntemi sadece çok özel durumlarda deneyin. En doğrusu gözenekleri kapatmamak.

Eğer yağlı bir cildiniz varsa, komedon (siyah nokta) oluşturmayan (non-komedojenik) ürünleri seçin. Özellikle su ve yağ çözeltilerinden oluşan, kaolin ve talk gibi yağları emen maddeler içeren ürünleri kullanmanız daha iyi sonuç verir.

DİKKATİ GÖZLERİNİZE ÇEKİN

Makyaj yaparken akneleri kapatmaya çalışmanın yanı sıra, dikkati cildinizden başka bir yere çekmeye çalışın. Renkli bir maskara, eyeliner ve hafif bir far bu amaca hizmet edecektir. Dudaklarınızı belirginleştirmek için de parlatıcı kullanabilirsiniz.

Akneli ciltlerde ilaçlarla birlikte makyaj malzemesi kullanmak istiyorsanız, ilaç sürdükten sonra en az 15 dakika bekleyin.

Eve döndüğünüzde cildinizi mutlaka iyice temizleyin. Yüzünüzde makyaj kalmadığından emin olun. Uzmanlar hafif şiddetteki akneler için temizleyicilerin yeterli olabileceğini söylüyor. Ancak orta ve ağır şiddetteki aknede tıbbi tedavi desteği almaktan çekinmeyin. Akneli ciltler için üretilen sabun, jel, köpük gibi temizleyiciler kullanın. Bol ılık suyla bunların kalıntılarını cilt üzerinden uzaklaştırın.

Erkeklere özel öneriler

 Hijyene daha fazla özen gösterin. Ergenlik çağındaki erkekler, katıldıkları sportif faaliyetlerin yoğunluğu yüzünden, yaşıtları kızlardan daha fazla terler. Bu nedenle hijyene özel bir önem vermeleri şart. Terlemenin ardından yüzün mutlaka yıkanması ve akneye karşı dezenfektan uygulanması öneriliyor. 

Erkeklere özel ürünler kullanın. Bazı ilaç firmaları, akne tedavisi ilaçlarında, kızlar ve erkekler için ayrı formüller uyguluyor. Genç kızlara uygun ilaçlar daha hafif. Erkeklerin kendileri için hazırlanmış formülleri kullanmaları daha iyi sonuç veriyor. 

Sık tıraş olun. Sakal uzamaya başladığında, kıllar, akne iltihabının artmasına neden olabiliyor. 

Tıraş sonrası kullandığınız after shave, parfüm içermemeli. Akneli cilt, after shavelerin içerdiği alkole karşı oldukça duyarlı. Akne kremlerinde az miktarda bulunan alkol, cildin pul pul dökülmesine ve kurumaya neden olabilir. En iyisi alkolsüz tonikleri tercih etmek.

 Özellikle kistik akne sorunu olan erkekler jilet yerinde elektrikli tıraş makinesi tercih etmeli. Tıraştan sonra su bazlı nemlendiriciler kullanın.

Bunları unutmayın

 Temizleyici seçiminde cildin yağını fazla almayacak bir malzeme olmasına özen gösterin. Aksi takdirde tersine etki yapıp yağ bezleri fazla yağ üretebilir. 

Cilt toniğiniz çok az alkol içermeli. Antiseptik ve ağrı dindirici maddelerle zenginleştirilmiş olanları tercih edin.

 Güneşten koruyucu krem kullanacaksanız, cilde mat bir görünüm veren ve çabuk uçanlar size uygun olacaktır. Bunların içindeki yağlı kısım deriyle direkt olarak temas etmiyor çünkü.

 Cildi rahatlatan ve yağ üretimini azaltan maskeleri deneyebilirsiniz. 

Bir profesyonelin belli sıklıkta uygulayacağı derinlemesine temizlik, cildi kontrol altında tutmaya yardımcı olur.

á Özel hazırlanmış ürünlerle makyaj yapabilirsiniz. Ancak sivilcelerin yoğunlaştığı dönemlerde pek makyaj yapmamanız daha iyi olur.

Kış için bakım tüyoları

á Banyodan sonra mutlaka uygun nemlendiriciler kullanın. Hatta yıkanırken yağlı temizleyiciler, nemlendiricili sabunlar kullanılmasında yarar var.

á Her sabah yüzünüzü yıkadıktan sonra uygun nemlendirici sürün. Kışın daha fazla nemlendiriciye ihtiyaç duyabileceğinizi gözardı etmeyin.

á Yıkanırken kurutmayan sabunlar, saçınız çok kuruysa yağ içeren şampuanlar kullanın.

á Her banyo sonrası, cildiniz çok kurumadan vücudunuzun her yerini nemlendirin.

á Bol su için.

á Biotin, çinko, folik asit, omega 3 yağ asitleri bakımından zengin beslenin.

á Haftada 1-2 kez, yüzü tahriş etmeyen, ölü derilerin atılmasına da yardımcı peeling (soyucu) jeller kullanın. Bunların vücut için olanları hem cildin ölü derilerini temizler hem kıl köklerindeki keratin tıkaçları ortadan kaldırır. Bu kıl dönmelerini ve batık kıl oluşumlarını da önler.

á Hava şartlarına uygun giysiler seçin. Soğuklarda, çok kalın giymek yerine, ince ama kat kat giysileri tercih edin. Terleten sentetik giysiler, mantar hastalıkları riskini artırır.

Bunlardan sakının

Kışın daha depresif olduğumuz, iştahımızın arttığı kesin. Ancak her kışı yaz takip ediyor. Fazlalıklar, ihmal edilenler birkaç ay sonra göze batacaktır. Kışın:

* Aşırı kalorili ve ağır yiyeceklerden

* Nemlendiricisiz sokağa çıkmaktan

* Susuz kalmaktan

* Soğuk ve rüzgardan

* Yıkanmayı geciktirmekten

* Dudaklarınızı bakımsız bırakmaktan

* Ellerinizi kremsiz ve eldivensiz bırakmaktan sakının.


Dudaklara bariyer

Vücutta soğuktan, rüzgardan, ayazdan en fazla etkilenen yer, dudaklar. Dudakları yıpranmaya karşı korumak şart. Bu sadece görünüm için değil, çatlakların yol açtığı ağrıların önlenmesi için de gerekiyor.

á Kayak pistinde ve sokağa çıkarken içinde SPF bulunan koruyucu kullanmayı ihmal etmeyin

á Çatlayan dudakları toparlayan özel ürünlerden destek alın. Bunların üstüne de ruj sürebilirsiniz.

á Dudaklardaki kan dolaşımını hızlandırmak için esmer şekerle dudak kremini karıştırıp dudaklarınıza sürün. Sonra ılık suyla ıslatılmış çok yumuşak bir diş fırçasıyla hafifçe ovun ve durulayın

á Pudra oranı fazla, uzun süre kalıcı rujları dikkatli kullanın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!