Akıllı insanlar için

Güncelleme Tarihi:

Akıllı insanlar için
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2011 21:20

Tony Kushner Amerikan tiyatrosunun en büyük yazarları arasında yer alıyor. ‘Homebody/Kabul’, ‘Caroline, or Change’ gibi oyunların yazarı olan Kushner hiçkimsenin dokunmak istemediği, rahatsız eden konuları tiyatro sahnesine taşımasıyla ünlü.

Haberin Devamı

Amerikan tiyatrosunun en entelektüel yazarlarından biri olan Kushner’in en büyük eseri ise, kendisine 1993 yılında Pulitzer ödülünü getiren ‘Angels in America’. Amerikalı yazar 7 saat süren epik oyununda, Reagan yıllarında New York’ta yaşanan AIDS salgınını ve harcanan hayatları anlatmıştı.
Tony Kushner’ın 10 yıl önce yazmaya başladığı son oyunu ise, bu ilkbahar/ yaz tiyatro sezonunda biletleri kapış kapış satılan ‘The Intelligent Homosexual’s Guide To Capitalism And Socialism With A Key To The Scriptures’. George Bernard Shaw’ın ‘The Intelligent Woman’s Guide To Socialism And Capitalism’ adlı denemesinden esinlenerek yazılan oyun 3 saat 35 dakika sürüyor. ‘Akıllı İnsanlar İçin 21. Yüzyıl Amerika’sında Yaşama Rehberi’ olarak da tanımlayabileceğimiz yeni oyuna gelince...
İNTİHAR ÇEVREYE DE EZİYET DEĞİL MİDİR
New York’ta Brooklyn’de oturan Marcantonio ailesini anlatan oyun, ailenin babası Gus Marcantonio’nun etrafında gelişen olayları anlatıyor. Alzheimer korkusuyla yaşayan ve bir bakımevine gitmeyi kabul etmeyen Gus rolünde Michael Cristofer var. Yıl 2007 ve Amerika’nın Başkanı hâlen George W. Bush. Bir demokrat parti üyesinin başkan olması gerektiğine inanan Gus, ömür boyu komünizme inanmış ama hayal kırıklığına uğradığı dünyadan artık çekilmek istiyor.
Babalarının gölgesinde şekillenmiş hayatları yaşamaya devam eden yetişkin çocuklar ise babalarının bir bakımevine gitmesi gerektiğine inanıyorlar ve intiharın çözüm olmadığını söylüyorlar. Oyunda intihar kişinin sadece kendisine yönelik değil, aynı zamanda kişiyi sevenlere karşı işleyeceği bir şiddet olayı olarak da nitelendiriliyor. Hayatın anlamı ve kutsallığının konuşulduğu sahnede bir hazır intiharlar ülkesi olarak Amerika ve ilaç sanayisi eleştiriliyor.
AŞKIN PARASAL KARŞILIĞI
Tony Kushner’ın 2007 Amerikası’nı anlattığı oyununda çökmekte olan kapitalist sistemde aşkın ticari bir ilişkiye dönüştürüldüğü eleştirisi de var. Birbirlerine aşık insanların bile aşkın ticaretini yaptıklarını ve ilişkilerini 600 dolarlık telefonlarla şekillendirdiklerini görüyoruz. Kushner’ın anlattığı aşkta sadakat, dürüstlük, güç, acımasızlık ve hassaslık kadar paranın da yeri var. Tiyatro sahnesinde arzunun yerine geçen tüketiciliğin insanları ne kadar mutsuz ettiğine şahit oluyoruz...
Off Broadway’de sahnelenen bu yeni oyunda din, Marksizm, Maoizm, annelik, sadakat, emlak, aşk, aşkın ticareti ve intihar konuları işleniyor. Michael Cristofer, Linda Emond ve Stephen Spinella’nın üstün oyunculuklarıyla taçlandırdıkları bu önemli oyunda Tony Kushner günümüz Amerika’sında bir ailenin var olma çabalarını zaman zaman güldüren, zaman zaman düşündüren kalemiyle tiyatroseverlere sunuyor.

Haberin Devamı

Lincoln beyazperdede

Haberin Devamı

Amerika Birleşik Devletleri’nin gelmiş geçmiş en iyi Başkanlarından Abraham Lincoln’ın hayat hikâyesini Steven Spielberg ‘Lincoln’ adlı filmiyle beyazperdeye taşımaya hazırlanıyor. Filmin senaryosu için ‘Munich’ filminin senaryosunu yazan Tony Kushner’ın kapısını çalan Spielberg, ekim ayında çekimlere başlayacağını duyurdu. ‘Lincoln’da Amerikan sinemasının önemli oyuncularından Tommy Lee Jones, James Spader, John Hawkes, Joseph Gordon-Levitt, Lee Pace, Hal Holbrook, Tim Blake Nelson ve David Strathairn’e rol veren ünlü yönetmenin başrol oyuncuları Türk sanatseverlerin yabancısı değiller. Mary Todd Lincoln rolünde iki Oscar ödüllü Sally Field’i izleyeceğimiz filmde, Abraham Lincoln’ı canlandıracak olan büyük oyuncu ise iki Oscar ödüllü İngiliz Daniel Day-Lewis.

Haberin Devamı

MÜZİK VE ZAMAN

West Side Story

‘West Side Story’ filminin 50. yıl kutlamaları 8 Temmuz’da başladı. Hollywood Bowl’un dev ekranında film gösterilirken filmin müziğini Los Angeles Filarmoni Orkestrası çaldı. Şimdi ise sıra New Yorklu sanatseverlerde. 7 ve 8 Eylül akşamları Lincoln Center’daki Avery Fisher Hall’da New York Filarmoni Orkestrası, Leonard Bernstein’in unutulmaz eseri için çalarken New Yorklular ekranda restore edilmiş, yüksek çözünürlüklü kopyasıyla Batı Yakası Hikâyesi’ni izleyecekler.

İlk popstar 10 yaşında

Popstar fenomeni bundan 10 yıl önce İngiltere’de başladı. Dünyanın ilk popstarı seçilen Will Young müzik dünyasındaki 10. yılını kutlarken Young’ın 10 yıldır devam eden istikrarlı kariyeri Popstar yarışmalarını eleştirenler için bir handikap olmaya devam ediyor. ‘Echoes’ albümüyle İngiltere listelerine bu hafta 1 numaradan giren Will Young, yeni albümünde pop/ soul türünde şarkılar seslendiriyor. ‘Jealousy’, ‘Good Things’ ve ‘I Just Want A Lover’ albümün en iyi şarkıları arasında.

Haberin Devamı

Zamansız Chopin

Müzik marketlere uğradığınız zaman bütün bir yıl boyunca Chopin CD’leriyle dolu raflarda artık Chopin yapıtlarının yerini Lizst CD’lerinin aldığını görüyoruz. Ticaret bir yana, müzisyenler ne kadar artık bu yıl yeni Chopin yorumlarını kaydetmeselerde, ağustos ayının sonlarına doğru en büyük Chopin yorumcularından birinin 1991 yılı albümü yeniden yayınlandı. 81 yaşındaki Çek piyanist Ivan Moravec, Maurizio Pollini’yle birlikte dünyanın en iyi iki Chopin yorumcusundan biri olarak anılıyor. The New York Times gazetesi 2010 yılında Moravec’in ‘Chopin Nocturnes’ yapıtını en iyi beş Chopin yorumundan biri olarak seçmişti. ‘Chopin: Scherzi, Etudes, Mazurkas’ CD’si ve Ivan Moravec’in usta yorumu müzikseverler için geç gelen bir hediye niteliğinde...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!