Ajda’dan yumurta Müjde’den sütlaç

Güncelleme Tarihi:

Ajda’dan yumurta Müjde’den sütlaç
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2010 00:00

Ajda Pekkan’dan Kadir İnanır’a; Doğan Hızlan’dan Ertuğrul Özkök’e; Ali Sabancı’dan Uğurkan Erez’e iş, sanat ve medya dünyasının ünlü isimlerinden yemek tarifleri almak istemez misiniz? Aynur Tartan’ın ‘Bak Mutfakta Kim Var’ kitabı ünlülerin tariflerini derledi

Haberin Devamı

Aynur Tartan 20 yıldır, ailesi ve yakın misafileri için lezzetli sofralar hazırlayan eski bir gazeteci. Sofralarının konukları zaman zaman Türkiye’nin yakından tanıdığı isimler, kimi zaman can dostları olmuş. Ama yemekleri hep beğenilmiş, en keyifli, en samimi sohbetler sofrasının başında gerçekleşmiş. Tartan, sofralarındaki bu tecrübeleri ‘Bak Mutfakta Kim Var’ isimli kitabında topladı.
“Evimde ağırladığım bütün misafirlerim, onu nasıl yaptın, bunun tarifini versene diye sorup duruyorlardı. Bunları yanıtlamaktan usandım. Tarif vermekten masada sohbet edemiyorduk. Bari tariflerimi bir kitap haline getireyim, merak edenler de alıp okusun diye düşündüm. Bunun yanında, kitaba eş dostun da verdiği yemekleri koymaya başladım. Kitap ilerledikçe bu vesileyle tanımak istediğim değerli insanlarla da temasa geçtim, tarifler alarak kitaba ekledim.”
GAZETECİLER LIGHT, İŞ ADAMLARI YÖRESEL SEVİYOR
Kitaba yemek tarifi verenler oldukça geniş bir skaladan. İş adamlarının da tarifleri var, şarkıcıların da, gazetecilerin de... O nedenle verilen yemek tarifleriyle hangi meslek grubu ne tür yemekler sevdiği genellemesini yapabilmek de mümkün. Tartan’ın sofralarında yaptığı gözlemler de, bu anlamda kitaptaki tariflerle örtüşüyor:
“Sanatçılar daha özenli. Sunum, görsellik ve yemeğin ismi daha ön planda. İş adamları daha yöresel ve geleneksel. Gazetecilerse daha

/images/100/0x0/55eaa780f018fbb8f88e2ba6
kolay, eğlenceli ve light yemekler tercih ediyor. Ertuğrul Özkök mesela, Hakuna Matata isimli bir salata tarifi verdi. Kendi mizacı da öyle. Son derece rahat ve özgür. Mesela Aynur Bektaş yöresel kimliği de olan bir kadın. Bilinmeyen yönü çok iyi bir aşçı olması. Mustafa Denizli, Ege’ye özel otların nasıl kaynatılması gerektiğine dair çok ince bir ipucu verince o kadar şaşırdım ki...

Haberin Devamı

MUSTAFA DENİZLİ’DEN RADİKA SALATASI

Radikalar yıkanmadan kaynar suya atılır, 15 dakika kadar kaynatılır. Su tazelenir, beş dakika daha kaynatılır. Kevgirden geçilir. Limon suyu ve zeytinyağı dökülerek servis yapılır. Burada püf noktası, zeytinyağının rafine, limon suyunun taze olması.

Haberin Devamı

MÜJDE AR’DAN AYSEL SÜTLACI

Anneme göre sütlacı pişirmenin ilk şartı sabırdı. Önce kısık ateşte pirinci kavururdu. Sonra sütü katar karıştırır, karıştırır, karıştırır... Pirinç kendini bırakana kadar sabırla, itinayla karıştırırdı. Helmelenince şekerini katar ve asla başka bir şey koymazdı. Nişasta falan, mümkün değil.

YILMAZ ERDOĞAN’DAN PATLICAN PATATES

Patlıcan ve patatesler küçük küçük doğranır, kızartılır. Ayrı bir tencerede domates, soğan, kıyma kavrulur. Bu karışıma patates ve patlıcan atılır, güveçte fırına konur. Ama güveci fırına vermeden önce kekik ve margarin eklemek şart.

/images/100/0x0/55eaa780f018fbb8f88e2ba8

KADİR İNANIR’DAN HAMSİ KUŞU

Haberin Devamı

Maydonozlar incecik kıyılır, rendelenmiş soğan ve karabiberle karışıtırılır. Bu karışım temizlenmiş hamislere doldurulur. Artık hamsiler pişirilmeye hazır. Kadir İnanır, hamsiler pişerken beklemek için bir kadeh rakı da aperatif öneriyor.

KEMAL KILIÇDAROĞLU’NDAN ŞEKERLİ YOĞURT

Yemek seçmem, olmadığında da problem yapmam. O zaman yoğurt ekmek yerim. Üstüne de şeker ekerim. Müthiş güzel, keyifli bir yemek olur.

MÜJDAT GEZEN’DEN ÇİN TAVUĞU

Tavuk etleri kuşbaşı doğranır. Bir tavada, az yağda etler beyazlaşana kadar kavrulur. Ayrı bir kapta diğer malzemelerin tamamı karıştırılarak pişirilir. İçine tavuk etleri eklenerek, bir iki taşım daha kaynatılır. İndirmeden önce yeşil salata da ilave edilerek karıştırılır. Bunu yapmak için kullandığım malzemeler, yarım tavuğun budu, bir çorba kaşığı yoğurt, domates salçası, soya sosu, nar ekşisi, yarım çorba kaşığı hardal ve mayonez, iki çorba kaşığı zeytinyağı, bir tatlı kaşığı pul biber, bir bardak su, bir kase doğranmış yeşil salata.

Haberin Devamı

AJDA PEKKAN’DAN KAHVALTIDA YUMURTA

Kaynattığım ve 1 çorba kaşığı sirke eklediğim 3 bardak suya, kişi sayısında yumurta kırarım. Beyazı sertleşip sarısı kayısı kıvamına geldiğinde kevgir yardımıyla sudan çıkarırım. Yarım bağ ıspanağı yıkadıktan sonra teflonda az zeytinyağıyla kavururum. 5 dilim somon fümeyi yağsız tavada çeviririm. Kızarttığım ekmekleri servis tabağına alıp üzerine ıspanak, somon ve yumurtayı koyarım. En üste de 3 yumurta sarısını çırparak eritilmiş tereyağı ve yarım limon suyuyla hazırlanan sosu dökerim.

ALİ SABANCI’DAN GECEYARISI HELVASI

/images/100/0x0/55eaa780f018fbb8f88e2baa

Tereyağıyla irmik beraber kavrulurken, fıstık ilave edilir. Ayrı bir kapta süt ve şeker kaynatılır ve irmiğe ilave edilir. Beş dakika pişirilir. Biraz yumuşak kalmasını öneririm.

Haberin Devamı

BEYAZIT ÖZTÜRK’TEN KUZU KOL TANDIR

Kuzu kolları beşer parçaya bölünür. Fırında 200 derecede 40 dakika pişirilir. Çıkınca üzerini kapatacak kadar su eklenip 15 dakika bekletilir. Tencerede kapağı kapalı 15 dakika pişirilir. Pişince kekik, domates ve maydonozla süslenir.

DOĞAN HIZLAN’DAN SAĞLIKLI KARNIYARIK

Patlıcanlar közlenir, içleri limonlu suda bekletilir. Ayrı bir yerde haşlanıp; dilinmiş tavuk ve domates, sivribiber, teflon tavada harç halinde ısıtılır, belli bir kıvama getirilir. Bu harç patlıcanların içine konur. Daha sonra üstlerine kaşar peyniri serpilerek fırına verilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!