Ah kalbim!

Güncelleme Tarihi:

Ah kalbim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Araştırmalar, kadınları sağlıksız bir geleceğin beklediğini ortaya koyuyor. Türk Tabibler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Opr. Dr. Füsun Sayek, kadınları sağlıksız kılan etkenlerin başında kalp krizi riskinin geldiğini belirtiyor.

Yapılan araştırmalar Türkiye'de kadınların yaşam sürelerini erkeklerden daha uzun olarak saptıyor. Bu sürenin uzayacağı umuluyor. l990'lı yıllardan 2050 yılı nüfus piramidine bakıldığında, yaşlı nüfusun artacağı söyleniyor. Bu artışa paralel olarak, yoksulluk ve sosyal dışlanma gibi etkenlerden kadınların etkileneceği belirtiliyor. Bu bağlamda, kadınları daha sağlıksız bir geleceğin beklediği ortaya çıkıyor.

Türk Tabibler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Opr. Dr. Füsun Sayek, kadınları sağlıksız kılan sorunları sıralarken, kalp krizi riskini ön planda ele alıyor. Opr. Dr. Sayek, bugüne kadar kadınlar üzerinde sağlıklı bir araştırmanın yapılmamış olmasına da dikkat çekiyor; ‘‘Erkek hastalığı olarak görülen kalp krizi riski (Kroner Arter Hastalığı KAH) artık cins ayırmıyor. l996 yılında yapılmış çalışmalara göre by-pass ameliyatlarında kadınların ölüm oranı, erkeklere oranla neredeyse iki kat daha yüksek olarak ortaya çıkıyor. 50 yaşına kadar olan kadınların kolesterolü erkeklerden daha düşük gözüküyor. Menopozdan sonra Türkiye ortalamasına göre 45.5 iyi kolesterol düşüyor, kötü kolestrol ise yükseliyor. Burada sigaranın ve şişmanlığın da yan etkisi söz konusu oluyor. Türkiye'de kadınların yüzde 25'inin paket taşıdığı saptanmış bulunuyor. Günde bir ya da 4 sigara içen kadının, kalp krizi riski iki kat artıyor. İyi bir yanı da şu ki sigarayı iki yıl bırakan bir kadında bu risk dörtte bir oranında azalıyor. Türkiye'de yapılan araştırmalar kadınların yüzde 50.7'sini şişman, yüzde 34'ünü toplu olarak belirliyor. Bu durumda Türk kadınında kalp krizi oranı da yükseliyor.’’

‘‘Sigarayı bırakınca şişmanlıyorum’’ tezini yanlış bulan Sayek, dengeli bir beslenme yöntemi uygulandığında, sigara bırakan kişinin, yapılan araştırmalara göre, maksimum iki veya dört kilo alacağını söylüyor.

KORUNMA YÖNTEMLERİ

Vitaminler (Antioksidanlar) açısından dengeli bir beslenme, C ve E vitamini açısından zengin sebze ve meyve tüketimi kalp krizini önlüyor.

Antioksidanlar damar duvarlarında pıhtılaşmaları önlüyor.

Günde bir aspirin kalp krizi ve felç riskini önlüyor. Mide hastaları için de bağırsakta çözülen aspirinler öneriliyor.

Havuç ve yeşil sebzelerde bulunan Beta karotenin çokça tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Kolesterol, hipertansiyon taramalarına dikkat edilmesi gerekiyor.

Menopoza yaklaşan kadınların hormon kontrollerini yaptırması üzerinde duruluyor.

Kemik erimesi için gerekli tedbirlerin alınması, kalsiyum açısından zengin beslenmeye, özellikle 40 yaşından sonra ağırlık verilmesi isteniyor.

Fiziki aktivitenin önemine değinen Sayek, 3000 kadın üzerinde sekiz yıl süreyle yapılan araştırmaya dayanarak, düzenli egzersizin kalp krizi riskini azalttığını belirtiyor.

HORMONAL DEĞİŞİKLİKLERE DİKKAT

Kalp krizi açısından yumurtalıkları cerrahi yolla alınmış veya menopoza girmiş kadınların risk faktörü içinde olduğunu belirten Sayek, hekim tavsiyesi ile sorunun önüne geçileceğini belirtiyor; ‘‘Östrojen kullanmayan kadınlarda risk 2.2 kat ise 50 yaş civarındaki hormon alan kadınlarda risk azalıyor. Hormon kullananlar kalp krizinden korunuyor, ama meme kanseri riski artıyor. Progesteron ve östrojenin bir arada kullanılması da rahim kanseri riskini azaltıyor. Bu aşamada kadınlar ikiye ayrılıyor, çelişki başlıyor. Bu durumda kadın, hekimine danışarak bir yol saptamalıdır.’’ Hormon kullanmak istemeyen kadınların kemik erimesine (osteoporoz) karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirten Sayek, ‘‘30 yaşına kadar artan kemik dokusu yoğunluğu tersine dönüyor. Doku her yıl yüzde bir oranında azalıyor. Örneğin, hormon tedavisi olmayan 80 yaşında bir kadın, kemik dokusu yoğunluğunu yüzde 40 kaybedebiliyor. Birinci derecede genetik olduğu üzerinde durulsa da, geç adet görme ve erken menopoz bu riski arttırıyor ’’ diyor.

BİR BARDAK BİRA NELERE KADİR

Günde bir bardak olmak kaydıyla orta dereceli alkol alımının ölüm riskini azalttığı ortaya çıkıyor. Sayek bu konuda da ‘‘Bira, şarap veya hafif bir başka içki, erkekte de kadında da ölüm riskini azaltıyor. Kardiyovasküler hastalıkları da azaltıyor. Ancak alkolün fazlası kadınlarda meme kanseri başta olmak üzere pek çok hastalığa da neden oluyor’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!