Ağrı beyinde iyileşiyor

Güncelleme Tarihi:

Ağrı beyinde iyileşiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ağrı tedavisi ve incelenmesi, bugün ‘‘algoloji’’ adıyla bir bilim dalı haline geldi. Ağrının tedavisinde bugün en çok ‘‘‘beyindeki ağrı hafızası’’ faktörü üzerinde duruluyor. Ağrı tedavisinde uzmanlar, ağrının beyindeki kaydını yok etmeyi amaçlıyorlar. Bilim adamları hastalık olarak tanımlanan 140 çeşit ağrı bulunduğunu belirtiyorlar.

Türk Algoloji Derneği’nin Adana, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Konya, Samsun ve Trabzon'dan sonra İstanbul'da düzenlediği ‘‘2000'e Doğru Ağrı Toplantısı’’nda, hekimlere ağrı dersi verildi.

Toplantıdan alınan bilgiye göre ağrılı hastaların yüzde 85'inin ağrılarını ‘‘doğru kullanılan’’ ağrı kesicilerle kesmek mümkün. Ancak önceleri olduğu gibi ağrı kesicilerin sadece ağrı meydana geldiğinde değil, asgari 6 ay sürekli kullanılması öneriliyor. Böylece, ağrının beyindeki, yani hafızadaki yeri ‘‘siliniyor’’.

AĞRIYI BEKLERKEN

Dernek Başkanı Prof. Dr. Serdar Erdine, ağrıların yüzde 70'inin tedavi edilebildiğini bildirdi. Tedaviye ‘‘Beynin daha fazla katıldığını’’ belirten Prof. Dr. Erdine, şunları söyledi:

‘‘Ağrı şikayetleri olanlar her sabah kalktığında, ağrıyı beklerler. Ağrı kişinin yaşamının bir parçası haline gelmiştir. Böyle bir ağrıyı kesmek çok kolay değil. Geçmişte ağrı kesicileri, hastanın ağrısı başlayınca veriyorduk. Ağrı geçince de kesiyorduk. Şimdi ağrı kesicileri sürekli ve düzenli kullanıyoruz. Böylece beyindeki ağrı hafızasını silebiliyoruz. Örneğin, ayağı kesilenlerde fantom ağrısı denilen ağrı oluyor. Çok şiddetli bir ağrı bu. Ayak kesilse de beyindeki ilgili bölge durduğu için kişi, ağrıyı sürekli hissediyor. Beyin, aynı oyunu, göğsü alınan kadınlarda, bağırsakları alınan kanserli hastalarda da oynuyor. Ağrı tedavisinde bu oyunu bozmak gerekiyor.’’

17 ilde düzenlenen konferanslarla hekimlerin ağrı konusunda bilgilendirildiğini belirten Prof. Dr. Erdine, ‘‘Hekimler ağrıyı ciddiye almalı’’ dedi. ‘‘Ağrı eşittir, ağrı kesici’’ formülüne de karşı çıkan Prof. Dr. Erdine, hekimin ağrı şikayetiyle gelen hastayı iyi değerlendirmesi, uzun süreli ağrıların başlı başına ‘‘hastalık’’ boyutunda incelenmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de en fazla antibiyotik ve ağrı kesici ilaçların tüketildiğini hatırlatan Prof. Dr. Erdine, şu uyarılarda bulundu:

YANLIŞ İLAÇ

‘‘5 dakida bir ağrı kesici yazılıyor. İyileşmeyen hasta, toplumsal bir boyut olarak karşımıza çıkıyor. Her yıl 700 milyon işgünü ve 60 milyar dolar zarara yol açıyor. Yanlış kullanılan ilaçların başında ağrı kesici ve antibiyotikler geliyor. ’’

Ağrının kader olmadığını, örneğin kanserli hastaların ağrılarının bile yüzde 85-90 oranında giderilebildiğini anlatan Prof. Dr. Erdine, ‘‘En başarılı olduğumuz ağrılar bunlar. Çünkü daha cesur davranabiliyoruz. Ancak kemik kırımması, kansere bağlı kemik ağrılarına pek başarılı olamıyoruz’’ dedi.

Aspirinin yeni yararı

Uluslararası Başağrısı Derneği'nin Barselona'da düzenlediği Uluslararası Başağrısı Kongresi'nde aspirinin keşfedilen yeni faydaları açıklandı. Aspirin, akut migrenin önlenmesi ve tedavisinde en güvenilir ilaç. Toplantıda, Aspirinin bazı kanser türleri ile savaşmada, Alzheimer hastalığında ve katarakta karşı yarattığı olumlu etkiler örneklerle vurgulandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!